Orașe mici, cu oameni mari. Studiu de caz: Odorheiul Secuiesc

Data:

Csaki Rozalia conduce Fundația Comunitară din Odorheiul Secuiesc. O echipă din doar cinci oameni a reușit să mobilizeze comunitatea și să ajute spitalele și populația din orașul Odorheiul Secuiesc.

„Am copilărit într-un oraș mic, Cristuru Secuiesc, și într-un bloc, în care pe scara noastră eram 40 de tineri. Erau zece ani diferență între cel mai mic și cel mai în vârstă. Am avut mii de experiențe comune, de echipă. Din copilărie am încredere în forța grupurilor de oameni, în forța echipei.

Am jucat în teatru, am participat în corul elevilor. Aceste experiențe mi-au arătat cât de frumoase sunt diversitatea și armonia grupului. În anii de liceu am fost membră și după aceea directorul consiliului elevilor din liceul pedagogic. Cred că am căpătat de atunci «virusul civil».

Azi știu că de fapt ăsta-i drumul meu. Am primit un talent de a crede în oameni și de a-i motiva, ajuta, încuraja pe cei care vor să facă ceva pentru schimbări în bine. Eu am primit multe daruri din experiența micilor miracole, de bucurie, când am făcut ceva împreună cu ceilalți și a ieșit bine.

Am convingerea că, după ce capătă cineva astfel de experiențe, devine și el mai încrezător în ceea ce putem face împreună. Astfel simt că sunt la locul potrivit în cadrul Fundației Comunitare din Odorheiu Secuiesc”.

Este confesiunea Rozaliei Csaki, o tînără care a ales să facă ceva destul de nou și de complicat în România: activism comunitar. După criza sanitară am dorit să aflăm cum au reușit organizațiile neguvernamentale, societatea civilă să se mobilizeze și să ajute concret în situația unei pandemii așa cum nu mai traversasem niciodată. 

Despre cum au fost primele zile ale unei fundații comunitare în perioada stării de urgență, Rozalia ne mărturisește: „Nu am intrat în panică, ci mai degrabă ne gândeam la cum putem ajuta. Astfel nu prea am avut timp să ne gândim la faptul că pandemia ne va reorganiza viața.

Primul pas era să oferim suportul, să discutăm cât mai repede cu primarul și conducerea spitalului și să începem să ajutăm acolo unde putem. Astfel a fost foarte ușor să pornim campania de atragere de fonduri și achiziția echipamentelor de protecție”.

Spitalul Municipal Odorheiul Secuiesc
Spitalul Municipal Odorheiul Secuiesc

Primele discuții au fost cu primarul și directorul spitalului.

Fiecare dintre ei era deschis, a primit cu bucurie sprijinul oferit”, spune Rozalia, „și am stabilit că noi vom lansa campania de atragere de fonduri, și ne vom ocupa de achiziția echipamentelor de protecție”. 

În același timp, s-a creat o echipă de intervenție în cadrul primăriei, în care participa un angajat al primăriei, un medic și un reprezentant al FCOS.

Prin această echipă, managementul situației de urgență a devenit mult mai ușor”, explică șefa FCOS.

„Cu comunicare zilnică între noi, între spital și între cercurile de donatori, căci la nivelul orașului s-au mobilizat mai multe cercuri de donatori corporativi”.

Tot atât de repede s-a creat și la nivel național rețeaua ONG-urilor, majoritar fundațiilor comunitare, dar nu numai, care s-au implicat în munca de zi cu zi în procesul de întrajutorare. „Astfel ne-am eficientizat munca de analiza pieței, cerere de oferte de prețuri, evaluarea companiilor, seriozitatea lor, și calitatea produselor lor”, mărturisește Rozalia. 

Cât despre cum au reacționat oamenii cu care veneau în contact, ce temeri și ce nevoi aveau, reprezentanții FCOS spun că se arătau mulțumiți pentru că vedeau că ei s-au mobilizat și făceau pași concreți spre a pregăti comunitatea pentru prevenirea și combaterea virusului. 

