OSCAR 2023 Prima actriță de culoare cu 2 premii și prima actriță asiatică desemnată „în cel mai bun rol feminin”

Data:

Ruth E. Carter a devenit prima femeie de culoare care a câștigat două premii Oscar.

Carter, care în 2019 a devenit prima persoană de culoare care a câștigat Oscarul pentru design de costume pentru munca sa la filmul „Black Panther” de la Marvel, a fost recunoscută pentru partea a doua a filmului, „Wakanda Forever”.

În discursul său, ea i-a mulțumit regizorului Ryan Coogler și i-a cerut regretatului star din „Black Panther”, Chadwick Boseman, să aibă grijă de propria ei mamă, care a murit recent la vârsta de 101 ani.

„Îmi pare bine să te văd din nou”, a spus Carter în timp ce urca pe scenă.

„Mulțumesc Academiei pentru recunoașterea super-eroului care este o femeie de culoare. Îndură, iubește, învinge, este fiecare femeie din acest film, scrie Variety.

Oscarul pentru cea mai bună actriță, câștigat prima oară de o asiatică

Aceasta nu este singura premieră care a avut loc la premiile Oscar din acest an. Într-o carieră de patru decenii deja marcată de realizări inovatoare și fără precedent pentru interpretele de sex feminin, Michelle Yeoh tocmai a mai înregistrat una mare: devenind prima femeie asiatică care a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță.

Yeoh a devenit câștigătoare a Oscarului pentru rolul său din Everything Everywhere All at Once.

Actrița a interpretat o proprietară de spălătorie care se luptă cu o viață marcată de înercări și care devine salvatoarea multiversului (și învață să se împace cu soțul ei îndelung răbdător și cu fiica înstrăinată în acest proces), potrivit Hollywood Reporter.

„Doamnelor, nu lăsați pe nimeni să vă spună că sunteți depășiți”, a spus Yeoh, care la 60 de ani a fost cea mai în vârstă nominalizată din categoria ei.

„Pentru toți băieții și fetițele care arată ca mine, în seara asta, acesta este un far de speranță și posibilități.”

S-a scris istorie la Oscarurile din 2023

Odată cu câștigul ei, Yeoh devine prima femeie de origine asiatică care a câștigat cea mai bună actriță din istoria Oscarurilor.

Cu puțin peste două decenii în urmă, Halle Berry a spart bariera de culoare cu victoria ei pentru Monster’s Ball în 2002.

În ceilalți 93 de ani, Premiul Academiei i-a revenit unei femei albe. Foști câștigători precum Vivien Leigh, Cher și Natalie Portman au rădăcini în Asia de Vest, dar nu s-au considerat sau nu se consideră a fi asiatic, scrie Hollywood Reporter.

După ce și-a făcut un nume în Hong Kong și în China, ca o doamnă importantă care poate rezista în filme de acțiune, Yeoh și-a făcut debutul la Hollywood în filmul James Bond din 1997 Tomorrow Never Dies și a început să-și construiască un profil internațional cu filme precum Memoriile unei gheișe, Sunshine and Crouching Tiger, Hidden Dragon , care a câștigat patru premii Oscar și un premiu pentru cel mai bun film, printre alte nominalizări (deși niciuna pentru distribuția sa).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Romanian Creative Week Iași și noul său magazin online | Ziarul de Iași

Romanian Creative Week Iași și noul său magazin online...

Cele mai bune locuri pentru vacanța de Paște și 1 Mai, în România

Cele mai bune locuri pentru vacanța de Paște și...