Cum a distrus Iohannis justiția. Pas cu pas

Data:

spot_img

Justiția autohtonă a rămas pe cont propriu după 16 ani în care a fost împinsă de la spate și obligată să meargă înainte. Primul efect: marea corupție e lăsată să crească și să se înmulțească.

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) prin care Bruxelles-ul monitoriza Justiția românească a fost închis, iar în urma lui a rămas deschis câmpul de bătaie dintre reformiști și conservatori. Primii au o orientare pro-europeană și mizează pe deschidere, ceilalți vor să rămână totul în cercul național, în așa fel încât o mână să o spele pe cealaltă, iar tradiția clientelară să nu poată fi deranjată.

România a refuzat să facă reforme după 2016 când PSD a câștigat alegerile, iar Liviu Dragnea a devenit inamicul opoziției după ce a încercat de mai multe ori să treacă legi care să-l scape de dosarul de abuz în serviciu pe care îl avea la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și care l-a condus, în final, la închisoare.

Totul, după ce social-democrații au reușit să-l determine prin chichițe legislative pe Klaus Iohannis să o demită pe șefa DNA, Codruța Kovesi, într-un proces complicat demarat la începutul anului 2018. Președintele a rugat-o pe Kovesi să-și dea demisia, să nu pară el vinovatul.

Dar acesta a fost doar începutul dezastrului care a urmat. Președintele numește elita parchetelor și devine responsabil pentru incapacitatea, reauaintenție sau complicitățile șefilor de parchete, iar numirile pe care le-a făcut au întors Justiția înapoi cu ani de zile. DNA și DIICOT par să fi intrat în adormire, chiar dacă aparent au unele rezultate.

Citește și: 20.000 de euro șpaga pentru postul de manager interimar la spitalul Colentina

DNA și-a pierdut din credibilitate și relevanță

După excluderea Codruței Kovesi din lupta anticorupție, DNA și-a pierdut din credibilitate și relevanță . Raportul de activitate pe 2017 arată, de pildă, că în acel an au fost trimiși în judecată aproape 1000 de inculpați, din care: 3 miniștri, un fost președinte al Camerei Deputaților, 5 deputați, un senator, (7 parlamentari în total), 2 secretari de stat și un secretar general al unui minister.

În 2022, cu mijloace electronice mai sofisticate și cu mult mai multe fonduri, DNA a trimis în judecată 780 de inculpați, din care 4 parlamentari, 2 miniștri și un secretar de stat, iar numărul dosarelor de abuz în serviciu finalizate este mai mic decât în perioada Codruței Kovesi.

Măsurile asiguratorii instituite doar pentru abuzul în serviciu ajungeau în 2017 la 95 milioane euro. Numărul condamnărilor definitive, pe baza dosarelor făcute de DNA era aproape dublu în 2017, față de 2022.

Citește și: Poți fi profesor și să distribui conspirații? Trei exemple care ne sperie

Eficiența procurorilor anticorupție poate că nu s-a redus la jumătate, dar a scăzut semnificativ și nu sunt investigații noi care să ne arate stadiul marii corupții în România. Nici legislația nu prea i-a ajutat pe procurori, dar nici n-a existat cine știe ce entuziasm după plecarea Codruței Kovesi.

Practic, noile legi ale Justiției i-au făcut dreptate lui Liviu Dragnea și clientelei sale din politică și din sistemul judiciar și în mod bizar Klaus Iohannis și oamenii lui au sprijinit din plin această contrareformă pusă în practică în al doilea mandat prezidențial.

Doar în ultimul an au fost închise circa 5.000 de dosare din cauza tergiversărilor, amânărilor succesive, prescripției: după ce judecătorii au aplicat o decizie a Curții Constituționale și o hotărâre a instanței supreme care au stabilit că, vreme de patru ani, între 2018 și 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripției penale, iar decizia se aplică retroactiv.

