Patriarhia anunță că nu a impus nici un certificat medical obligatoriu pentru botez

Data:

Patriarhia Română anunță că nu a impus nici un certificat medical obligatoriu pentru botez, așa cum a afirmat public dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie.

„Am primit informația că așa e legea de la Patriarhie”

Dr. Sandra Alexiu a scris joi, pe Facebook, că ar fi primit o solicitare prin care o persoană i-a cerut să elibereze o adeverință că un sugar e sănătos, ca să poată fi botezat.

„Am solicitat suportul legal. Am primit informația că așa e legea de la Patriarhie și să fac bine sa respect legea, ca asa fac toți ceilalți medici, nu crâcnesc. Am primit și o adeverință drept exemplu, drept dovadă (lumească) de incompatibilitate a legii patriarhiei cu legile celelalte (GDPR).

Adeverința pentru botez, prezentată de dr. Sandra Alexiu
Adeverința pentru botez, prezentată de dr. Sandra Alexiu

Semnat și cu Doamne ajută!

Mai urmează ca părintele să recomande pacienților să se mute la un medic de familie care e mai binevoitor cu adeverințele. Eu acum ce să fac, să ii recomand să schimbe preotul?! Cât e adânc e întipărită în ADN gena birocrației în țara asta?”, a scris Sandra Alexiu.

Patriarhia neagă că ar cere o adeverință

Patriarhia anunță că nu a impus nici un certificat medical obligatoriu pentru botez.

„În urma recentei apariții a unei «știri» din care reieșea că medicii pediatri ar fi, la inițiativa «dictatorială» a Bisericii, somați prin unii preoți și obligați de o așa-zisă lege «făcută» de Patriarhie să elibereze o adeverință care să certifice starea bună de sănătate a copilului ce urmează a fi botezat, știre în care se menționa și revolta unui medic enervat de situația în sine, e greu să nu-ți amintești observația calmă a unuia dintre cei mai lucizi și profunzi gânditori creștini din secolul XX: «Când înțelegem ce au înțeles cei ce păreau să înțeleagă, rămânem stupefiați.» (Nicolás Gómez Dávila)”, a transmis Patriarhia Română într-un comunicat de presă.

Instituția transmite că nu există (nici nu ar putea exista) o asemenea obligație pentru medici.

Citește și: Încă un depozit cu GPL al familiei Doldurea găsit cu nereguli

„Este vorba așadar despre o fermă și părintească hotărâre sinodală care se adresează exclusiv părinților, nașilor și preotului

Bunul-simț, grija și responsabilitatea preoților, părinților și nașilor, cei care participă concret la evenimentul crucial al botezării unui copil, constituie singurul subiect real pe această temă.

„Pornind însă de la tragedia morții unui bebeluș, survenită după un botez oficiat la sfârșitul lunii ianuarie 2021 într-o biserică din Suceava, tragedie care a scos la lumină lucruri asupra cărora trebuie reflectat intens (starea – fragilă – de sănătate a pruncului, prejudecata că pruncii trebuie botezați la o vârstă cât mai fragedă, luându-se ca ipotetic reper vârsta de 40 de zile, dar ignorându-se esențialul grad de vigoare a copilașilor și inexistența presiunii unui termen limită pentru Botez), pornind așadar de la acest caz tragic care a tulburat societatea și a surpat viața unui preot onest care, deși nu a fost găsit vinovat în cadrul cercetării judiciare declanșate de caz, a rămas grav marcat de tragedie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a pronunțat în ședința sa de lucru din februarie 2021 după cum urmează:

înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de se întâlni cu părinții și nașii copilului, întâlnire în cadrul căreia aceștia, după consultarea anterioară cu medicul pediatru, să prezinte în mod onest preotului starea reală de sănătate a copilului și dorința ca el să fie botezat.  

– în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală.  

Citește și: Nicușor Dan: „Bucureștiul este plin de imobile făcute pe genunchi, de băieți de 20 de ani”

– în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine.

– vor fi susținute cateheze cu credincioşii privind semnificația duhovnicească a Sfintelor Taine.

Este vorba așadar despre o fermă și părintească hotărâre sinodală care se adresează exclusiv părinților, nașilor și preotului, aceea de a se acorda în mod responsabil maximă atenție stării de sănătate și gradului de vigoare a pruncului care urmează să fie botezat”, transmite Patriarhia Română.

BOR precizează că gradul de calitate a transmiterii în spațiul public a unor hotărâri esențiale ale Sfântului Sinod depinde inclusiv de gradul de rigoare și claritate al explicării acestora în eparhiile Patriarhiei Române, unde ierarhii participanți la ședințele sinodale au onoranta datorie de a se întâlni constant și frățește cu preoții aspru confruntați cu probleme și provocări ivite din foarte complicata realitate socială actuală, preoți trudnic slujitori care au nevoie la rândul lor de multiplu și cald sprijin arhipăstoresc.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Ce să facă o publicație vândută statului american altceva dedcât să inventeze probleme și să improaște cu ură pe Biserica majoritară?

    o mare nesimțire să ne dea lecții americanii care au făcut genocid cu indienii, au cărat milioane de sclavi peste ocean și acum, bogați și aroganți finanțează mercenari, jurnaliști care isi scuipă țara inventând periodic scandaluri cu Biserica.

    ei se trezește lumea, acum cativa ani numai stegulețe americane fluturam, dar mi s-a acrit când văd cu ce vă ocupați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce efecte negative poate avea creșterea PIB-ului. Unde este minciuna

Ce efecte negative poate avea creșterea PIB-ului. Specialiștii avertizează...

Peste 10.200 de sancțiuni aplicate de Poliția Română într-o singură zi

Peste 10.200 de sancțiuni aplicate de Poliția Română într-o...

Tone de motorină, bani și vehicule indisponibilizate în 25 de percheziții

6 tone de motorină, bani și vehicule indisponibilizate de...

Acțiuni în zona aeroporturilor, pentru verificarea transportului de persoane

Direcția de Poliție Transporturi a organizat săptămâna aceasta o acţiune...