La Pecica, banii europeni transformă terenurile virane în parcuri

Data:

Pecica este un oraș arădean dezvoltat pe bani europeni. Aici se află celebra fermă de bivoli situată în marginea orașului, în Lunca Mureșului, care adună mii de vizitatori anual, realizată în baza unor proiecte finanțate din fonduri europene. După ce ferma a devenit cunoscută, Primăria s-a gândit să valorifice și terenul viran din apropierea acesteia. Un proiect finanțat tot cu bani europeni, aflat în derulare, va transforma terenurile virane în parcuri, iar localnicii vor avea locuri de relaxare cu terenuri de sport, aparate de fitness și internet gratuit.

Un parc de milioane de euro

Ideea administrației locale a fost să realizeze un adevărat complex ecologic în zonă, care să îmbine creșterea animalelor specifice Luncii Mureșului cu valorificarea terenurilor prin transformarea acestora într-un parc public. Practic, în urma finalizării parcului, la marginea orașului va exista un spațiu de agrement destinat atât relaxării locuitorilor orașului, dar și eventualilor turiști.

Valoarea totală a proiectului este de 10.828.431,97 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 9.658.535,60 (98%), iar contribuția proprie a orașului Pecica de 1.169.896,37 lei.

Scopul proiectului este îmbunătățirea mediului urban, revitalizarea orașului Pecica, reconversia terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din oraș, în scopul reducerii poluării aerului, reducerea zgomotului, în vederea susținerii și promovării unui mediu curat pentru populație și vizitatori/turiști.

Monica Velici, administratorul public al orașului Pecica

Proiectul va fi finalizat până în primăvara anului 2020.

Vom amenaja un parc de aproape cinci hectare în vecinătatea Fermei de Bivoli, cu spaţii verzi, terenuri de sport, o fântână arteziană, aparate de fitness, printre care şi pentru persoane cu handicap, mobilier urban, toalete ecologice şi internet gratuit. Proiectul este destinat mai ales tinerilor.

Petru Antal, primarul oraşului Pecica
Primarul Petru Antal prezintă cum va arăta parcul

Reprezentanţii Asociaţiei Culturale a Minorităţilor din Pecica spun că proiectul este binevenit, deoarece transformă un teren nefolosit într-o atracţie pentru toţi localnicii, mai ales că se află situat la doi paşi de centrul oraşului.

Este o idee bună a Primăriei, pentru că noul parc va oferi un loc de ieşire, dar şi de petrecere a timpului în mod activ, prin terenurile de sport şi de fitness.

Daniel Grab, membru al asociaţiei de tineret Eurotinet din oraş

Pecica, orașul care se dezvoltă pe bani europeni

Orașul Pecica se află în plină Câmpie de Vest, aproape de granița cu Ungaria și era cunoscut mai ales pentru celebra ”pită” de Pecica, o pâine specială, produsă din făina obținută din recoltele de grâu din zonă. La vremea respectivă, se spune că Pita de Pecica era preferată de familia fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu, care o primea în urma unor transporturi speciale de pâine direct din Pecica. 

În afara pitei, localnicii țin la tradițiile lor de hotar și caută să valorifice specificul zonei, multiculturalitatea și moștenirea culturală unică. Tot unică este și altă idee care a făcut Pecica cunoscută în țară: în loc să dea străzilor nume, acestea sunt numerotate, exact ca în New York, spre mândria locuitorilor. Aceștia au găsit un sistem eficient de a sistematiza orașul și au evitat discuțiile sterile despre alegerea personalităților aparținând comunităților etnice, reprezentate în localitate, pentru a boteza diferite străzi din oraș. 

Ambiția locuitorilor este să-și dezvolte și să facă cunoscut orașul atât în țară, cât și peste hotare. Un pas mare în acest sens este constituit de utilizarea oportunității de a folosi bani europeni pentru proiecte, cum a fost Ferma de Bivoli, un real succes și cum, speră oamenii, va fi și viitorul parc realizat în apropierea fermei. 

Ștrandurile din Ungaria, cunoscute pentru apa termală şi vizitate de arădeni, l-au ambiţionat pe primarul Petru Antal. Primăria oraşului Pecica a accesat un proiect european pentru realizarea unor studii pentru forarea a două puţuri de apă termală și urmează construirea unui ştrand termal.

