HHC. Percheziții în toată țara la comercianții de „vape”-uri ce ar conține cannabis sintetic

Data:

spot_img

Procurorii DIICOT și polițiști antidrog din Iași au deschis un dosar penal și fac la această oră peste o sută de percheziții la comercianții din toată țara de dispozitive de tip „vape” cu cannabis sintetic (HHC).

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au descoperit că aceștia vând online sau în magazinele din diverse centre comerciale din țară dispozitive care au în componență un produs chimic, hexahydrocannabinol (HHC), produs care are efecte psihoactive asemănătoare cannabisului.

HHC este vândut ca înlocuitor „legal” al cannabisului.

La nivel național, există 28 de societăți care comercializează astfel de produse având în vedere că dipozitivele „vape” se comercializează la liber.

DIICOT: 100.000 de dispozitive tip VAPE care conțineau substanțe care produc efecte psihoactive

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași au confrmat oficial că efectuează 121 de percheziții domiciliare pe raza județelor Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în municipiul București, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

„S-a reținut că începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăți comerciale de pe raza județului Iași, au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În acest context aceştia produc și comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” ( jeleuri, prăjituri, drajeuri etc ) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigațiilor substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri inclusiv THC.

De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip VAPE care conțineau substanțe care produc efecte psihoactive ( HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă.

Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip „Vape” care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv.

O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului ( obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol) o substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite generic „etnobotanice”, se arată în comunicatul DIICOT.

Citește și: Ce legătură are OMV cu aderarea la Schengen. Ce va urma | ANALIZĂ

42 de persoane vor fi audiate

Procurorii arată că, din cercetările efectuate, a mai rezultat că dispozitivele de tip „vape” care au în componenţă HHC sunt comercializate preponderent pe piaţa on-line (site-uri de specialitate şi site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse) dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale.

„Cu privire la potenţialul psihoactiv al substanţei HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizări în luna octombrie 2022, substanţa în sine fiind în prezent intens monitorizată de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).

Având în vedere acest aspect, comercializarea produselor ce conţin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intră sub incidenţa Legii nr. 194 din 2011 (republicată) privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

În urma investigațiilor au fost identificate un număr de 28 societăți care comercializează astfel de produse la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.

De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii au acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața, iar persoanele care vând astfel de produse deși cunosc efectele pe care le au substanțele din compoziția lor, le comercializează fără nicio restricție inclusiv minorilor”, se mai arată în comunicat.

Procurorii au anunțat că vor audia 42 de persoane.

Citește și: 20.000 de euro șpaga pentru postul de manager interimar la spitalul Colentina

Ce este HHC

HHC înseamnă hexahidrocannabinol, o moleculă semisintetică. Aceasta înseamnă că trebuie să fie produsă într-un laborator, unde THC-ul extras din planta de cânepă (Cannabis sativa) este combinat cu molecule de hidrogen.

Sub formă de flori uscate, uleiuri, rășini sau lichide de vaping, produsele HHC pot fi ingerate, fumate sau inhalate și au fost în ultima vreme tot mai solicitate.

HHC a apărut la sfârșitul anului 2021 în Statele Unite și apoi a devenit popular în Europa în 2022, potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT), citat de Euronews.

Citește și: Poți fi profesor și să distribui conspirații? Trei exemple care ne sperie

HHC nu este legal din punct de vedere tehnic

Procesul complex necesar pentru a-l produce ar putea explica de ce a apărut atât de recent, în timp ce canabisul natural a fost consumat pe scară largă.

HHC nu este legal din punct de vedere tehnic, dar vânzătorii profită de o zonă gri a legii.

Convențiile internaționale antidrog se confruntă cu aceeași problemă. Deoarece medicamentul a apărut pe piață atât de recent, nu figurează în categoria canabinoizilor.

Cu toate acestea, mai multe țări au luat măsuri pentru a-l interzice, cum ar fi Estonia, care a fost prima țară din UE care a emis un proiect de lege pentru a include HHC în lista sa de droguri psihotrope interzise, potrivit unui organ de presă specializat.

Alte țări, precum Elveția sau Finlanda, au luat măsuri similare.

Se preconizează că această piață, acum foarte competitivă, va ajunge la 3,2 miliarde de euro până în 2025.

În acest context, HHC a prezentat o nouă oportunitate de afaceri, cu prețuri cuprinse între 6 și 10 euro pe gram de floare, mai mari decât cele ale produselor pe bază de CBD.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...