​Parlamentul European solicită ca fondurile UE să fie mai bine protejate împotriva oligarhilor

Data:

Capacitatea Uniunii Europene de a împiedica oligarhii să primească fonduri UE este limitată, din cauza sistemelor de raportare extrem de fragmentate și a lipsei de cooperare din partea țărilor membre.

Într-un raport din proprie inițiativă adoptat cu 409 voturi pentru, 61 împotrivă și 42 abțineri, Parlamentul European (PE) subliniază „amploarea fără precedent” a grupurilor oligarhice care utilizează instrumente guvernamentale sau practici infracționale pentru a beneficia de fondurile UE, cu membri ai guvernelor naționale și alți deținători de funcții politice făcând parte din oligarhia din unele state membre.

În același timp, capacitatea UE de a împiedica oligarhii să primească fonduri UE este limitată, în principal din cauza modalităților de raportare extrem de fragmentate, potrivit deputaților, care citează „sute de sisteme de raportare regionale, naționale și interregionale”, care nu dezvăluie întotdeauna beneficiarii finali ai fondurilor agricole și de coeziune ale UE.

Textul menționează, de asemenea, „probleme deosebite” și o inegalitate clară în ceea ce privește alocarea fondurilor agricole ale UE în Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia și România. Mai mult, potrivit OLAF, România a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de fraudă dintre toate statele membre ale UE în 2018 și 2019, iar fermele mici și mijlocii din România se confruntă cu un nivel ridicat de birocrație în ceea ce privește accesul chiar și la sume mici de finanțare și subvenții.

Raportul evidențiază, de asemenea, probleme legate de procedurile de achiziții publice din mai multe state membre (de exemplu, în 2019, proporția contractelor atribuite în urma unei cereri de oferte ale cărei denumire și condiții nu erau clare a fost de 44% în România).

„Solicităm creșterea transparenței și oprirea fluxului de subvenții UE, banii contribuabililor noștri, către buzunarele oligarhilor. Având în vedere Mecanismul de redresare și reziliență și potențialele noi instrumente, problema este extrem de importantă. Comisia trebuie să utilizeze toate instrumentele de care dispune pentru a preveni utilizarea abuzivă a fondurilor UE. De exemplu, este clar că mecanismul de condiționalitate privind statul de drept trebuie aplicat fără întârziere, în cazul în care alte instrumente disponibile nu sunt suficiente”, a declarat raportorul Petri Sarvamaa (PPE, Finlanda).

Citește și: Cei mai buni specialiști de securitate de la Casa Albă vor monitoriza Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina

Măsuri propuse de Parlamentul European

Pentru a consolida protecția intereselor financiare ale UE, Parlamentul European reiterează apelul urgent adresat Comisiei de a institui la nivelul UE un sistem digital de raportare și monitorizare interoperabil, care să dezvăluie beneficiarii finali și agregați ai fondurilor UE.

De asemenea, PE solicită introducerea unui plafon anual al UE pentru plățile din bugetul UE către o persoană fizică, cu ocazia revizuirii Regulamentului financiar. Deputații sugerează stabilirea sumei totale anuale pe persoană fizică pentru fondurile agricole de 500.000 de euro pentru plățile din primul pilon și de un milion de euro pentru plățile din cadrul celui de-al doilea pilon.

Parlamentul sugerează înăsprirea normelor Regulamentului financiar al UE prin includerea unei definiții explicite a „intereselor profesionale conflictuale” și consolidarea dispozițiilor privind conflictele de interese care se aplică la pregătirea bugetului și îndeamnă Comisia să utilizeze „pe deplin și imediat” instrumentele sale pentru a proteja bugetul UE, inclusiv Regulamentul privind condiționalitatea legată de statul de drept și procedura prevăzută la articolul 7.

PE solicită Consiliului să autorizeze resurse pentru organismele UE care protejează interesele financiare ale UE (OLAF, Europol și Procurorul european/EPPO) și care se confruntă cu „un deficit cronic de personal”.

Citește și: VIDEO Navă rusească de desant, distrusă de armata ucraineană în portul Berdyansk

Următorii pași

Comisia Europeană a anunțat că va publica o propunere legislativă de revizuire a Regulamentului financiar al UE pentru a-l alinia la cadrul financiar multianual 2021-2027 și la Next Generation EU în primul trimestru al anului 2022. În noiembrie 2021, Parlamentul European și-a adoptat solicitările pentru viitoarea revizuire.

În aprilie anul acesta, eurodeputații se vor deplasa în Bulgaria pentru a evalua acuzațiile de corupție și de utilizare abuzivă a fondurilor publice care afectează fondurile UE. În luna mai, este planificată o misiune de informare la Roma, Italia, pentru a analiza utilizarea subvențiilor PAC în ceea ce privește respectarea standardelor de muncă și combaterea fraudei și a infracțiunilor financiare și economice care afectează bugetul UE.

Citește și: Bobo Lo, expert în relațiile Rusia-China: Chinezii speră că războiul din Ucraina să se încheie repede. Nu vor ajuta militar Moscova

Parlamentul European
Parlamentul European
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Statul român este dator cu milioane de euro către producătorii de filme din străinătate

Statul român este dator cu milioane de euro către...

Judecătorul care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu a scăpat de dosarele de la SIIJ. Cinci ani de pseudo-anchete

Parchetul General, prin procurorii desemnați pentru a ancheta magistrați,...

,,PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

,,PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Orașul cu nasul pe sus votează un golan

Toate sondajele de opinie publicate în ultima vreme arată...