Proiecte pe bandă rulantă câștigate de primăria Pecica

Pecica şi-a modernizat centrul tot pe bani europeni. Primăria oraşului Pecica a accesat şi derulat proiectul „Modernizare centru urban Oraşul Pecica”, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul de intervenţie 1.1. „Planuri integrate de dezvoltare urbană”. Valoarea totală a proiectului este de 27.985.521,12 lei, din care 22.163.205,39 lei reprezintă asistență financiară nerambursabilă. În cadrul proiectului au fost reabilitate 18 străzi, s-au pavat aleile din parcul central, s-au modernizat trotuarele, s-au construit piste de biciclete, s-au amenejat peste cinci hectare de zone verzi, s-a modernizat sistemul de parcare din oraş, fiind realizate 640 de locuri de parcare, dintre care 30 pentru persoanele cu dizabilităţi. Pentru locuitorii din Pecica s-a realizat un obiectiv extrem de important: un sens giratoriu la intersecţia cu DN 7, pentru a putea ajunge mai uşor în centrul oraşului. În plus, s-au montat 100 de bănci, toate în parcurile din centrul oraşului.

În paralel, a fost accesat un alt proiect cu finanţare euroepană pentru creşterea siguranţei cetăţenilor. Astfel, pe bani europeni, oraşul este supravegheat video. Au fost montate 19 camere în cele mai importante şi aglomerate locuri din Pecica: 10 au vedere360 de grade, 12 s-au montat pe stâlpii de electricitate existenţi şi şapte, pe stâlpi proprii de susţinere, cu alimentare de la panouri solare.  Aparatura este performantă şi poate mări de 18 ori imaginile.

Imaginile furnizate de camerele de supraveghere sunt monitorizate şi stocate în conformitate cu legislaţia în vigoare,  cu ajutorul unui server, pe timp de noapte înregistrarea pornind doar în urma activării senzorilor de mişcare.

Petru Antal, primarul orașului Pecica

Valoarea totală a proiectului a fost de  510.495,95 lei, iar valoarea finanţării nerambursabile a fost de 403.456,47.

O altă finanţare europeană a fost accesată de oraşul Pecica pentru a atrage turiştii. Au fost realizate şi instalate 10 panouri informative care cuprind hărţi turistice cu informaţii referitoare la oraşul Pecica şi satele aparţinătoare Turnu, Sederhat şi Bodrogul Vechi, 10 ceasuri stradale digitale care afişează data, ora şi temperatura, cu sincronizare GPS și a fost instalat un infochioşc care conţine informaţii utile, în limba română şi maghiară şi fotografii cu obiectivele de vizitat.

Pecica are o nouă staţie de epurare şi şi-a extins reţelele de apă şi canalizare, tot cu ajutorul unei finanţări europene. Proiectul a fost finanţat din Fondul de Coeziune, în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu”, Axa prioritară 1: Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată. În cadrul acestuia, la Pecica au fost realizate 23 de kilometri de reţele de apă noi, s-au extins cu peste 40 de kilometri reţeaua de canalizare menajeră şi s-a executat o staţie de epurare nouă. Valoarea lucrărilor a depăşit 41 milioane lei. Staţia de epurare existentă înainte de accesarea finanţării nerambursabile a deservit doar 300 de locuitori, iar de cea nouă beneficiază 13.500 locuitori. Practic, întreg oraşul Pecica are reţele de apă potabilă şi canalizare.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Arad24.net în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Sorin Trocan
Sorin Trocanhttp://arad24.net
Sorin Trocan are o experiență de peste trei decenii în presă. A debutat în 1984 în revista „Forum studențesc” din Timișoara, unde, în perioada 1986-1987, a îndeplinit funcția de redactor-șef adjunct. Înainte de decembrie 1989 a colaborat cu mai multe reviste studențești. În 1991 a făcut parte din echipa care a fondat revista „Știrea” din Arad, al cărei redactor-șef a fost până în anul 1994. A fost corespondent pentru Arad al „Evenimentului zilei” (1992-2007). A activat în calitate de corespondent al unor posturi de radio și TV: Radio Timișoara, Studioul TVR Timișoara, Analog TV etc. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe publicații locale, regionale și centrale, cu agenții de presă, iar actualmente este Senior Editor al site-ului www.arad24.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...