miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăLa ziActualitateOPINII. Alex Doboli: Despre libertatea individuală și libertatea colectivă

OPINII. Alex Doboli: Despre libertatea individuală și libertatea colectivă

O interpretare naivă asupra libertății și responsabilității, prin ochelarii unui [fost] hunedorean

Libertate individuală și libertate colectivă. Libertate și responsabilitate. Dincolo de teorii, ce înseamnă ele concret în Hunedoara? Nu sunt filosof, nici sociolog și nici politolog. Nici măcar înțelept. Dar exact pentru că sunt doar un naiv comun este așa de important să-mi exprim părerea, ca apoi cei mai școliți și mai înțelepți ca mine să înțeleagă unde trebuie ei să explice, să intervină și să educe pentru a aduce lucrurile pe un făgaș mai sănătos.

Raportul între individ și colectivitate este până la urmă fundamentul vieții de zi cu zi. Există un consens ca granița între libertatea individuală și libertatea colectivă rezultă de-facto din echilibrul între interesul, capacitatea de exprimare și energia de acțiune a individului respectiv a colectivității. Acest raport este întotdeauna unul negociat. Chiar dacă există legi gândite pentru a postula acest echilibru, lumea caută metode de a le ocoli atunci când legile impun un raport nefiresc. Exact ca un șuvoi de apă care își găsește drumul în jurul unui bolovan care-i stă în cale.

În absența unor mecanisme sănătoase de identificare a acestui echilibru, ma refer desigur la comunitatea din Hunedoara, este realist să afirm că aceste raporturi sunt fie impuse prin legi și norme, care introduc constrângeri ce sună bine pe hârtie, dar sunt greu de implementat și de impus, sau sunt ignorate și mușamalizate. În general, stabilirea echilibrului, a raportului între cele două fațete ale libertății, nu este atât o problemă de a descrie “ce”-ul [ “ce-ul îl înțeleg cu toții care trăiesc într-un anume loc ], ci “cum”-ul. Adică, cum se ajunge la stabilirea unui raport sănătos între libertatea individului și libertatea comunității? Între libertate și responsabilitate?

Citește articolul integral pe 7zile.info

Alex Doboli
Alex Doboli este Professor of Electrical and Computer Engineering la Stony Brook University, The State University of New York. După cum singur mărturisește, scrie din plăcerea de a scrie și efectul de catharsis ce rezultă atunci când un gând este pus pe hârtie, în loc să cicleze în mintea sa. Îi place să scrie despre viață, în toate dimensiunile și splendoarea sa. Acesta trăiește pe insula Long Island, la 50 de minute de Manhattan, împreună cu soția sa Simona și cei doi băieți ai lor, Michael si Alexander.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE