Partenerul lui Erdoğan, Igor Dodon, propagandistul ruso-chinez din Republica Moldova

Data:

spot_img

Rusia, China și Turcia ajută moldovenii pe timp de pandemie, iar UE doar spune că ajută, dar banii în cont nu se văd. „Unde-s banii, Petrică?”, a ironizat președintele pro-rus Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni „Președintele răspunde”, cu referire la ajutorul UE – o modalitate de a-l lua în zeflemea pe șeful delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, care a anunțat că UE oferă necondiționat suport R. Moldova în lupta contra COVID-19. România ajută, dar deja e târziu. În plus, „România nu are potențialul SUA, Chinei, Rusiei și nici măcar al Ungariei”. Acestea sunt narativele pe care guvernarea pro-rusă de la Chișinău încearcă să le implanteze în mințile moldovenilor pe timp de pandemie.

La Chișinău, Rusia și China sunt promovate „la pachet” de președintele Igor Dodon. Emblematice în acest sens sunt pozele postate de Dodon la 19 aprilie 2020, noaptea, de pe Aeroportul din Chișinău, acolo unde aterizase un avion rusesc cu echipamente de protecție din China – echipamente medicale procurate (nu donate) din China.

În poze, președintele moldovean apare pe fundalul avionului cu drapelul Rusiei, flancat de ambasadorii Rusiei și Chinei. În ajun, Sputnik-Moldova și presa aservită lui Dodon titra concertat că „Rusia va oferi gratuit un avion pentru transportarea în Moldova a unor ajutoare umanitare”.

___________________________________________________________

CITEȘTE ȘI:

Chinezii au ratat pozele cu înalți oficiali români

Afacere eșuată cu chinezi, expulzați de România, la Chișinău

Fără social-democrați, China nu are succes în România

Contract aproape atribuit de pesediști, anulat de liberali

Centura intereselor chineze în jurul Mării Negre

___________________________________________________________

O parte din echipamente au fost procurate de Guvernul de la Chișinău, iar altă parte a a fost procurată din sursele donate de mai multe companii moldovenești, persoane fizice din țară și din diasporă, organizații internaționale, inclusiv de UNICEF.

Presa pro-guvernamentală de la Chișinău a prezentat însă încărcătura drept „ajutor umanitar” din partea Chinei, adusă la Chișinău cu un avion oferit gratuit de Rusia.

Jurnaliștii de investigație moldoveni au aflat însă, că aeronava rusească a fost alimentată cu 59 de tone de combustibil achitat de compania „Lukoil-Moldova”, care, în schimb, va fi scutită de plata impozitelor către bugetul de stat prin dispoziția Comisiei Situații Excepționale nr.24 din 29 aprilie: ,,Cheltuielile pentru alimentarea aeronavei An 124 cu combustibil Jet A în cantitate de 59 tone, în cadrul primirii ajutorului umanitar pentru lupta cu COVID-19 acordat de Guvernul Republicii Populare Chineze Republicii Moldova la data de 19 aprilie 2020, suportate de către S.R.L. Lukoil Moldova, se deduc în scopuri fiscale la determinarea impozitului pe venit”.

Moldovenii au plătit pentru viziere chinezești 55,14 lei MD bucata, adică 3$ (în total 600 000 $), achiziția făcându-se, potrivit deputatului Igor Munteanu, printr-o firmă „condusă de o consilieră a Partidului Socialiștilor”. Munteanu a numit ajutorul oferit Moldovei de China „propagandă”. Asta în condițiile în care în Republica Moldova activează o firmă („Santino-Service” SRL) care produce și vinde pe piața internă viziere cu 6 lei bucata, echivalentul a 0,33$. Compania are o capacitate de producere de 5000 de unități pe zi și… exportă viziere pentru medici în diferite țări ale lumii.

La începutul lunii aprilie, premierul moldovean Ion Chicu anunța, pe un ton grav, la TV, despre deficitul mondial de ecrane de protecție (viziere) pentru medici. Atunci a prezentat ca pe o virtute a Guvernului contractul de achiziție a 200 000 de viziere din China, doar că se plângea că „nu este livrat nimic din acea partidă, pentru că tot ce se expediază de companie (din China) dispare pe drum”.

Pe de altă parte, la 14 aprilie 2020, compania „Ryanair” a postat pe Facebook imagini cum un avion este încărcat pe Aeroportul din Chișinău cu echipamente medicale de protecție, destinat „spitalelor și personalui din regiunea Mazovia din Polonia”.

Lotul de echipament medical exportat a fost produs de o firmă din orașul Bălți, Republica Moldova. Asta în timp ce medicii moldoveni denunțau pe Facebook lipsa echipamentelor de protecție și faptul că sunt nevoiți să-și spele halatele de unică folosință și ochelarii de protecție. Moldova este prima (la nivel mondial) în topul țărilor cu cei mai mulți medici infectați cu COVID-19 – aproape 30% din numărul total de infectați confirmați.

La 23 aprilie, un lot de echipamente medicale a ajuns la Chișinău din Turcia, iar Igor Dodon nu a ezitat să-și aroge meritele. Potrivit „Sputnik-Moldova”, ajutorul din partea Turciei a fost livrat în baza unor „înțelegeri personale” ale lui Dodon cu Recep Tayyip Erdoğan.

De partea cealaltă, partenerul lui Putin și Erdoğan de la Chișinău, Igor Dodon, critică UE că nu trimite și ea ajutoare moldovenilor, ci doar se laudă că ajută.

La mijlocul lunii aprilie 2020, Comisia Europeană a decis să ofere Republicii Moldova o nouă asistență macrofinanciară de urgență în valoare de 100 de milioane de euro. Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a precizat că UE oferă acest suport necondiționat, banii urmând a fi alocați Moldovei pe lângă alte 87 de milioane de euro aprobate recent pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de COVID-19.

Dodon a declarat însă, că UE ajută Republica Moldova doar prin „declarații frumoase”.

spot_imgspot_img
Linx CRJI
Linx CRJI
LINX s-a lansat în iunie 2015 și este un proiect al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație – CRJI. Scopul nostru principal este definit de profesionalizarea și promovarea jurnalismului de investigație, aproape inexistent in Romania. LINX beneficiază de sprijinul, expertiza și reputația CRJI, membru fondator al Global Investigative Journalism Network și colaborator al International Consortium of Investigative Journalists. LINX are acces la resurse și baze de date la care organizațiile obișnuite de presă nu au. Dar, cea mai importantă resursă este omul. LINX și-a creat o echipă de jurnaliști pentru care nu există noțiunea de interese economice și politice așa cum există în multe instituții mass-media. Finanțarea externă permite autonomia editorială și munca la cele mai înalte standarde jurnalistice. Vrem să demonstrăm că practicarea jurnalismului independent la standarde ridicate nu este un lucru dificil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum au lucrat Transelectrica și Guvernul pentru nepotul lui Ciolacu

Fonduri de 56,7 milioane de euro de la UE,...

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...