Parlamentul European a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”

Data:

Parlamentul European a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului” pentru actele „brutale și inumane” comise împotriva Ucrainei și a cetățenilor săi, de la lansarea invaziei militare în această țară. Decizia este o premieră în ceea ce privește Federația Rusă

„Atacurile și atrocitățile deliberate comise de Federația Rusă împotriva populației civile din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile și alte încălcări grave ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar echivalează cu acte de teroare împotriva populației ucrainene și constituie crime de război”, se arată în rezoluția Parlamentului European, care nu este obligatorie pentru statele membre UE, ci are doar o valoare simbolică, notează Euronews.

Parlamentul European solicită Uniunii Europene să izoleze și mai mult Rusia la nivel internațional, inclusiv în ceea ce privește apartenența Rusiei la organizații și organisme internaționale, cum ar fi Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Eurodeputații doresc, de asemenea, ca relațiile diplomatice cu Rusia să fie reduse, contactele UE cu reprezentanții oficiali ruși să fie menținute la minimul absolut, iar instituțiile afiliate statului rus din UE care răspândesc propaganda de stat în întreaga lume să fie închise și interzise.

Citește și: VIDEO Cum te poți apăra de efectele nocive ale poluării. Campanie pentru aer curat

„În lumina celor de mai sus, [Parlamentul European] recunoaște Rusia ca stat sponsor al terorismului și ca stat care utilizează mijloace de terorism”.

Rezoluția, cu un text dur împotriva Rusiei, a fost aprobată cu o majoritate covârșitoare: cu 494 de voturi pentru, 58 împotrivă și 44 abțineri, în timpul sesiunii plenare lunare de la Strasbourg.

Textul a fuzionat trei rezoluții diferite depuse de Partidul Popular European, Renew Europe și Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR).

În versiunea finală, europarlamentarii denunță „războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat” al Rusiei împotriva Ucrainei și acuză armata rusă că a comis o listă lungă de crime, cum ar fi atacuri asupra infrastructurii esențiale, uciderea a „mii” de civili și „ sute” de copii, execuții sumare, răpiri, violuri, hărțuiri, torturi, detenții în masă și deportări forțate, scrie Euronews.

Citește și: Medicul Beuran, achitat după anularea interceptărilor. Diferența dintre martorul sincer și cel fidel

40.000 de crime de război documentate în Ucraina

„Aceste acte brutale și inumane provoacă moarte, suferință, distrugere și strămutare”, au scris europarlamentarii, menționând cele aproape 40.000 de crime de război care au fost documentate până acum în Ucraina.

Parlamentarii au condamnat, de asemenea, Rusia pentru că a provocat o criză umanitară „la scară largă” și pentru că a folosit foamea ca o armă, cu implicații globale.

Ca urmare a tuturor acestor „atrocități”, Parlamentul European solicită statelor membre UE să elaboreze un cadru legal nou, care să permită desemnarea unei țări întregi drept sponsor al terorismului.

„Întrucât în prezent UE nu poate desemna oficial un stat drept sponsor al terorismului, Parlamentul solicită UE și statelor sale membre să elaboreze un cadru juridic adecvat și să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă. Acest lucru ar declanșa o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei și ar avea implicații restrictive profunde pentru relațiile UE cu Rusia”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Introducerea grupului Wagner pe lista teroriștilor

Actuala listă teroristă a UE, care a fost înființată după atentatul din 11 septembrie 2001, revizuită la fiecare șase luni, permite adăugarea doar de persoane și organizații, nu și a statelor în integralitatea lor.

Până acum, au fost adăugate doar 13 persoane și 21 de entități, cum ar fi Hamas, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Armata de Eliberare Națională a Columbiei (ELN) și aripa militară a Hezbollah.

Eurodeputații solicită Consiliului European să includă organizația paramilitară rusă „Grupul Wagner”, Regimentul 141 Special Motorizat, cunoscut și sub numele de „Kadîroviți”, precum și alte grupări armate, miliții și interpuși finanțați de Rusia, pe lista UE a teroriștilor.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alte cinci terenuri din stațiunea Mamaia urmează să fie vândute de Primăria Constanța | Info Sud-Est

Primăria Constanța vrea să vândă alte cinci terenuri din...

Instanța a respins contestația împotriva candidaturii lui Piedone la Primăria Capitalei

Contestația împotriva candidaturii lui Cristian Popescu Piedone la Primăria...

Cum va fi vremea de Paște. În unele zone din țară se așteaptă ninsori

Cum va fi vremea de Paște. Temperaturile urmează să...