Proxeneți, evazioniști, afaceriști și mari demnitari au fost spălați de CCR și au devenit din nou persoane onorabile.

Restanțe istorice în toate marile dosare

Parchetul General are la rândul lui restanțe istorice în toate marile dosare, pe care așteaptă să le termine pentru generațiile viitoare, dar la fel ca toate instituțiile din Justiție se bucură că a dispărut MCV, care îi ținea din scurt și pe politicieni și pe magistrați.

În locul acestei monitorizări există încă de anul trecut un raport anual pe care îl face Comisia Europeană pentru toate statele, dar care are o influență mult mai mică asupra decidenților politici. Justiția autohtonă a fost astfel lăsată în pace, mai ales după începerea războiului din Ucraina, cu toate că destructurarea se vede cu ochiul liber, iar avansul conservatorilor naționaliști din sistem și al oportuniștilor cu proptele politice pare de neoprit.

Citește și: Holocaustul în Dâmbovița. Știai că cele mai mare orori au avut loc chiar lângă tine?

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu doar a aplaudat ridicarea MCV, dar s-a grăbit și să critice UE că „perioada îndelungată” în care a fost aplicat Mecanismul de Cooperare și Verificare „nu a fost pe deplin justificată”, că în timp „a condus la afectarea imaginii de ansamblu a sistemului judiciar” și că „în unele situații a fost utilizat de factorii decizionali în sens negativ”.

Altfel spus, criticile din rapoartele amănunțite făcute de experții europeni au internaționalizat matrapazlâcurile autohtone și au arătat cât de mare e dimensiunea neregulilor, iar acum totul s-a liberalizat, politicienii și magistrații pot reîncepe dansul tradițional și iar amestecul în primilor treburile celorlalți se va putea face fără atâtea complicații.

Pas cu pas, Justiția patronată de Klaus Iohannis se întoarce la ceea ce era sub Adrian Năstase.

Preluare Deutsche Welle


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
2 COMENTARII
  1. pana si D-zeu( daca exista) a notat ca nu poate conduce omenirea decat prin Lege/legi, iar acolo unde Legea devine doar un moft ( si o bataie de joc pentru „cei inalti”), rezultatul se numeste Romania iohanista, adica o natie in dizolvare, tocmai datorita unei uriase coruptii si incompetente, la varf * si in ceace se numeste justitie…(* dar chiar dca situatia s-ar datora tembelismului aparent al lui iohan, totusi, acesta trebuie tinut responsabil la modul criminal, pentru ca a te incapatzana sa ramai in asa functie si sa sabotezi to, se numeste sabotarea economiei nationale si inalta tradare de tara…)

  2. Iohannis a continuat ce a făcut Băsescu.
    Amândoi au realizat ca LCK va face praf psd, pd, pnl și ca vor tremura ani de zile.
    Amandoi au realizat ca LCK nu poate fi controlata si au dat în tremurici.
    Iohannis a semnat un pact in 2017 cu Securitatea si SRI, cei care sunt arbitrii clanurilor si care, in schimbul acordului de a continua politica europeana si pronato au cerut demontarea justitiei si pastrarea politicii interne in aria de ping pong, clan si cumetrie psd+pnl.
    Dragnea, care credea ca este marele maestru al Ro a fost sacrificat (cu blandete, omul a iesit dupa 1 an) pentru deliciul gloatelor (adica noi, prostimea).
    Astfel, Iohannis a reusit sa ne tina in zona euroatlantica iar sri-tatea sa ne tina pe toti in eterna postura de bizoni si ei vatafi pe moșie.
    Votati psd pnl aur!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

România, în topul proceselor împotriva jurnaliștilor

Țările membre UE au obligația de a adopta măsuri...

Cum e afectată România de ideile expansioniste ale lui Trump

Iredentismul autohton și hărțile trucate fluturate de naționaliștii români...

Legiunea, istoria, prostia

Ascensiunea lui Călin Georgescu și a celor trei partide...