Fostul director de televiziune, Sergiu Toader, mutat de mai mulţi ani în Noua Zeelandă, a comentat, pe blogul său, modul în care Romania TV a tratat cazul morţii jurnalistei Iulia Marin, făcând o paralelă între presa din România și cea din Occident.
„(…) Este deprimant să constați însă că uriașe ocazii de corecție și de auto corecție sunt risipite de presa din România, autoreferențială și lipsită de coeziune profesională. Mai tânără decât cea de peste ocean sau decât cea din Anglia, presa românească de astăzi este mai lipsită ca niciodată de oameni calificați, de conținut și de vlagă profesională. În plus, pare complet incapabilă sa se auto reglementeze (prin norme și reguli profesionale acceptate la nivel de breaslă) și să producă anticorpi.
Moartea Iuliei Marin putea fi un astfel de moment. Discursului primitiv și mincinos, insolenței profunde, umorului de autobază și lipsei crase de bună cuviință și de minimă rigoare a comunicării publice le este opozabil doar un proces civil deschis împotriva realizatorului și a postului pentru defăimare, o acțiune în instanță, cu despăgubiri uriașe, prin care memoria tinerei jurnaliste să fie recuperată și prin care împricinatul să aibă ocazia să mediteze, poate, la ce a ratat în primii șapte ani de viață. Aici nu este vorba numai despre jurnalism, ci despre comportament și responsabilitate în spațiul public. Nu poți spune tot ce îți trece prin cap, nu poți pune jetul doar pentru că așa simți! Sau poți, dar pentru asta, trebuie să plătești! Atât de mult încât să devii irelevant și, în fața unui judecător, pe baza probelor, să admiți că ai mințit!
Citește și 100.000 de lei amendă pentru RTV, pentru emisiunile despre moartea Iuliei Marin
Într-un text inspirat, doamna Alina Mungiu-Pippidi, președintele Societății Academice Române, scrie că „presei noastre îi lipsesc o sută de ani de procese civile care au civilizat presa în Occident, ducând la falimente spectaculoase”. Nimic mai adevărat! Am văzut asta și în cazul Dominion vs Fox News! În absența proceselor civile, cinismul și grobianismul vor triumfa și vor recidiva, împricinații vor înființa „bursa Iulia Marin”, ca acum, își vor întrerupe singuri emisia, ca acum, se vor victimiza, ca întotdeauna, vor duce cazul într-o simplă dispută personală, între doi jurnaliști și organizațiile conduse de ei. Adică, vor schimba tema, vor inversa termenii, vor mistifica faptele. Și în final, vor avea și ei dreptatea lor din nou, ca și în celelalte cazuri. Publicul va înțelege nu că au mințit si că au defăimat, ci că sunt luptători pentru adevăr, pentru libera exprimare, că sunt campionii free speech.
Nu cunosc circumstanțele familiale ale Iuliei Marin, nu știu dacă există o acțiune în instanță în acest moment sau măcar o intenție a uneia, dar știu în mod sigur că semnatarii listei inițiate inteligent de Libertatea s-au gândit în primul rând la un asemenea gest. Reparatoriu și obligatoriu în condițiile date! Nicidecum la un audit intern, o acțiune izvorâtă, pare-se, mai degrabă din cultura corporatistă decât din firescul contextului. Ca semnatar al acelei liste, mă așteptam la un altfel de deznodământ, inclusiv la o colectă publică pentru acoperirea unor cheltuieli judiciare.
Membrii CNA nu reprezintă nici jurnaliștii, nici publicul și, uneori nici pe ei înșiși. CNA reprezintă voința politică și partidele
CNA ul a fost și va rămâne mereu o instituție folositoare. Doar că numai politicienilor și partidelor, niciodată publicului! Membrii CNA nu reprezintă nici jurnaliștii, nici publicul și, uneori nici pe ei înșiși. CNA reprezintă voința politică și partidele! E atât de simplu. El nu va face niciodată dreptate, pentru că menirea lui nu este asta și pentru că nici nu are instrumente. Principala lui activitate este să traficheze influența politică, să tranzactioneze licențele și sa îmbrace aceste activități ca fiind făcute, desigur, ați ghicit, în interesul public. Amenda de 20.000 de euro e o gluma proastă ca și legea de funcționare a CNA. Ar trebui schimbate la pachet, astfel încât acest organism sa fie complet apolitic, iar amenzile să fie procente din veniturile totale, nicidecum o sacoșică de bani, plătită pe loc, prin curier!
Nu îl avem pe Rupert si nici pe Tucker, nici pe FOX și nici pe Dominion sau Smartmatic. Dar avem ceva ce americanii nu mai au: mii de semnături ale unor oameni cu discernământ și busolă morală care știu să detecteze derapajele și să reacționeze. Când se vor coagula, nu de CNA la va fi teamă aruncătorilor de jeg! Aah, era sa uit! De domnul Carlson să nu vă faceți griji, rușii de la televiziunea RT tocmai i-au oferit un job, îl așteaptă la Moscova. Că așa e în televiziune: opresat în USA, liber în Rossia! SERGIU TOADER | Christchurch, Noua Zeelandă”, scrie Toader pe blogul personal.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!