Sistemul electoral pentru Parlamentul cu 199 de locuri Ungaria e diferit de cel din România și constă în două liste: o listă a partidelor pe care se votează 93 de locuri, repartizate în funcție de procentele partidelor participante și o listă nominală, pentru celelalte 106 de locuri, repartizate în funcție de numărul de voturi acordate candidaților, scrie Stiridindiaspora.ro.
Structura închegată a autorităților locale a FIDESZ a avut și ea căștig de cauză pe listele electorale nominale, 88 din cele 106 de circumscriptii uninominale ale Ungariei.
Dar alegerile din Ungaria au avut două componente, din care una este complet neglijată, deși este importantă în registrul general și în contextul Ungariei în Uniunea Europeană.
Referendumul pentru „inocența copiilor”, una dintre temele favorite din ultimii ani ale extremiștilor de dreapta, cu întrebări stupide la care răspunsurile erau sugerate a fost boicotat de maghiari: a întrunit doar 44% din voturi din pragul obligatoriu de 50% și nu a fost validat.
Citește articolul integral pe Stiridindiaspora.ro