„Patrioții” de la peluză sau întoarcerea în Evul Mediu

Data:

„Patrioții” olteni s-au dat în stambă la Sfântu Gheorghe, reușind să se facă de râs și să strice bucuria fotbalului. Meciul de fotbal dintre Sepsi OSK Sfântu Gheorghe și FCU Craiova 1948 a fost oprit definitiv de arbitru din cauza scandărilor xenofobe ale „fanilor” olteni. Este pentru prima dată când în prima ligă de fotbal un arbitru ia o astfel de măsură. Urmează să se pronunțe comisiile de specialitate.

„Patrioții” de la peluză nu au nicio legătură cu patriotismul.

Nu este prima dată când grupările dure de susținători ai echipelor de fotbal atacă murdar. Echipa din Sfântu Gheorghe a mai trecut prin astfel de experiențe. Încet-încet, se creează un curent xenofob grotesc și stupid, dar extrem de periculos pentru societatea românească.

Periculos pentru că generează ură, iar obiectul urii devine comunitatea maghiară din România. O comunitate despre care „ultrașii” nu știu nimic.

„Patrioții” nu știu, de exemplu, că maghiarii, secuii, sașii, romii, lipovenii sau tătarii sunt născuți în România și au aceleași drepturi și obligații ca toți cetățenii români.

Nici că părinții și bunicii lor s-au născut tot în România. Nu știu nici că sportul este o confruntare într-o arenă, cu reguli clare, și că fair-play-ul face ca la finalul oricărui meci sportivii să își dea mâna, învinși și învingători.

Iar după avalanșa de postări și comentarii xenofobe de pe Facebook, e clar că „patrioții” nu stăpânesc nici limba română. Au chiulit de la orele de gramatică.

Patriotismul presupune, dincolo de cunoașterea limbii proprii, educație întru respect și demnitate. Un tricolor tatuat pe piept nu are nicio valoare dacă mâinile sunt ocupate să țină bâte, iar gura jignește.

Iar să zbieri pe stadion cerând unor oameni care sunt aici de generații să plece în altă țară nu e doar o dovadă de lipsă de patriotism, ci și una de prostie crasă. Despre cei șapte ani de acasă nici nu mai are sens să vorbim!…

În Premiere League, tribunele încep de lângă teren.

În Liga I, tribunele sunt înconjurate de garduri de metal. Mai mult, peluzele sunt izolate de restul tribunelor tot cu garduri de metal. Imaginea e degradantă. Te duce cu gândul la grădinile zoologice…

Englezii au avut și ei probleme cu „hooligans”. După tragedia de pe Stadionul Heysel din Bruxelles, din 1985, guvernul britanic a întors foaia. Era finala Cupei Campionilor Europeni, se întâlneau Liverpool și Juventus.

Fanii englezi s-au încăierat cu suporterii italieni, iar un perete al stadionului s-a prăbușit. Au murit 39 de oameni și au fost răniți alți 600.

Judecătorii au stabilit că vinovați au fost fanii englezi și organizatorii belgieni. Timp de 5 ani, echipele engleze au fost interzise în cupele europene. După 20 de ani, în 2005, cele două echipe s-au întâlnit din nou.

Fanii echipei Liverpool au afișat atunci un banner uriaș pe care era scris cuvântul „Amicizia”. Iar în 2010, pe stadionul Anfield din Liverpool a fost dezvelită o placă memorială pe care scrie „In Memoria é Amicizia”.

Însă autoritățile engleze au înăsprit legile, au interzis accesul pe stadion al fanilor violenți și au luat toate măsurile posibile ca publicul, părinți și copii, să se bucure de fotbal.

„Patrioții” nu se bucură de sport.

În cuștile lor din peluze, oamenii ăștia întrec orice limită a bunului-simț. Se cred apărători ai „pământului strămoșesc”, după cum scriu cei de la Peluza Sud 1997 din Craiova. Mai mult, amenință că vor deveni și mai duri… Iată că dreptul de a vorbi în limba maternă trece prin „judecata” peluzei.

Nu mai este vorba despre fotbal aici, ci de o uriașă frustrare a unor indivizi care își autoalimentează prejudecățile. Ce urmează? După „IMGB face ordine” urmează „peluza face ordine”? Miliții paralele? Arderea pe rug a „ereticilor” ca în Evul Mediu?

Este obligatorie oprirea derapajelor de acest fel! Autoritățile, federația, liga profesionistă trebuie să ne arate că nu sunt niște „ultrași” îmbrăcați în costume Armani și să ia măsuri drastice! „Patrioții” nu au ce căuta pe stadioane.

