Obrăznicia lui Kuzmin. Un ambasador al crimei, la București

Data:

spot_img

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, nu a fost niciodată un diplomat în sensul clasic al acestui concept. Încă de la sosirea în România s-a comportat ca un agent provocator al Kremlinului, care a căutat să creeze cât mai multe tulburări în societatea românească. Avea experiență în acest sens din Republica Moldova, unde a iscat un conflict diplomatic în 2012.

Invadarea militară a Ucrainei de către Rusia a confirmat că Valeri Kuzmin este nu doar un agent oficial al manipulării rusești, ci și un ambasador și un susținător al crimelor pe care Vladimir Putin le comite pe teritoriul ucrainean.

Ambasadorul Rusiei la București a dat recent două interviuri, pentru News România și cotidianul Liberatea, care sunt greu de privit, respectiv de citit. Acest personaj minte cu o lejeritate incredibilă, justifică uciderea civililor fără nici un tremur al vocii și distribuie propaganda șefului său de la Moscova cu cinism și fără reținere.

Tupeul și obrăznicia cu care Valeri Kuzmin răstoarnă realitatea te lasă fără cuvinte. Cele două interviuri pe care le-a acordat sunt lungi, dar rezumatul lor este scurt.

Ambasadorul susține că Rusia nu comite nici o agresiune în Ucraina (știrile despre război sunt fake-news occidental), nu ucide civili (toate dovezile prezentate deja sunt invenții ale Kievului), nu amenință cu bomba nucleară și al treilea război mondial (SUA o fac), imaginile cu orașe distruse integral sunt false (armata rusă dă jos antenele de pe un turn tv cu racheta, fără să dărâme turnul, atât de precise sunt).

Valeri Kuzmin ne spune că negrul este alb cu o față imobilă, pe care nu descoperi nici un sentiment. Pur și simplu nu are nimic din ceea ce e specific omenescului. E un robot de transmis minciuni și propagandă rusească.

Minciuni despre un tânăr ucis de un „pacificator” rus

Nu e nimic surprinzător la acest personaj (observați că evit să îi spun diplomat). Încă de când a sosit în România, a provocat, a jignit și a amenințat.

Prima jignire adusă de Valeri Kuzmin românilor a avut loc în 2016, chiar în primul an în care a devenit ambasador al Rusiei la București.

Atunci, Ambasada a anunțat „o contribuție financiară modestă”, de 100 de euro, la campania de donații inițiată de guvernul Cioloș pentru cumpărarea sculpturii „Cumințenia Pământului”. La momentul respectiv, a enervat nu doar suma în bătaie de joc, ci și faptul că anunțul a fost însotit de un videoclip cu o istorie contrafăcută, în care se spune că „armata rusă și armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independența României”, iar în Al Doilea Război Mondial „pentru independența Europei”.

Înainte de a veni în România, Valeri Kuzmin a fost ambasador la Chișinău. În 2012, Vadim Pisari, de 18 ani, a fost împuşcat mortal de un „pacificator rus”, pe podul peste Nistru spre Transnistria, pentru că nu s-a oprit în dreptul indicatorului „Stop”. Tânărul a fost împuşcat în spate, cu un automat Kalaşnikov.

Valeri Kuzmin a afirmat că tânărul ucis era beat, iar autoturismul la volanul căruia se afla era dat în căutare. Informații false. Mai mult, ambasadorul rus le-a dat sfaturi jurnaliştilor despre cum ar trebui să reflecte incidentul: „În primul rând, nu isterizaţi situaţia. Nu procedaţi ca Winnie the Pooh care, fiind în ospeţie la iepuraş, când a fost întrebat ce va servi – lapte condensat sau miere -, a cerut şi una, şi alta, şi încă fără pâine”.

A spus despre Principesa Margareta că este primitivă

Anul trecut, de exemplu, ambasadorul a sugerat că România nu va mai fi multă vreme membră a NATO.

Întrebat de jurnaliști cum se va poziționa Rusia față de România în cazul unui conflict armat, ambasadorul rus a răspuns: „Vom trata România ca pe un membru al NATO. Cred că este destul de clar. Dacă România rămâne în NATO până la acel moment”.

În 2019, Valeri Kuzmin a fost convocat de urgență la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după ce Ambasada Rusiei în România a jignit-o pe Principesa Margareta, pentru discursul prin care Custodele Coroanei Române și-a manifestat îngrijorarea față de comportamentul agresiv al Moscovei în regiunea Mării Negre.

„Din păcate, în comparație cu grandiozitatea planului, concluziile și rețetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive și ușor de recunoscut”, a scris Ambasada Rusiei despre Principesă. Mai mult, instituția rusească i s-a adresat cu „doamna Margareta”, încălcând protocolul.

După invazia actuală din Ucraina, Ambasada lui Kuzmin a început să caute „disciminări” ale cetățenilor ruși în România, „pe semne naționale, limbi, culturale, religioase și de altă natură, precum și pe cei care au fost victime ale unor acte violente sau au primit amenințări”.

Campania nu are loc doar în România. În Republica Moldova, chiar cetățenii de etnie rusă au ironizat-o.

Valeri Kuzmin este ambasador, dar este un ambasador al crimei. Acoperă uciderea unor oameni nevinovați fără nici o jenă, cu un cinism specific doar ticăloșilor. Nu are nimic dintr-un diplomat. E doar o unealtă a lui Putin în România.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
  1. Ma intreb de ce individul acesta abject, cu aere de stapan, nu a fost expulzat impreuna cu toti co-nationalii si pro-rusii din tara?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Scrisoare deschisă către intelectualii din România | Puterea a Cincea

Este un moment de răscruce. Țara a trăit zile...

Despre negocierea păcii în Ucraina în epoca Trump

Acum mai bine de o jumătate de veac, un...

Între un cizmar și mai mulți ciobani

Zilele acestea s-au împlinit 35 de ani de la...

Marcel Ciolacu și simplificarea ofensatoare

Legăturile dintre Marcel Ciolacu și compania Nordis, care a...