Octavian Jurma: Rugați-vă și vaccinați-vă! Nu vă pariați viața și săntatea pe speranța că varianta Omicron este mai blândă!

Data:

Omul de știință Octavian Jurma spune că Omicron poate disloca Delta cu usurinta și în România într-o singură lună și că ianuarie 2022 ar putea fi momentul debutului valului Omicron în Romania. Cercetătorul apreciază că deschiderea scolilor în format fizic la început de an va avea iarăși rol de catalizator epidemic.

„Viteza de crestere a numarului de cazuri Omicron noi in regiunea Gauteng, Africa de Sud, este stupefianta pentru o zona iesita de mai putin de 2 luni din valul Delta (albastru inchis).
Este o crestere intr-o populatie cu grad foarte mare de imunizare prin infectare si rata mica de vaccinare, similar cu Romania.
Graficul atasat ilustreaza diferenta dintre o versiune care trece prin populatie ca un tsunami (Delta) si una care trece ca un traznet (Omicron).
Timpul de dublare al numarului de cazuri noi este sub 4 zile, probabil chiar sub 3.5 zile. Acesta inseamna o dublare a numarului de cazuri de 2x intr-o singura saptamana, intr-o populatie recent trecuta prin infectare de masa.
Va imaginati valul Delta comprimat doar in 4 saptamani in Romania?
Ei bine, in acest ritm Omicron poate disloca Delta cu usurinta si in Romania intr-o singura luna. Ianuarie ramane cel mai probabil luna de debut al valului Omicron in Romania ceea ce inseamna ca deschiderea scolilor in format fizic in ianuarie va avea iarasi rol de catalizator epidemic trebuie analizata de pe acum.
Rugati-va ca acest val sa nu fie urmat de o crestere la fel de abrupta si de mare a numarului de internari dupa 2-3 saptamani, respectiv de decese dupa 3-4 saptamani.

”Ianuarie, debutul valului Omicron în România. Deschiderea școlilor în format fizic va avea rol de catalizator epidemic”

Potrivit cercetătorului, măsurile adoptate recent pot incetini importul de cazuri si intarzia cu cateva saptamani debutul valului 5-Omicron, însa devin aproape inutile odată ce Omicron devine răspândit comunitar și începe creșterea exponențială internă.

Rugati-va si vaccinati-va. Nu va pariati viata si santatea pe speranta ca varianta Omicron este mai blanda (…). Viteza enorma de infectare face si mai periculoasa aceasta perioada de intensa socializare si relaxare in Romania, pentru ca mareste intervalul in care o persoana este infectioasa fara sa fie simptomatica sau cu simptome usor de confundat cu o raceala.
Autoritatile nici nu au cum sa isi regandeasca filozofia de santatea publica intr-un timp atat de scurt dupa ce vreme de un an au educat populatia sa ignore prudenta si sa se relaxeze indiferent de gravitatea situatiei in spitale si cimitire
„, scrie, pe Facebook, cercetătorul.

Este foarte probabil ca vor fi anuntate relaxari la prelungirea starii de alerta si ca certificatul verde nu va fi adoptat nici in versiunea europeana nici in cea autohtona.

Potrivit omului de știință, daca pornim de la 500 cazuri pe zi (cel mai optimist nivel la care putem spera să ajungem la iesirea din valul 4-Delta), la finalul săptămânii vom avea 2,000 de cazuri pe zi.

La finalul saptamanii 2 vom avea 8,000 de cazuri pe zi, iar la finalul saptamanii 3 vom avea 32,000 de cazuri pe zi (daca nu vom pierde iarasi capacitatea de monitorizare dupa 20,000).
Asta inseamna ca in 3 saptmani valul 5-Omicron poate ajunge la varf, si vom incepe sa discutam masurile care trebuie luate tot dupa ce valul a trecut de varf, la fel ca in ultimele 3 valuri.
Pare inimaginabil? Mai priviti odata graficul. In zece zile numarul de cazuri Omicron in Gauteng a crescut de la 700 de cazuri pe zi la 7,000 de cazuri pe zi (si asta e media la 7 zile). Varfurile zilnice au depasit deja 15,000 de cazuri noi in Africa de Sud.
De fapt varianta Omicron are potentialul sa produca primul val pandemic cu adevarat pan-European in ianuarie.
Acesta este si secretul naturii dezlantuite impotriva noastra, mereu poate face ceea ce noi nu ne putem imagina. Negarea realit
atii este o solutie confortabila psihologic, insa nu ne poate ajuta sa iesim invingatori din acesta cumplita criza.
Speranta insa nu este negare si inca putem spera ca varianta Omicron este mai blanda, insa asta nu trebuie sa ne impiedice sa ne pregatim
:

  • vaccinare
  • masca (FFP2 sau FFP3)
  • distantare
  • igiena mainilor
  • testare
  • evita socializarea non-esentiala
    Cu putin noroc putem iesi cu bine din valul Delta si putem trece si prin valul Omicron fara sa ne infectam si fara sa ne reinfectam.
    Dar sa nu uitam ce ne invata Louis Pasteur, norocul ii favorizeaza pe cei pregatiti. Sa nu uitam insa nici ce ne invata cimitirele pline de „ghinionisti” care au crezut ca infectarea e mai buna deca vaccinarea si ignoranta mai credibila decat stiinta.
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce Bolojan stă la bloc și face investiții de 2 miliarde de euro, iar Chirica și Alexe sunt putred de bogați și nu...

Cifre seci, dar elocvente. Bugetul Consiliului Județean (CJ) Iași pentru anul acesta a fost proiectat cu cheltuieli de 1,6 miliarde de lei din care 1,2 miliarde lei pentru funcționare. Programul de investiții publice se ridică la 390 milioane de lei. Procentual înseamnă că 76% din banii instituției condusă de Costel Alexe vor merge pe funcționare și numai 24% pe dezvoltare.

Cum afectează pensionările masive funcţionarea Justiţiei la Iaşi? Sentinţe întârziate, magistraţi copleşiţi, dosare studiate în ritm alert

Pensionările din sistemul judiciar ieşean şi-a pus serios amprenta pe activitatea de anul trecut a Tribunalului. Numărul dosarelor noi a scăzut puţin, dar numărul tot mai mic de judecători a făcut ca fiecare dintre ei să fie pus în situaţia de a soluţiona câte două dosare pe zi. Jumătate dintre justiţiabili au aflat soluţia găsită de magistraţi la aproape trei luni de la pronunţarea sentinţei.

Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor

Prima zăpadă mai serioasă din aceeastă iarnă a făcut...

Dacian Cioloș cere liderilor coaliției de guvernare „un plan ofensiv diplomatic clar” pe subiectul Schengen

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloș cere liderilor coaliției un plan...