Oltenia, hub NATO?

Data:

spot_img

La 247 de kilometri de Craiova, în apropiere de oraşul Nis, vecinii sârbi, în parteneriat cu aliaţii lor tradiţionali, rușii, au construit un așa zis „centru umanitar”, care a fost frecvent criticat de către Occident „că ar fi un centru de <<intelligence>> sau chiar o <<bază militară>> a Rusiei în Serbia”. Rusia a negat tot timpul că acest centru ar fi fost creat pentru a spiona România, unde sunt găzduiţi interceptorii scutului american antirachetă. La rândul ei, Alianţa NordAtlantică a înfiinţat la Craiova prima mare unitate NATO de pe teritoriul României, care a fost certificată în urmă cu trei ani.


Brigada NATO include 6 batalioane şi 6 subunităţi din Armata României dar şi militari din alte 10 state aliate, adică, peste 3000 de militari. Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab a fost primul batalion din ţară care a executat o misiune de tip NATO, în Afganistan.

Oltenii sunt oameni de ispravă ca militari, te poţi baza oricând pe ei, dar trebuie să le arăţi că eşti de-al lor, că eşti parte a întregului. Nu poţi să-i păcăleşti, îi câştigi greu şi-i pierzi uşor….”, după cum ne-a spus ministrul Apărării, Nicolae Ionel Ciucă, care a luptat alături de Scorpionii Roşii în Afganistan şi Irak, atunci având gradul de locotenent-colonel.

Brigada, în prezent, este condusă de colonelul Constantin Nicolaescu, care a participat la trei misiuni în teatrele de operaţii, iar în urma ultimei misiuni executate în Afganistan, a fost recompensat cu Medalia NATO Non Article V

Astăzi, Comandamentul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est este în măsură să asigure cadrul de instruire a structurilor subordonate şi afiliate, precum şi comanda şi controlul unei operaţii NATO de tip Articol 5 – Apărare colectivă, pentru a contribui la securitatea teritorială şi a populaţiei pe Flancul de Sud-Est al Alianţei. 

Unităţile subordonate Brigăzii Multinaţionale Sud-Est (MN BDE-SE) de la Craiova sunt bine pregătite astfel încât, într-o foarte scurtă perioadă de timp, pot folosi capacitatea maximă pentru a răspunde într-un mod adecvat la noile ameninţări şi provocări de securitate.”

cpt Ionuţ Toliţă, Relaţi publice Brigada Multinaţonală Sud-Est, Craiova

Proceduri comune pentru asigurarea condiţiilor necesare îndeplinirii misiunilor încredinţate

De la începutul anului, Brigada NATO a organizat şi desfăşurat trei mari exerciţii militare, cu accent pe instruirea apărării colective. În cadrul SCORPIONS LEGACY 2021, desfăşurat în poligonul Cârtişoara, personalului Brigăzii, alături de unităţile afiliate din Bulgaria, Italia şi Portugalia, au desfăşurat  exerciţii de comandament asistate de calculator, exerciţii de antrenament cu trupe în teren şi antrenamente tactice cu trageri de luptă.

SABER GUARDIAN 21 a fost un exerciţiu multinaţional bienal, condus de Forţele Armate ale SUA din Europa, cu accent pe instruirea apărării collective, iar „GREEN SCORPIONS 21.3”, desfăşurat la Cincu, a urmărit creşterea nivelului de interoperabilitate între state membre ale NATO şi stabilirea unor tehnici, tactici şi proceduri comune pentru asigurarea condiţiilor necesare îndeplinirii misiunilor încredinţate. La toate aceste misiuni a fost testat transportatorul blindat pentru trupe TBT 8×8 PIRANHA V.

HotNews.ro a făcut în urmă cu doi ani un inventar cu dotarea Armatei Române – ce fel de echipamente şi câte mai avem în uz în momentul de faţă, cu ce lucrează militarii români în ţară, dar şi peste hotare, acolo unde reprezintă România, şi ce poate pune pe masă ţara noastră în cazul unui conflict armat.


Pe aceeași temă mai puteți citi și: „Sperietoarea NATO” – se mai tem astăzi moldovenii de Alianța Nord-Atlantică?


