OPINIE | Daea, un ceaușist în guvern

Data:

spot_img

Dacă Petre Daea merge la Bruxelles, la Consiliul agricultură și pescuit, omologii săi din celelalte 26 de țări ale UE vor avea ocazia de a discuta cu un purtător de cuvânt al agriculturii ceaușiste.

CV-urile miniștrilor români sunt pasionante. Nu doar pentru că – tot mai adesea – conțin doctorate plagiate, ci și fiindcă ele folosesc diverse alte tehnici de înfrumusețare a realității. De pildă, în cel al lui Petre Daea scrie că, între 1987 și 1989, a fost „șef secție adj. pentru Probleme de Agricultură, CJ Mehedinți”.

Ca să machieze realitatea, ministrul a folosit acronimul CJ, care poate sugera că ar fi vorba despre Consiliul Județean.

Era vorba, însă, despre comitetul județean al PCR. Daea a fost activist plătit. Ajunsese acolo după ce petrecuse 15 ani ca agronom într-o comună mehedințeană.

Trambulina i-au asigurat-o cursurile de la „Institutul de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie și Administrație”. Nici acest nume din CV nu e complet: era vorba despre „Economia și Administrația de Stat”.

Citește și: De ce ar trebui politicienii să participe la Pride?

Adică, despre economia planificată și statul totalitar. Acestea sunt domeniile la care se pricepe Daea. Mai mult decât atât, ceea ce ministrul a „uitat” să menționeze este faptul că respectivul institut era o secție din Academia „Ștefan Gheorghiu”, ale cărei responsabilități au fost preluate după 1989 de Colegiul Național de Apărare, cu diferența că acesta se ocupă de „cadrele de nădejde” din toate partidele…

Să revenim însă la noul ministru al agriculturii. Până de curând, el era membru în Alianța pentru Patrie, formațiunea creată de Liviu Dragnea, după „divorțul” de PSD. I s-au alăturat nu doar Daea, ci și – între alți foști pesediști – Carmen Dan ori Codrin Ștefănescu.

Nu e clar dacă Daea a plecat din formațiunea respectivă și cu atât mai puțin dacă susținerea pe care i-a oferit-o în unanimitate PSD înseamnă recuperarea lui Dragnea în tabăra lui Ciolacu.

Pesediștii obișnuiesc să jongleze cu identitățile partizane: la alegerile europene din 2019, ei au trecut-o, de pildă, pe Grapini pe lista lor, deși aceasta era membră a Partidului Puterii Umaniste, lucru pe care l-a asumat și înainte, și după respectivul scrutin.

Comentariul integral în Revista 22.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...

Sub asediu

Fascismul românesc (în varianta lui neolegionară) e viu, militant....

GRU și legiunile

Evenimentele recente au pus pe tapet și posibilitatea implicării...