Atitudinea față de refugiați este un fel de „game changer”, un moment de inflexiune în care învățăm să ne privim pe noi înșine cu alți ochi, afirmă politologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP și președintele Grupului de Gândire Strategică.
Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Remus Ștefureac a explicat de ce în cel mai recent sondaj INSCOP PNL a crescut, iar AUR a scăzut pentru prima dată după alegeri: „dincolo de șocul războiului, AUR se va înscrie pe o tendință descendentă doar în măsura în care guvernarea va limita numărul de subiecte care să fie valorificate de acest partid în cheie populistă”.
În general, însă, în Europa, valul ultrapopulist, adesea finanțat de Moscova, se va diminua și va păli, apreciază Remus Ștefureac.
Spotmedia: Un sondaj INSCOP, realizat la începutul lunii martie, arată o dublare a procentului românilor care cred că țara merge într-o direcție bună. Cum se explică acest puseu de optimism tocmai acum?
Remus Ștefureac: Da, e o creștere de la 18 la 35%.
Într-un asemenea context complicat și emoțional, cifrele pot suferi modificări surprinzătoare.
35% care cred că mergem într-o direcție bună rămân semnificativ mai puțini decât cei care cred contrariul. Dar în septembrie anul trecut procentul era de numai 10-11%.
Cred că principala explicație e agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, care a pus în umbră o serie de probleme care alimentau percepția unei direcții greșite și a evidențiat o serie de avantaje ale României, în primul rând, apartenența la NATO și UE.
De aici starea de siguranță a românilor, comparativ cu drama ucrainenilor, a fost mai bine valorizată.
Explicația secundară poate fi legată de încheierea restricțiilor legate de pandemie.
Dacă se simt în siguranță, cum explicăm multiplele manifestări de panică? De la îmbulzeala la pașapoarte și casele de schimb valutar, la cea de la benzinarii și rafturile cu ulei?
Lucrăm cu cifre. Aproximativ 6 milioane de români consideră că mergem într-o direcție bună, probabil că nu ei sunt la coadă la pașapoarte. Și, în cazul benzinei, deși cozile au fost mari, doar o minoritate s-a panicat.
Asemenea crize, întreținute de media și rețele sociale, contribuie la starea de anxietate a populației. Dar cantitativ nu vorbim de ponderi foarte mari.
Există un sondaj al altui institut care arată că doar o treime dintre români ar fi dispuși să-și apere țara cu arma în mână. Cum se explică?
Cred că e un procent fals, am măsurat și noi, iar procentul este spre 60%. Dar nu vreau să comentez datele altor institute, pentru că nu cunosc modalitatea în care au fost culese.
În plus, avalanșa de comentarii din social media uneori ne poate crea o falsă impresie legată de atitudinile populației, care pot fi interpretate greșit. În social media comentează cei care vor să fie mai vizibili, sunt propagate și mesaje care nu sunt dominante în societate.
Nu spun că apărarea României generează un mare entuziasm, dar majoritatea ar fi dispusă să-și apere țara. Am măsurat și spun asta cu toată responsabilitatea.
Interviul integral pe Spotmedia.ro
Citește și: Expoziție a artiștilor fotografi din Ucraina, la Oradea