36 de transportoare blindate PIRANHA V la Scorpionii Roşii

Un an mai târziu, militarii români ai Brigăzii NATO de la Craiova au fost dotaţi începând cu 36 de transportoare blindate pentru trupe TBT 8×8 PIRANHA V, 30 fiind în configuraţie de maşină de luptă a infanteriei cu tun de 30 mm şi 6 în configuraţie de punct mobil de comandă. Turela care este montată pe Piranha V este produsă de către israelienii de la Elbit chiar în România, la Măgurele.

În februarie 2021, au mai fost predate alte 16 vehicule blindate Piranha V din totalul celor 32 din cadrul lotului 2.

Militarii Brigăzii Multinaţionale au testat deja acest vehicul blindat, atât în ţară, cât şi în Polonia şi sunt mulţumiţi de ceea ce oferă transportatorul din punct de vedere al condiţiilor tehnice şi de siguranţă. Piranha V este un blindat cu o greutate de 30 de tone, care poate transporta 3 membri ai echipajului şi 8 soldaţi.

Oltenia, conglomerat internațional defensiv

Ca să vedem mai exact de ce Oltenia ar putea fi pe viitor un Hub NATO, am aşezat piesă cu piesă şi a rezultat un conglomerat internațional defensiv, din care fac parte următoarele:

  • Brigada Multinaţională Sud-Est, de la Craiova, pol de securitate pe flancul estic; Baza militară de la Deveselu, care găzduieşte Scutul antirachetă;
  • Fabrica de Avioane de la Craiova – Centrul naţional de mentenanţă IAR 99, unde se vor construi drone militare, printr-un program derulat în parteneriat cu firma israeliană Elbit Systems;
  • Aeroportul Internaţional din Craiova, folosit de avioanele NATO care sunt în categoria aeroportului, iar pe viitor NATO intenţionează să consolideze o pistă pentru aterizarea avioanelor de tip C 17;
  • O componentă rutieră a proiectului de mobilitate militară a UE care este evidenţiată între zona de frontieră Calafat-Vidin – Craiovagazda brigăzii multinaţionale NATO – Bucureşti, gazda Comandamentului multinaţional de Divizie Sud-Est al NATO –  Constanţa, cel mai mare port estic al Uniunii Europene şi gazdă a bazei militare Mihail Kogălniceanu, punct strategic important pentru NATO;
  • Liceul Militar Tudor Vladimuirescu;
  • nu în ultimul rând, patru porturi la Dunăre, unul dintre acestea, cel mai mare fiind Calafat, care face legătura printr-un pod cu un alt stat membru NATO, Bulgaria și cu Serbia, respectiv Balcanii de Vest, o zonă importantă pentru NATO.

Proiectul abordează răspândirea populismului și radicalizarea cetățenilor slab informați, precum și influența analfabetismului mass-media asupra înțelegerii politicii și a interesului cetățenilor în probleme din sfera politicului. Activitatea editorială se concentrează cu precădere pe Republica Moldova, dată fiind poziția ei la confluența debitelor informaționale venind dinspre Est și Vest.

Proiectul face uz de un hub jurnalistic, capabil să ofere reacții rapide în încercarea de a demitiza procesul de dezinformare prin verificarea informațiilor vehiculate cu ajutorul următorilor parteneri: PressHubReport.md la nivel local și regional, HotNews la nivel național și Euractiv pentru atingerea audienței la nivel european.

spot_imgspot_img
Marga Bulugean
Marga Bulugean
Marga Bulugean este redactor-șef la cotidianul regional “Cuvântul Libertății” din Craiova. A fost redactor, șef de departament, redactor-șef adjunct. Am avut în directa responsabilitate domeniul “Social”, dar și instituțiile județene și locale implicate în domeniul sănătății. În prezent, este responsabilă de coordonarea redacției, de identificarea de noi subiecte, editarea știrilor, reportajelor și interviurilor, precum și de coordonarea studenților de la Jurnalism care fac practică și internship-uri la ziarul Cuvântul Libertății. A făcut parte timp de patru ani din redacția grupului de presă Curentul-Monitorul, unde a fost reporter și redactor, domeniul fiind tot domeniul “Social”. Are dublă licență, în inginerie și filologie la Universitatea din Craiova și un master în Managementul Instituțiilor Publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...