sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăÎn lumeInternaționalOroarea nevăzută din Afganistan. Talibanii, noii ”narcos”: heroină, miliarde și geopolitică

Oroarea nevăzută din Afganistan. Talibanii, noii ”narcos”: heroină, miliarde și geopolitică

Nu islamismul a câștigat, în aceste ore, după peste douăzeci de ani de război în Afganistan. Heroina a câștigat. Ar fi o greșeală să-i numim luptători islamiști: talibanii sunt traficanți de droguri, scrie Corriere della Sera, citată de Rador.

Dacă citiți rapoartele UNDC (biroul ONU pentru droguri și criminalitate) din ultimii cel puțin douăzeci de ani, veți găsi întotdeauna aceleași date: peste 90% din heroina mondială este produsă în Afganistan.

Aceasta înseamnă că talibanii, împreună cu narcos din America de Sud, sunt cei mai puternici traficanți de droguri din lume. În ultimii zece ani au început să joace un rol foarte important pe piața de hașiș și cea de marijuana.

Deși această afirmație poate părea exagerată, eu cred că se vorbește despre Afganistan evitând principala dinamică a conflictului, ignorând sursele primare de finanțare a războiul și, prin urmare, conturând o idee incompletă despre această țară îndepărtată, veșnic în război, din care lipsește elementul central: opiul.

Războiul din Afganistan este un război al opiului. Înainte de orice, de școlile coranice, de obligația de a purta burqa, înainte de miresele-copii, talibanii sunt traficanți de droguri care adoptă un moralism absolut în privința consumului și a cultivării drogurilor, pe care au pretins că le interzic în 2001.

Citește articolul integral în G4Media

G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania.Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE