Umblau desculți cu picioarele pline de noroi. În ultimii 3 ani, viața lor s-a îmbunătățit

Data:

În anul 2016, primarul localității Schitu Golești și-a făcut curaj și a depus un proiect pentru a accesa fonduri europene din dorința de a ajuta populația de etnie romă din satul Lăzărești.

Cum un proiect trebuie întocmit ca la carte ca să primească și finanțare, Vasile Miriță a apelat la Nichifor Bălan, un specialist în domeniu, atât în scrierea proiectelor pe POSDRU cât și în accesare banilor U.E. Primarului i s-au mai alăturat viceprimarul Iulian Duță și inspectorul Vasile Ionela Nicoleta din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială al primăriei.

Proiectul a vizat atât infrastructura de apă potabilă, cât și cea de electricitate. Pe de o parte, fiindcă romii din satul Lăzărești foloseau apă din patru puțuri cu adâncimea de doar 4 metri, greu de igienizate periodic și cu riscuri mari pentru sănătatea celor care foloseau aceste fântâni.

Pe de altă parte, în urmă cu 15 ani un copil din comunitatea Lăzărești a murit electrocutat, pentru că rețeaua de electricitate nu era bine protejată.

Primarul Vasile Tudorel Miriță se laudă cu 75 de branșamente la rețeaua de apă potabilă, 63 la electricitate, 53 de reparații ale acoperișurilor caselor plus 117 măsurători cadastrale pentru a pune capăt cumva certurilor între vecini.

Romii din satul Lăzărești foloseau apă din patru puțuri cu adâncimea de doar 4 metri, greu de igienizate periodic
Romii din satul Lăzărești foloseau apă din patru puțuri cu adâncimea de doar 4 metri, greu de igienizate periodic

Comunitatea de romi are aproximativ 900 de persoane

Comunitatea de romi, cătunul Rudărie din satul Lăzărești, județul Argeș continuă să fie sub pragul de sărăcie. Prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) primăria a reușit să finanțeze în ultimii ani servicii medicale pentru comunitatea romilor, hrană caldă pentru copiii care merg la școală, ca modalitate de prevenirea abandonului, analize medicale gratuite s-au făcut plus investiții pentru mărirea gradului de confort al locuințelor.

Practic, 71 de gospodării au acum apă curentă și mulți și-au făcut băi în interior, 53 de case au fost reparate complet cu tot cu schimbarea acoperișului, geamurilor, ușilor, sobelor.

Un nou proiect va schimba instalațiile electrice precare din casele romilor și o sută de gospodării vor primi servicii de cadastru gratuit, pentru a putea dovedi pe viitor că sunt proprietari pe terenul pe care-l stăpânesc.

Comunitatea de romi, cătunul Rudărie din satul Lăzărești, județul Argeș continuă să fie sub pragul de sărăcie.
Comunitatea de romi, cătunul Rudărie din satul Lăzărești, județul Argeș continuă să fie sub pragul de sărăcie.

Pe vremuri dormeau în case improvizate cu calul în casă, iar acum au condiții moderne!

Cu foarte mulți ani în urmă o comunitate de romi a prins rădăcini în cătunul Rudărie, al satului Lăzărești, județul Argeș. Aceștia, câteva sute ce s-au înmulțit în timp își duceau traiul de la o zi la alta așa cum puteau. În case improvizate din diverse materiale adunate de la gunoaie sau din cerșit, cu calul în mijlocul casei ce scotea capul printr-o gaură ce se numea geam, cu foc aprins în mijlocul așa-zisei camere din încălțăminte și haine murdare. 

Rare ori treceau treceau pe la ei autoritățile locale pentru că aveau nevoie de mașini de teren să poată răzbi, mai ales când ploua.

Nici acum nu curge lapte și miere în cătunul lor, dar între timp au asfalt, case noi, acte pe proprietăți, apă curentă în locuințe, energie electrică, copiii merg la școală, părinții lor au beneficiat de analize gratuite și chiar de locuri de muncă după ce mai mulți romi din comunitate și-au înființat firme subvenționate tot cu bani europeni.

Proiectul a avut o valoare de 5 milioane de euro prin implementarea lui au fost aduși cei mai mulți bani în istoria proiectelor europene în zona de nord a județului Argeș. A mai fost și singurul proiect selectat în mediul rural din cele 39 depuse de primăriile din județul Argeș. A fost scris în anul 2016 după cercetarea la fața locului conform cerințelor finanțatorului și banii au sosit din data de 6 martie 2018.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului “No Hate – Redactare incluzivă a articolelor despre romi în perioada pandemiei COVID-19”, un proiect derulat de Freedom House Romania, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”, cu sprijinul financiar de Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

spot_imgspot_img
Atena Jilavu
Atena Jilavu
Atena Jilavu este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Din 2012 este jurnalist la Ziarul din Muscel și corespondent zonal la câteva publicații din județul Argeș, fiind Licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related