Pe scurt, Elvira

Data:

Zilele acestea am primit un mesaj de la Aurel Șerban, unul dintre cititorii virtuali pe care digitalizarea îi aduce presei online. Se întâmplă adesea să fim întrebați ca jurnaliști de ce nu scriem despre anumite subiecte sau despre oameni interesanți pe lângă care trecem în goana după figurile de notorietate sau de senzație. Aurel Șerban m-a convins că e musai să scriem despre Elvira Dumitrescu.

Sursa Foto: revistaconstrucțiilor.eu

Pe scurt, Elvira. Mai întâi fiindcă doamna Elvira împlinește în februarie 82 de ani și ar fi o minunată surpriză pentru ea. Dar mai ales fiindcă Elvira Dumitrescu este printre rarele femei inginer minier din țară, care nu și-a părăsit vocația timp de jumătate de secol. A studiat la Institutul de Mine din Petroșani, știe pe dinăuntru toate minele de cărbuni din Valea Jiului, minele de aur din Brad, minele de minereu din Baia Sprie și a făcut carieră conducând cu mână de minier Laboratorul CCF, care testează materialele pentru diverse construcții.

Aflu că Elvira n-a încetat să călătorească de când are timp pentru sine, că a adunat de pe toate continentele colecții de clopoței, de chei vechi, de lămpi și are în casă un colț de obiecte tradiționale românești. Declara într-un interviu că a avut gustul aventurii, a practicat tirul și a câștigat un raliu de motociclete cu vreo patru decenii în urmă. Tangoul este dansul ei preferat și, octogenară fiind, n-a renunțat să îl practice.

Aurel Șerban o descrie pe Elvira cu multă cădură umană și respect ca „personalitate complexă, reuşeşte să se facă remarcată rapid printr-un stil unic, fiind plăcută imediat de cei din jur. Cochetează cu poezia, merge la ore de tango şi îi place să facă clătite”. Nu contează din ce împrejurări se știu, important este că Aurel Șerban ne-a bătut pe umăr amintindu-ne că jurnalismul e despre oameni, despre chipuri tinere și senioriale, despre vieți trăite cu energie și decență.

Am căutat pe Internet imagini ale Elvirei Dumitrescu. Zâmbește în toate: și când apare într-un birou sau printre drapele solemne, și când e echipată de șantier. Nu zâmbește forțat ca atunci când fotograful o cere, ci cumva din interior, fără efortul de retușare a imaginii proprii.

Evident că nu o știu decât din descriere și din poze, dar cred că Elvira este unul dintre necunoscuții cu care ne-ar plăcea să ne întâlnim.

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie au început deja să înflorească. Pot fi admirați în Rezervaţia Botanică

Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de...

Parchetul Bihor, pe primul loc în țară la dosare economice și la prejudicii recuperate

Parchetul Bihor şi poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii...

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC pentru a candida la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu...