sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăLa ziParlamentul European solicită noi norme UE pentru a limita acțiunile juridice menite...

Parlamentul European solicită noi norme UE pentru a limita acțiunile juridice menite să intimideze și să reducă la tăcere vocile critice

Acțiunile strategice în justiție împotriva mobilizării publice (SLAPP) subminează valorile europene și sistemul de justiție al UE. Parlamentul European solicită noi norme ale UE pentru a limita acțiunile juridice vexatorii menite să intimideze și să reducă la tăcere vocile critice.

Într-un raport adoptat, săptămâna aceasta, cu 444 voturi pentru, 48 împotrivă și 75 abțineri, eurodeputații propun o serie de măsuri pentru a contracara amenințarea reprezentată de acțiunile strategice împotriva mobilizării publice (SLAPP) pentru jurnaliști, ONG-uri și societatea civilă din Europa. SLAPP sunt acțiuni în justiție lipsite de valoare, bazate pe afirmații exagerate și adesea abuzive, menite să intimideze, să discrediteze profesional și să îi hărțuiască pe cei vizați, obiectivul final fiind șantajarea și reducerea la tăcere a acestora.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul Parlamentului European în România, eurodeputații se tem de efectul acestor procese asupra valorilor europene, a pieței interne și a sistemului de justiție al UE. Textul evidențiază dezechilibrul frecvent de putere și de resurse între reclamanți și pârâți, ceea ce subminează dreptul la un proces echitabil. Eurodeputații sunt foarte  îngrijorați de cazurile în care SLAPP sunt finanțate din bugetele de stat, precum și de utilizarea lor în combinație cu alte măsuri ale statului împotriva canalelor mass-media independente, a jurnalismului independent și a societății civile.

Măsuri de protecție a victimelor și de sancționare a abuzurilor

Parlamentul regretă faptul că niciun stat membru nu a adoptat până în prezent o legislație specifică împotriva SLAPP. Prin urmare, invită Comisia să prezinte un pachet de măsuri, inclusiv legislative. Potrivit eurodeputaților, acestea ar trebui să includă:

– O directivă a UE împotriva SLAPP, care să stabilească standarde minime, care ar trebui să protejeze victimele și, în același timp, să prevină și să sancționeze utilizarea abuzivă a măsurilor anti-SLAPP;

– Un cadru juridic ambițios în viitoarea Lege privind libertatea mass-mediei;

– Prevenirea „turismului de calomnie” și a „alegerii unei instanțe mai favorabile” — în cazul în care reclamanții aleg să își depună acțiunile în cea mai favorabilă jurisdicție – prin norme uniforme și previzibile privind defăimarea, precum și prin stabilirea faptului că instanțele din locul de reședință al pârâtului ar trebui să soluționeze cauzele;

– Norme privind respingerea anticipată de către instanțe, astfel încât procesele abuzive să poată fi oprite rapid, pe baza unor criterii obiective; reclamantul ar trebui să fie sancționat în cazul în care nu reușește să justifice că acțiunea sa nu este abuzivă;

– Garanții împotriva acțiunilor SLAPP combinate, adică împotriva celor care combină acuzațiile de răspundere penală cu cele de răspundere civilă, precum și măsuri care să garanteze că defăimarea nu poate fi utilizată în cazul SLAPP;

– Un fond al UE pentru sprijinirea victimelor SLAPP și a familiilor acestora, precum și formarea adecvată a judecătorilor și avocaților.

Ce spun co-raportorii

Co-raportorul Tiemo Wölken (S&D, Germania) a declarat: „Nu putem rămâne indiferenți în fața amenințărilor crescute la adresa statului de drept și în fața subminării libertății de exprimare, de informare și de asociere. Este de datoria noastră să protejăm jurnaliștii, ONG-urile și organizațiile societății civile care raportează cu privire la chestiuni de interes public. Instanțele noastre nu ar trebui să fie niciodată un loc de joacă pentru persoane, întreprinderi sau politicieni bogați și puternici, și nici nu ar trebui să fie supraîncărcate sau abuzate în scopuri personale.”

Co-raportoarea Roberta Metsola (PPE, Malta) a declarat: „Acest raport ar trebui să servească drept model pentru a proteja jurnaliștii, pentru a-i proteja pe cei care caută adevărul, pentru a proteja libertatea de exprimare și pentru a ne apăra dreptul la informare. Acest raport transpartinic, susținut de mai multe comisii parlamentare, marchează un moment decisiv pentru jurnalism în lupta împotriva proceselor abuzive. Nu putem abuza de sistemele noastre de justiție – acesta este mesajul pe care l-am transmis astăzi cu votul nostru ferm.”

Ce urmează

La 4 octombrie, Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a contribui la o viitoare inițiativă de combatere a proceselor abuzive intentate împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului. Se preconizează că, în 2022, Comisia va prezenta o Lege europeană privind libertatea mass-mediei, menită să protejeze independența și pluralismul mass-media.

Citește și: Companiile multinaționale vor trebui să declare public valoarea impozitului pe care îl plătesc în fiecare țară a UE (presshub.ro)

Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE