Metoda Dragnea revine: prag de 250.000 de lei pentru pedepsirea abuzului în serviciu

Data:

spot_img

Coaliția de guvernare încearcă din nou să impună o limită sub care abuzul și neglijența în serviciu să nu mai fie pedepsite, la 6 ani de la OUG 13, care a scos în stradă sute de mii de români.

Trei amendamente aduse de către parlamentari PSD-PNL-UDMR unui proiect de modificare a Codului penal inițiat de către Ministerul Justiției prevăd că abuzul în serviciu și neglijența în serviciu să mai fie infracțiune doar dacă funcționarul public a provocat o pagubă mai mare de 250.000 de lei.

UPDATE: Legea, cu cele trei amendamente, a fost adoptată joi de către Senat.


Infracțiune doar peste un prag

„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, se arată în amendamentul pentru modificarea articolui 297 din Codul Penal privind abuzul în serviciu.

Citește și: Drama unei fete de 14 ani vândută de tatăl său pe 50 de lei și o ladă de bere

O prevedere identică este propusă și pentru modificarea articolului 298 din Codul Penal, care pedepsește neglijența în serviciu.

Astfel, parlamentarii PSD, PNL și UDMR vor ca fapta să mai fie infracțiune doar dacă funcționarul public „din culpă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ și prin aceasta cauzează o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, se arată în amendamentul la proiect, consultat de PRESShub.

Prejudiciu sub 250.000 de lei, doar o amendă

Cel de al treilea amendament prevede că, în cazul în care prejudiciul adus este sub pragul menționat anterior, funcționarul public nu va mai trebui decât să plătească o amendă între 20.000 și 200.000 de lei.

Contravenția va fi constată de către polițiști.

Mai mult, abuzul în serviciu și neglijența în serviciu vor mai fi pedepsite doar dacă fapta este descoperită în maxim 5 ani de la înfătuirea ei.

„Prin derogare de la prevederile art. 13, alin (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, termenul de prescripție a constatării, aplicării și executării sancțiunii contravenționale este de 5 ani de la data săvârșirii faptei”, se arată în amendamente.

Citește și: De ce România ratează șansa de a atrage investiții importante din Taiwan

Avize favorabile de la comisiile din Parlament

Raportul asupra proiectului de modificare a Codului Penal, inclusiv cu privire la aceste amendamente, a fost votat miercuri în Senat, cu toate cele trei amendamente.

Anterior, Consiliul Legislativ a transmis un aviz favorabil pentru proiect, cu unele observații și propuneri. Comisia pentru Drepturilor Omului și Comisia pentru Administrație Publică au emis, de asemenea, avize pozitive. Doar CSM a transmis un punct de vedere cu observații și propuneri.

„Comisia juridică a hotărât să adopte, cu majoritate de voturi ale membrilor prezenți, un raport de admitere, cu amendamentele admise, asupra proiectului de lege”, se arată în raportul care va fi votat astăzi în Senat.

Dacă analizezi datele în care au fost date avizele comisiilor, potrivit site-ului Senatului, constatăm că acestea au venit înainte ca cele trei amendamente controversate să fie introduse în dezbatere.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related