Dacă au energie, să muncească mai mult. Să iasă să curețe zăpada. Un voluntariat răcoros care ar face mult mai mult bine orașului și imaginii Craiovei. Sau oricărui alt oraș din țara asta!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Comentariu publicat inițial pe Oltenia Info.

spot_imgspot_img
Tudor Artenie
Tudor Artenie
Tudor Artenie este jurnalist din 1990. A fost corespondent de război în Transnistria și Bosnia-Herzegovina, pentru România liberă. A mai lucrat la Adevărul, Antena 1. A primit două premii naționale de televiziune (APTR). Primul, pentru anchetă – Taifunul Petromin, iar celălalt pentru film documentar – premiul Jean-Louis Calderon (pentru curaj) pentru Prea aproape și prea departe de țară. Românii din Ucraina. A publicat cinci cărți: două de versuri – Ranița cu obiecte personale și Scrisorile cavalerului-egretă și alte poeme, o carte de povestiri – Omul cu buze amare, o carte de convorbiri cu prof. univ. dr. Alexandru-Vlad Ciurea, Călătorii în centrul gândirii, și una alături de profesorii universitari Alexandru Vlad Ciurea și Adrian Restian, România fără mască. Fals tratat de pandemie.
9 COMENTARII
  1. Dar faptul ca suporterii lui Sepis se intorc cu spatele cand se canta imnul, iar ministrul sportului tine alocutiuni in limba maghiara , toatea astea sunt moderne, nu?

  2. Propun urmatoarea rezolvare a problemei: la urmatorul meci intre SEPSI si oricare echipa din campionat, romanii sa strige ,,afara,afara…..”, iar maghiarii sa se intoarca cu spatele si sa strige ,,ria, ria….” sa vad ce masuri se vor lua atunci….p.s. oricum, sa te coalizezi cu Orban, e ca si cum ai fi prieten cu putin, adica SA FII DE ACORD CU FURTUL TEZAURULUI ROMANESC, PE CARE RUSII L-AU PITIT LA mosckova……

    • Foarte interesantă analiza. Mă miră cum ai reușit să citești articolul, cu neuronul ăla plictisit. Apoi partea cu Orban și Putin… prietene, dacă ești așa ușor de prostit, mai bine închide-te în casă.

  3. Nu aveti prea multe mesaje, dar si alea vai de capul lor, pline de xenofobie. Vorbim de oameni cu o inteligenta scazuta manipulati probabil de multi ani. Imi aminteste de vesnica remarca a cate unui prostovan din asta cand i se atrage atentia ca e xenofob si vine cu remarca „dar sti ca romanii nu primesc paine in secuime” sau „cunosc pe cineva care s-a dus in secuime si nu au vrut sa vorbeasca cu el”. Probabil au existat astfel de cazuri, dar sa iti justifici agresiunea asupra unui om care nu ti-a facut nimic, pe care nici macar nu-l cunosti, denota micime. Aici la fel, faptul ca suporterii a lui Sepsi se intorc la imn, le da lor dreptul sa jigneasca o intrega comunitate. Am incetat sa ma uit la fotbal in momentul cand Boloni a fost atacat de tot felul de derbedei la un meci al nationalei. Sincer nu pot sa-mi imaginez cum poti ca maghiar sa te duci la un meci unde se striga astfel de sloganuri. De ani de zile! Vin tineri la meciuri care invata ca e inaltator sa urlii ca un descreierat mesaje xenofobe. Si mai grav, au impresia ca apara onoarea tarii, ca cineva le cere acest „sacrificiu” si de multe ori se lovesc in viata de tot felul de cazuri cand ajung ori abuzatori ori rusinati de prostiile pe care le-au facut in trecut. Ca atat i-o dus capul.

    Oricum felicitari pentru articol, nu e usor sa arati oglinda unor agresori, mai ales cand fenomenul este atat de generalizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? PMP are un...

Charles Lindbergh și Longines. Ceasuri care spun o poveste

Charles Lindbergh și Longines. Ceasuri care spun o poveste....

Microsoft și Amazon vor pune capăt accesului rusesc la produsele lor de cloud computing | Aktual 24

Microsoft și Amazon vor pune capăt accesului rusesc la...

Situația de pe frontul din Ucraina pune în pericol Republica Moldova

Situația de pe frontul din Ucraina, tot mai grea...