ONG-urile îl vor pe Dănileț la Curtea Constituțională

Data:

Mai multe organizații neguvernamentale susțin numirea judecătorului Cristi Danileț la Curtea Constituțională pentru meritele sale învederate de magistrat competent și corect, precum și pentru pozițiile sale pro-europene în privința reformării justiției în România.

Activitatea sa pasionată de educație juridică a tinerilor prin traininguri ținute la zeci de școli din România este admirabilă. Judecătorului Danileț și echipei sale de la VedemJust i se datorează includerea educației juridice în programa școlară.

Hărțuirea și suspendarea sa din magistratură confirmă poziția sa reformistă, temerară, care generează opoziție în rândurile curentului retrograd.

Curtea Constituțională a pierdut din credibilitatea necesară celui mai înalt for constituțional prin recompensarea cu locuri în CCR a unor foști membri de partid, precum și prin compromisurile politice ale unor decizii.

Numirea judecătorului independent Danileț, neimplicat în politică, ar putea fi un semnal de schimbare a opticii clasei politice și de restituire a misiunii originare a Curții Constituționale de garant al Constituției României.

Organizațiile care îl susțin pe Cristi Dănileț (până acum) sunt: Freedom House România, Societatea Timișoara, Grupul pentru Dialog Social, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, Fundația Progress și Inițiativa România.

USR PLUS a fost singura organizație politică care a susținut că Dănileț trebuie să fie numit la Curtea Constituțională.

a scris, luni, pe Facebook, Cristian Ghinea.

Judecătorul s-a declarat, conform Adevărul, onorat de propunerea sa la CCR.

„Este prima dată când societatea civilă avansează un nume, pentru mine este extrem de onorabil, este o demnitate la care am aspirat de ceva vreme, mi s-ar potrivi profilului. Sunt un luptător pentru independenţa justiţiei şi păstrarea valorilor democratice de mulţi ani”

a spus Dănileţ.

Opinia publică a fost șocată la sfârșitul anului trecut, în decembrie, când judecătorul Cristi Danileţ a fost exclus din magistratură de CSM pentru câteva postări de pe Tik Tok. Judecătorul fusese sancționat disciplinar și pentru o postare de pe Facebook. Sancțiunile au fost pentru „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.

Danileț este unul dintre magistrații reformiști din România contribuțiile lui în educarea juridică a tinerilor fiind incontestabile, scrie ORADEA PRESS.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Percheziţii DNA la CJ Gorj în legătură cu încheierea unor contracte din bani publici

Percheziţii DNA la CJ Gorj. Procurorii anticorupție efectuează joi...

Cauza exploziei la blocul din Craiova, o posibilă acumulare de gaze

Cauza exploziei la blocul din Craiova, în urma căreia...

Inspectorii Gărzii de Mediu fac verificări în pădurea deținută de IKEA în Iași | Ziarul de Iași

Inspectorii Gărzii de Mediu fac verificări în pădurea deținută...