Comunicarea transparentă, foarte importantă

„De fiecare dată când am achiziționat ceva și a avut loc predarea către spital, noi am venit cu un comunicat și cu fotografii pe canalele noastre de comunicare. Am dezvoltat o pagină dedicată ca să le oferim acces cât mai rapid la ceea ce se întâmplă. Și au donat. Mulți au venit în sprijinul aceste campanii” spun cei de la FCOS.

Au peste doisprezece ani de când activează în regiunea Odorhei. În tot acest timp au construit încredere și relații stabile în comunitate, dar și cultura filantropiei. De altfel, reprezentanții FCOS au desprins câteva concluzii din munca lor la această fundație. „Comunitatea din această regiune e una generoasă, care oferă sprijin reciproc”, spune Rozalia.

„Iar această campanie, faptul că eram între primii care au făcut pași concreți, am început campania de atragere de fonduri și achiziția echipamentelor de protecție, dezinfectanți etc. a consolidat această încredere în noi. M-a surprins în sensul cel mai bun cât de generoși și devotați sunt membrii comunității, cât de bine e că ne-am organizat așa de repede și atât de eficient.

Această campanie și munca depusă ne-au adus mulți oameni și companii mai aproape de noi. Simt că am căpătat și mai multă încredere și respect din partea comunității”.

Am întrebat-o pe Csaki Rozalia ce trebuie să spui sau să faci pentru ca oamenii să răspundă chemării tale la nevoie.

Să faci pași concreți de a sprijini comunitatea”, mi-a răspuns ea, „să faci clar pentru ce faci pașii aceia, cu ce scop sunt făcuți ca să fie înțeleși și să fii vizibil și transparent totdeauna. Pe tot parcursul campaniei le-am mulțumit oamenilor și companiilor, ONG-urilor, care s-au implicat, care au donat. Le-am mulțumit că ne ajută să facem pași împreună în acest demers de a ne pregăti”.

Dar ea recunoaște și că „era o situație aparte, în care în general – vorbind de situații de catastrofă – oamenii devin mult mai generoși.

Aș formula mai corect: atunci oamenii își arată fața lor cea mai omenească și mai generoasă. Acest lucru mă încântă, că oamenii au această latură în ei. Și îmi dă speranțe, ca în viitor vom putea capta această latură spre binele comunității. E ceva ce există și pe care ne putem baza”.

Pe lângă spitalul municipal din Odorheiu Secuiesc au sprijinit cu echipamente și medicii de familie.

„Când le-am înmânat primul pachet, au fost așa de recunoscători, au mulțumit atât de mult acest ajutor. Am văzut o altă față al lor”.

FCOS și autoritățile locale plănuiesc discuții despre cum trebuie să se pregătească pentru viitor. Ar fi foarte important să aibă loc cât mai repede această discuție, spun ei.

„Dar ne apropiem de alegerile locale, și pare din păcate, că politica acaparează multă atenție. Deși pot spune că nu suntem pregătiți absolut pentru următorul val, pentru o nouă stare de urgență”.

Am mare încredere în tineri”, încheie optimistă Rozalia. „Cei care au spirit civic au și creativitate și elan. Simt totodată și răspunderea noastră să-i introducem în ceea ce înseamnă societatea civilă. Am avut diverse programe adresate tinerilor direct și indirect.

Aș dori însă să fac și mai mult în viitor în această privință. Trebuie să-i ajutăm să formuleze obiective și planuri de activitate, și să le conștientizăm puterea pe care o pot avea asupra vieții comunității”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean a absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca, cu specializarea Sociologie. Lucrează în presă de peste 25 de ani, timp în care s-a specializat în reportajul social. A condus redacții și a contribuit la înființarea de publicații, lucrând atât pentru presa locală, cât și cea națională. A trecut dincolo de știrile care durează, știm bine, o zi și este autoarea a cinci volume de reportaje și proză scurtă. A fost premiată în mai multe rânduri de către Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj și a primit „Premiul Mass-Media” al Ambasadei Germaniei la București pentru reportajele privind istoria și prezentul minorității germane din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related