Parlamentul European încearcă să transforme cele 27 de alegeri separate din prezent, într-un singur scrutin european

Data:


 

Parlamentul European a demarat reforma Actului electoral al Uniunii, încercând să transforme cele 27 de alegeri separate din prezent, cu normele lor divergente, într-un singur scrutin european.

•28 de eurodeputați suplimentari aleși pe liste valabile pentru întreg teritoriul Uniunii Europene, care trebuie să asigure o reprezentare geografică echilibrată
•Votul prin corespondență trebuie facilitat, trebuie stabilit un prag electoral minim comun, iar persoanele cu vârsta de minimum 18 ani trebuie să aibă dreptul de a candida la alegeri
•„Liste fermoar” sau cote pentru a asigura egalitatea de gen
• Alegeri pe 9 mai în toate țările Uniunii


Parlamentul a adoptat marți un raport de inițiativă legislativă pentru a îmbunătăți regulile referitoare la alegerile europene. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 323 de voturi pentru, 262 împotrivă și 48 abțineri, iar rezoluția aferentă cu 331 de voturi pentru, 257 împotrivă și 52 abțineri.În temeiul sistemului propus de eurodeputați, fiecare alegător ar dispune de două voturi: unul pentru a alege deputați europeni în circumscripțiile naționale și unul pentru a alege deputați europeni într-o circumscripție la nivelul Uniunii, cu 28 de locuri suplimentare. Pentru a asigura echilibrul geografic în cadrul listelor electorale, țările Uniunii ar urma să fie împărțite în trei grupuri, în funcție de mărimea populației. Listele ar urma să fie completate cu candidați proveniți din aceste grupuri în mod proporțional. Listele de candidați la nivelul întregii Uniuni ar trebui transmise de entități electorale europene, cum ar fi coaliții de partide politice naționale și/sau asociații naționale de alegători sau partide politice europene.
Parlamentul dorește, de asemenea, să combată inegalitatea de gen. În acest sens, observă că, în ciuda unei îmbunătățiri generale în cadrul ultimelor alegeri, unele țări nu au avut nici măcar o singură femeie aleasă în Parlament.
Textul propune folosirea obligatorie a unor „liste-fermoar” (adică liste în care să alterneze candidații femei și bărbați) sau a unor cote, fără a încălca drepturile persoanelor non-binare.
Alte propuneri de a „europeniza” alegerile includ:- 9 mai ca zi europeană comună de vot;
Dreptul de a candida la alegeri pentru toți europenii peste 18 ani;
– Un prag electoral obligatoriu de cel puțin 3,5% pentru circumscripțiile mari de peste 60 de locuri;
– Acces egal la alegeri pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei cu dizabilități, și opțiunea votului prin corespondență;
– Dreptul cetățenilor de a vota pentru președintele Comisiei în cadrul unui sistem de „candidați cap de listă” (Spitzenkandidaten) prin intermediul listelor la nivelul Uniunii.
Ar urma să fie creată o nouă Autoritate electorală europeană care să supravegheze procesul și să asigure respectarea noilor norme.

Următorii pași
Potrivit articolului 223 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, documentul de inițiativă legislativă al Parlamentului ar trebui să fie aprobat în unanimitate de către Consiliu.
Textul ar reveni apoi în Parlament pentru a obține aprobarea deputaților europeni, înainte de a fi aprobat de toate țările Uniunii în conformitate cu cerințele lor constituționale specifice. Negocierile cu Consiliul vor începe în momentul în care țările Uniunii își vor adopta poziția

Domènec Ruiz Devesa (S&D, Spania) a declarat: „Această reformă va spori vizibilitatea partidelor politice europene și le va permite acestora (și în special candidaților lor de pe listele paneuropene) să desfășoare campanii în întreaga UE, astfel încât să putem crea o adevărată dezbatere paneuropeană. Oamenii vor ști că votează pentru entități politice europene și pentru candidații cap de listă pentru funcția de președinte al Comisiei. Parlamentul a transmis Consiliului un mesaj puternic că este momentul să se modifice legislația electorală a UE, astfel încât să putem organiza alegeri care să reflecte în mod corespunzător realitățile politice actuale.”O conferință de presă cu raportorul va avea loc marți, 3 mai 2022, la ora locală 17.00 (18.00 ora României). Informații despre cum să participați (fizic sau de la distanță), cum să urmăriți transmisia în direct și înregistrarea acesteia sunt disponibile aici.

Context
Actul electoral european datează din 1976 și a fost modificat în 2002 și în 2018, deși ultima versiune nu a intrat încă în vigoare. El conține principiile comune care trebuie respectate de legislația țărilor Uniunii referitoare la alegerile în Parlamentul European. Totuși, versiunea curentă a actului nu definește un sistem electoral care să se aplice în mod uniform în întreaga Uniune Europeană.

Mai multe informaţii
Textul adoptat va fi disponibil aici (03.05.2022)
Înregistrarea dezbaterii în plen (02.05.2022)
Proiect de raport privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct
Comunicat de presă după votul Comisiei pentru afaceri constituționale (EN)
Profilul raportorului: Domènec RUIZ DEVESA (S&D, Spania)
Trenul legislativ (EN) Fișă de procedură

 Sursă: Serviciul de presă al Parlamentului European: Norme actualizate privind alegerile europene și o circumscripție paneuropeană

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate 

Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate...

ZAFINI SOLUTIONS S.R.L. a implementat proiectul „Construire hale de producție C1 și C2 și împrejmuire”

ZAFINI SOLUTIONS S.R.L. a implementat proiectul „Construire hale de producție C1 și C2 și împrejmuire”

Rata șomajului în Botoșani creşte de la lună la lună

Rata șomajului în Botoșani creşte de la lună la...