Ordinul Arhitecţilor susține că Hanul Trei Sarmale din Iași, demolat fără aviz, trebuie refăcut după proiectul din urmă cu 50 de ani

Data:

Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Iaşi, arată că hanul trebuie reconstruit după proiectul semnat de arhitectul Ilie Costinescu, cu reproducerea tuturor detaliilor şi protejarea oricăror lucrări subterane istorice şi a beciului existente, arată într-un punct de vedere trimis ieri presei.

„Irecuperabil, Hanul Trei Sarmale şi-a abandonat drumeţii dintr-o lacună legală, făcând parte dintr-o categorie de lucrări ce nu au fost niciodată protejate de o legislaţie a patrimoniului construit, fiind demolat abuziv fără obţinerea de către actualul proprietar a niciunei autorizaţii legale”, precizează OAR Iaşi.

Arhitecţii spun că, chiar dacă hanul istoric a dispărut în urma intervenţiei din anul 1970, noua construcţie edificată după proiectul lui Ilie Costinescu „a devenit un liant al detaliilor de arhitectură şi al tradiţiilor legate de bucătăria moldovenească, revigorând un simbol al acelui loc puternic încărcat de o istorie a tuturor personalităţilor care au călcat pragul vechii construcţii”, se arată în punctul de vedere al OAR Iaşi.

Proprietarul Hanului Trei Sarmale a demolat clădirea fără a avea o autorizaţie din partea Primăriei Iaşi şi fără a respecta norme de siguranţă în astfel de situaţii, titrează ZIARUL DE IAȘI.

Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor

Prima zăpadă mai serioasă din aceeastă iarnă a făcut...

Dacian Cioloș cere liderilor coaliției de guvernare „un plan ofensiv diplomatic clar” pe subiectul Schengen

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloș cere liderilor coaliției un plan...

Necrolog pentru un om bun

Joi dimineață, la prima oră, am aflat că a...

Ziare.com: Dovezile că Răzvan Savaliuc și Lumea Justiției s-au conectat la banii lui Vanghelie

Jurnalistul Răzvan Savaliuc și Lumea Justiției au fost „mufați”...