Oxigen în criză

Data:

Indiferent de soluția aleasă, partidele parlamentare au obligația să ne ofere un guvern care să ne ajute să trecem iarna. A fost votat un guvern Orban II de către socialiști pentru că era pandemie. Acum avem o cursă contra cronometru cu Moartea și cu facturile. 

Chiar dacă socialiștii și radicalii conservatori vor anticipate, pot aștepta până în primăvara când apar loboda și urzicile și când nu mai avem nevoie de energie electrică și de gaze ca să supraviețuim. Dacă doresc să formeze un guvern de tranziție până în primăvară pot solicita președintelui numirea unui epidemiolog sau a unui economist de excepție premier, dacă liberalii și Fidesz rămân alături de Superman până la moarte și dincolo de ea.

Fiecare decizie politică majoră poate condamna la moarte partidul care și-o asumă. Posturile se pot negocia, cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit, putem să promitem măcar un minim de lucruri cu care suntem de acord, chiar dacă între noi atracția reciprocă e mai redusă decât cea dintre Mama Vitregă și Cei Șapte Pitici. 

Orgoliile în politică nu fac casă bună cu menținerea la guvernare. Echipa câștigătoare își asumă să piardă aleși locali la viitoarele alegeri locale. Un primar are nevoie să își continue proiectele și se gândește pragmatic la cine ajută localitatea sa, fără a se gândi dacă este vorba de Ciuma Roșie sau de Echipa Câștigătoare.

Indiferent de deviațiile și de imaginea temporară a unui partid, contează ce face fiecare pentru oameni. Și esențială este stabilitatea și impresia că o comunitate evoluează, nu ideea politică „WOW” a momentului sau un om care se consideră providențial.

Partidele se bazează pe primari și pe structurile locale pentru a se alege din nou în 2024. În 2024 primarii și președinții de consilii județene care sunt gospodari notorii pot candida ca independenți, cel mai probabil pentru a putea beneficia ulterior de sprijinul socialiștilor care vor fi în cărți pentru a câștiga alegerile pe actualul blocaj din coaliția de guvernare. 

Scandalul și epurările interne au dus pe socialiști în opoziție. Echipa câștigătoare urmează același traseu, prin începutul unor epurări direct de la Timișoara. În loc să se unească partidul, se preferă modelul patentat de Daddy de a se elimina reacționarii, în loc să încercăm să-i îndreptăm și să-i păstrăm alături pentru dificila luptă de la alegerile următoarele cu socialiștii.

Dacă instabilitatea va persista, partide parlamentare vor trece în neființă. Întrebarea va fi dacă vom avea două partide defuncte sau unul. Victime vor fi. Se poate paria pe unul dintre cele două partide implicate în actuala criză politică. 

Chiar dacă există o campanie susținută de atac a televiziunilor favorabile lui Superman asupra progresiștilor și asupra premierul desemnat, ea poate să dea greș dacă rețelele sociale vor contracara și vor putea să se hrănească cu decizii ale lui Superman cum ar fi cea de a încălca din fașa prevederile asumate ale PNRR sau aceea de a da bani insuficienți pentru proiecte primarilor liberali care se duc să ia credit cu buletinul de la bănci pentru a nu pierde proiecte în executare. 

Alegerea unui politician poate fi ca o cutie de bomboane de ciocolată. Nu știi niciodată ce vei găsi în cutie dacă nu guști din politicile sale și din ceea ce face pentru tine. Orice politician are un termen de expirare care ține de calitățile sale și de cât de bine știe să negocieze majorități cu care să guverneze. Politica este un joc în care norocul surâde celor care își asumă riscuri calculate și care înțeleg să livreze celor care îl votează și celor care vor fi tentați să îl voteze pe viitor. 

spot_imgspot_img
Mitica Stefanescu
Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prizonieri ai zilelor de ieri

Prizonieri ai zilelor de ieri. Lucrurile din jurul nostru...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...

Orașul cu nasul pe sus votează un golan

Toate sondajele de opinie publicate în ultima vreme arată...

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan? Cine va deconta...