Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, va susține o conferință la Timişoara

Data:

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, se va afla la Timişoara în perioada 3-4 aprilie, fiind invitat de Universitatea de Vest Timişoara (UVT) în cadrul seriei „La UVT, cultura este capitală!”, ocazie cu care va primi şi titlul de Doctor Honoris Causa al instituţiei de învăţământ superior.

În data de luni, 3 aprilie, începând cu ora 10,00, prestigiosul scriitor va oferi o viziune asupra culturii şi literaturii spaţiului de frontieră situat între Orient şi Occident, participând la o dezbatere publică moderată de scriitorul Radu Paraschivescu, în Aula Magna a UVT.

De asemena, în 4 aprilie, de la ora 10,00 tot în Aula Magna, comunitatea academică din UVT îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa renumitului scriitor Orhan Pamuk, într-o festivitate specială pentru spaţiul cultural şi intelectual românesc şi european, în anul în care Timişoara este Capitală Europeană a Culturii, precizează un comunicat de presă transmis joi de universitatea timişoreană.

Citește și: Școala formează supuși, nu cetățeni

„Universitatea de Vest din Timişoara onorează cultura majoră şi marii intelectuali contemporani, în programul Capitalei Europene a Culturii – Timişoara 2023. Prin invitarea unuia dintre străluciţii scriitori ai lumii contemporane, Orhan Pamuk, laureat cu Nobelul pentru literatură, prilejuim o întâlnire unică, în care iubitorii de ficţiune din Timişoara pot să ia parte la un dialog cultural irepetabil”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea, potrivit Agerpres.

Laureatul premiului Nobel pentru literatură se află în galeria celor mai renumiţi scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi şi publicate în peste 100 de ţări. Între cele mai importante teme care deţin un rol central în operele sale, scriitorul turc Orhan Pamuk evocă relaţia dintre cultura orientală şi cea occidentală, dar şi puternicul specific al mentalităţii turce, în care pluteşte multipla melancolie ce se simte şi în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de huzun, un sinonim specific turcesc al melancoliei, aşa cum o înţeleg europenii occidentali.

Cele două evenimente al căror invitat este Orhan Pamuk fac parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, staţia Reflecţii, finanţat de Municipiul Timişoara prin Centrul de Proiecte.

Citește și: România nu vrea să riște un conflict deschis cu China și evită orice fel de contact cu Taiwan

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Orhan Pamuk / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad: alegeri de rector în 2 tururi

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, care permite...

Franța s-ar putea ciocni direct cu Rusia dacă frontul ucrainean se prăbușește

Franța s-ar putea ciocni direct cu Rusia dacă frontul...

Ce spune Comisia Europeană despre candidatura Ramonei Chiriac pe listele PSD-PNL pentru europarlamentare

Ce spune Comisia Europeană despre candidatura Ramonei Chiriac, șefa...

Înșelăciune prin metoda „spoofing”

Înșelăciune prin metoda „spoofing”, anchetată de Poliția Română, care...