Palatul Cultural „Minerul” din Lupeni, edificiu din 1927, a fost readus la viață cu bani europeni

Data:

Cu 9,3 milioane de lei, din care 5,5 milioane lei fonduri europene, Palatul Cultural „Minerul” din Lupeni a fost readus la viață, lucrările de reabilitare desfășurându-se de-a lungul a doar doi ani. De atunci, peste 250 de spectacole și ceremonii au loc în fiecare an la Palatul inaugurat prima oară în 1927.

Palatul Cultural „Minerul” din Lupeni, unul dintre cele mai vechi și mai frumoase edificii din oraș, a fost lăsat în paragină după Revoluție. Autoritățile locale nu au avut bani să-l reabiliteze, iar cererile de finanțare făcute către Guvern au rămas fără rezultat. În 2011 însă, Primăria a obținut finanțare europeană pentru reabilitarea imobilului, 5,5 milioane lei, iar acesta a fost readus la viață.

Dat în folosință acum aproape 100 de ani, a fost considerat pentru o lungă perioadă cea mai frumoasă clădire din Lupeni. A funcționat zeci de ani ca sală de spectacole, cinematograf și chiar teatru.

Anii au trecut, iar după căderea regimului comunist, edificiul a ajuns o ruină, transformându-se în ochii locuitorilor în cel mai urât loc din oraș.

Situat în centrul localității și vizavi de Primăria Municipiului Lupeni, edificiul a fost tot timpul sub ochii edililor. Costul uriaș al reparațiilor i-a ținut însă departe de o decizie fermă în acest sens.

În acest timp, de-a lungul anilor au existat nenumărate promisiuni de sprijin financiar la nivel guvernamental pentru reabilitare, însă niciuna dintre aceste promisiuni nu s-a concretizat.

Reabilitat cu bani europeni

După intrarea în Uniunea Europeană, sătui să aștepte sprijin guvernamental, edilii și-au îndreptat atenția spre banii veniți de la Uniunea Europeană. Primăria a realizat așadar pentru a obține fonduri europene „Planul integrat de dezvotare urbană”, strategie în care a fost inclusă și reabilitarea palatului. Proiectul a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Axa prioritară 1 – „Sprijinirea devoltării durabile a orașelor, poli urbani de creștere”. Contractul de finanțare a fost semnat în 25 august 2011, având o valoare totală de 9,3 milioane de lei, din care 5,5 finanțare FEDR și 1,2 milioane finanțare națională.

Lucrările au durat doi ani și au fost finalizate în primăvara anului 2015, când Palatul Cultural din Lupeni a fost și inaugurat cu noua înfățișare.

Locul de spectacole preferat al lupenenilor

După acest moment, Palatul Cultural a redevenit locul preferat al multor locuitori ai Municipiului Lupeni, administrația locală organizând aici toate ceremoniile importante. De curând, în sala palatului a avut loc o serie de spectacole dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice și Zilei Educatorului, evenimente care au umplut sala.

Tot aici se joacă și piese de teatru. Administrația locală a încheiat un acord cu Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani, care joacă și acolo piesele pe care le pune în scenă.

„La Lupeni jucăm minimum o dată pe lună. Avem un acord cu administrația locală în acest sens și jucăm tot ce putem juca. Sunt unele spectacole pe care nu le putem juca din cauza scenotehnicii”, spune directorul Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani, Cosmin Rădescu.

„Avem peste 250 de spectacole pe an la Palatul Cultural Minerul. Este un loc de cultură, care este plin de locuitori ai Lupeniului cu fiecare prilej. Avem evenimentele organizate de noi (administrația publică locală – n.red.), dar și piesele jucate de Teatrul I.D. Sîrbu. Este o investiție foarte utilă pentru comunitatea noastră, o investiție care a fost reabilitată din bani europeni și naționali, bani pe care administrația publică nu ar fi putut niciodată să-i aloce”, susține primarul Municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

Conform sursei citate, luna în care Palatul va fi cel mai plin este decembrie, când evenimentele organizate sunt foarte frecvente.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Jurnalul Văii Jiului în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Nicu Tașcă
Nicu Tașcăhttp://jvj.ro
Ziarist din anul 2000. În 2003 a fondat publicația „Jurnalul Văii Jiului”, iar în 2018 a publicat prima carte: „Observator. Jurnal socio-politic 2003-2018”, apărută la Editura Universității Babeș-Bolyai Cluj- Napoca. În prezent, lucrează și ca Expert Comunicare și PR și implementează proiecte pentru tineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

3 moduri în care porți purta rochiile din voal

3 moduri în care porți purta rochiile din voal

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan? Cine va deconta...