Pelerinajele nu sunt interzise. Nu avem solzi pe spate. Mini-inventar al minciunilor

Data:

Libertatea religioasă a fost abolită. UE a ferecat deja bisericile. La fel, libertatea întrunirilor publice și libertatea de exprimare. „Oculta” a pus stăpânire pe mințile noastre. Mulți dintre cei care s-au vaccinat sunt deja morți. Celor mai norocoși, rămași încă în viață, încep să le crească solzi pe spate.

Și mai vine și o iarnă teribilă, în care UE ne-a interzis să ne încălzim cu lemne. Așa ar fi trebuit să arate toamna anului 2022,  potrivit canalelor de dezinformare.

Desigur, ei ar vrea să uităm toate acestea și să privim doar la ce susțin azi: că Putin e băiat bun și că Occidentul e vinovat pentru tot.

A devenit deja o tradiție: luna octombrie este cea a marilor pelerinaje. Cel de la Iași, de Sfânta Parascheva și cel de la București, de Sfântul Dumitru și Sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul orașului.

În această toamnă, după doi ani de pandemie, manifestările religioase s-au putut desfășura, în sfârșit, fără restricții, în liniște și pace. Iar vremea neobișnuit de caldă a ținut cu credincioșii.

Citește și: DNA: Prescripția răspunderii penale va avea consecințe în 557 de cauze penale

Eliminarea libertăților religioase nu a avut loc

Controversele din spațiul public aproape că au lipsit, așa cum este și normal. Suntem o societate deschisă și democratică, în care libertatea religioasă este garantată.

Dar… stați! Nu urma ca libertatea religioasă să fie abolită, sub pretextul măsurilor de combatere a pandemiei de Covid 19?

Aceasta a fost lozinca fluturată în ultimii doi ani, de extremiști anti-vacciniști și de către trompetele propagandei ruse – în linii mari, cam aceiași.

S-au dus restricțiile, oamenii au putut merge după voia inimii la slujbele religioase, iar extremiștii nu și-au mai făcut simțită prezența. N-au mai ieșit, de la vlădică la opincă, să se ridice împotriva restricțiilor, n-au mai acuzat, n-au mai blestemat!

N-am mai văzut-o pe doamna Șoșoacă dându-se de în spectacol, la coada de la sfintele moaște. N-am mai auzit-o chemând la revoluție. Nu l-am mai auzit pe domnul Simion îngroșând vocea la Arafat, care aruncă în noroi sfintele noastre tradiții.

Citește și: Aducătorul mișcării rome de emancipare, în România. Neiubitul Vasile Ionescu

Măsuri de protecție, ridicate după ce pericolul a trecut

Dar unde este tânărul care se plângea, la Putna, că Uniunea Europeană nu-i dă voie să-și afirme religia? Acea Uniune Europeană care a dat milioane de euro pentru reabilitarea mănăstirilor din Bucovina!

Unde sunt toți aceștia? S-au topit ca lumânările în fața focului.

Nu, nu a vrut nimeni să atenteze la libertatea religioasă a românilor și, în general, a cetățenilor din lumea democratică.

Au fost doar niște măsuri de protecție, ridicate atunci când pericolul a trecut.

Există, totuși, un loc în această lume unde restricțiile motivate de pandemie continuă. Și acela este China, cu acea strategie nebunească „zero Covid”, în care aglomerări întregi sunt băgate în carantină pentru un singur caz.

China, locul de unde a provenit o mare parte a dezinformărilor din timpul pandemiei. Inclusiv acelea că „oculta” a inventat virusul pentru a subjuga lumea.

Nimeni nu a fost cipat, nimeni n-a devenit zombie

Și, așa cum nici libertatea religioasă nu a fost abolită, la fel de bine oamenii din lumea democratică și-au păstrat libertățile de întrunire și manifestare. Nimeni nu a fost cipat, nimeni n-a devenit zombie.

Putem merge liniștiți la spectacole, la proteste, la întreceri sportive. Internetul este la fel e liber. Opiniile, la fel.

Unde sunt solzii?

Au trecut mai bine de doi ani de la primele studii clinice privitoare la vaccinurile Covid 19. Într-o lună se vor împlini doi ani de la începutul campaniilor de vaccinare.

Conform previziunilor anti-vacciniștilor (extremiști și goarne pro-putiniste cam în aceeași măsură) ar fi trebuit ca mulți dintre noi să fim deja morți. Sau, măcar, să ne crească mândrețe de solzi pe spate, ori coarne de țap.

Citește și: Primarul Chișinăului, primit cu onoruri de politicieni importanți din România, finanțat de Kremlin pentru destabilizarea Moldovei

Alte dezinformări

Vine iarna. Iarna lui 2023, an în care UE ar fi trebuit să le interzică românilor să se încălzească cu lemne.

O dezinformare atât de bine meșteșugită încât i-a tentat și pe unii dintre europarlamentarii români dornici de publicitate ieftină.

De unde au venit toate aceste scorneli? Sunt exact sursele și răspândacii care ne spun că va fi pace atunci când Ucraina va înceta să mai lupte și se va preda.

Că Occidentul poartă vina pentru război. Că totul se poate rezolva dacă americanii le vor da rușilor o bucată de Ucraină. Că dacă ucrainenii pierd războiul, noi vom lua Bucovina de Nord și, poate, chiar Bugeacul.

Că românii protestează în masă împotriva NATO și Vasile Dâncu a demisionat fiindcă nu vrea ca România să fie târâtă în război de americani.

Bună dimineața!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
1 COMENTARIU
  1. Nu era mai bine daca nu existau acele masuri aberante din timpul pandemiei? Nu era maai bine daca mortii nu se ingropau in saci de plastic, cum zicea nea Orban? Daca imbecilitatea de masura privind vaccinarea obligatorie nu era aruncata in spatiul public? Ar fi fost mai ok, dar daca nu e minte…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related