luni, 2 august 2021
AcasăProiecte editorialeCriminalitate organizatăPericol la securitatea națională. Suspiciuni de acordare ilegală a cetățeniei române

Pericol la securitatea națională. Suspiciuni de acordare ilegală a cetățeniei române

Danger to National Security: Suspicions of Illegaly Granted Romanian Citizenship

In a two-episode article published in January 2020, journalist Andreea Pocotilă wrote in VICE Romania about the many irregularities at the Romanian Citizenship Authority and about the political and financial connections of the heads of this institution. The article revealed that the Romanian Citizenship Authority allegedly granted Romanian citizenship to a large number of foreigners – in particular Ukrainians and Russians, without proof of Romanian heritage, as the law required.

Ministerul Justiției a sesizat Parchetul General în urma unui control asupra modului în care se acordă cetățenia română.

Când inspectorii trimiși de Ministerul Justiției au intrat pe ușa instituției care decide cine devine cetățean român, în vara lui 2019, știau că vor găsi nereguli. Controalele din anii anteriori la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) se încheiau mereu cu sesizări disciplinare și cu liste lungi de nereguli: întârzieri în soluționarea dosarelor, nerespectarea programului de lucru, lipsă de transparență.

Dar, de data asta, ce a găsit Corpul de Control al ministrului Justiției a fost mult mai grav.

Controlul a pornit de la o sesizare din iulie 2019, depusă la Ministerul Justiției, în care doi cetățeni din Republica Moldova semnalau tergiversarea unor dosare în detrimentul altora. O lună mai târziu, inspectorii ministerului s-au deplasat la sediul autorității, au verificat documente și dosare de cetățenie, au analizat rapoartele financiare, au discutat cu funcționarii și cu șefii instituției.

Citește articolul integral despre rușii care ajung în Uniunea Europeană prin România pe Vice.

Articol realizat în cadrul proiectului „Jurnaliști împotriva Crimei Organizate”, derulat de Fundația Freedom House în parteneriat cu Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și finanțat de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România.

Andreea Pocotilă
Andreea Pocotilă este jurnalist la VICE România. Are o experiență în presă de 15 ani și a lucrat ca reporter special la Evenimentul Zilei (2007-2009) și România liberă (2009 - 2015). Recent, participant în programul International Visitor Leadership Program (IVLP), pe tema „Identfying and Combating Disinformation”, derulat în Statele Unite în octombrie 2018.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE