Partidul REPER a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe Legea avertizorului de integritate

Data:

Partidul REPER a anunțat vineri că s-a alăturat organizațiilor societății civile care solicită Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale a României cu privire la „modificările toxice aduse de către coaliția de guvernare Legii privind protecția avertizorilor în interes public”.

“REPER a transmis astăzi Avocatului Poporului o solicitare de sesizare a Curții Constituționale a României în conformitate cu art. 146, lit. a) din Constituție. Considerăm că proiectul adoptat săptămâna aceasta de către Camera Deputaților încalcă principii esențiale ale dreptului constituțional din România, cel mai important fiind chiar principiul bicameralismului: forma legii adoptată de către Camera Deputaților diferă semnificativ față de forma adoptată de Senat, eliminând dispoziții esențiale pentru conformitatea proiectului cu normele de drept european. Prin legea sa de organizare, Avocatul Poporului este responsabil să sesizeze Curtea Constituțională ori de câte ori actele Parlamentului pot aduce atingere regulilor constituționale. Este obligația Avocatului Poporului să intervină și cu această ocazie, asigurând protejarea drepturilor fundamentale și a supremației Constituției”, a transmis REPER pe pagina de Facebook a partidului.

Citește și: 37 de ONG-uri, printre care și Freedom House România, condamnă distrugerea legii avertizorului de integritate

De asemenea, REPER i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis, prin intermediul unei scrisori cosemnate de toți europarlamentarii și parlamentarii partidului, să nu promulge și să retrimită Parlamentului spre examinare Legea avertizorilor în interes public.

“Adoptarea amendamentelor care vizează, printre altele, eliminarea principiului bunei credințe a avertizorului de integritate, eliminarea raportării anonime, distrugerea obligatorie a rapoartelor avertizorilor de integritate după doi ani de zile sau răspunderea în instanță a avertizorilor pentru încălcarea dreptului la imagine, încălcarea secretului profesional, încălcarea normelor de protecție a datelor precum și divulgarea secretelor comerciale atunci când face o raportare, lipsește actul normativ de majoritatea măsurilor de protecție instituite la nivel european și îl transformă într-o armă împotriva avertizorilor de integritate. Adoptarea legii cu aceste amendamente constituie un pericol real la adresa statului de drept în România, pe care noi, toți, avem obligația de a-l proteja prin toate mijloacele și pârghiile pe care le avem la dispoziție”, potrivit reprezentanților partidului.

Citește și: Copii exploatați sexual din grija statului. Instituțiile nu răspund

––––-

Urmăriți PressHUB și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul:

- Publicitate -spot_imgspot_img

Azi

Mai multe articole similare
Similare

Atacul asupra Salman Rushdie: suspectul Hadi Matar, acuzat de tentativă de omor

Hadi Matar, 24 de ani, persoana acuzată că l-ar...

David Popovici, nou record mondial la 100 m liber, la Campionatul European

David Popovici a câștigat aurul european, cu un nou...

Salman Rushdie. Poveștile sunt întotdeauna nemuritoare

Poveștile sunt cele mai puternice lucruri din lume. Pentru...

Cum a cumpărat un fost prefect al Constanței, toată viața bugetar, ruina unui han cu 650.000 de euro

Un fost prefect al Constanței, care conform CV-ului a...