Pericolele financiare pentru 2023. Economist: inflația nu va scădea sub 2 cifre

Data:

spot_img

Vom fi mai săraci la final de an pentru că începem anul cu creșteri de taxe, este previziunea economistului Cristian Păun, profesor la Academia de Științe Economice (ASE) din București. De la IMM-uri, la companii mari din sectoare strategice sau proprietari de apartamente de închiriat sau locuit, vom lăsa mai mult politicienilor care nu întorc prea mult din acei bani, afirmă specialistul.

„Inflația nu va scădea sub 2 cifre și ne va da bătaie de cap tot anul. Spirala inflație-salarii este deja declanșată de majorările salariale din sectorul bugetar cu care începe anul și de majorarea salariului minim.

Cei cu credite bancare (IMM-uri, persoane fizice) vor plăti o dobândă mai mare și care va continua să crească, chiar dacă această creștere nu va mai fi una spectaculoasă. Dobânzile vor rămâne sus din motive legate de inflație”, estimează Cristian Păun.

Deficitele se vor alimenta reciproc

Economistul afirmă că deficitele vor continua să se deterioreze și să se alimenteze reciproc, mai ales în condiții de inflație și dobândă mari: statul produce deficit excesiv —> datoria publică crește —> 40% din datorie este externă —> dobânzile plătite pentru ea alimentează deficitul de cont curent.

Citește și: O marcă românească de pizza, virală la nivel mondial, după reținerea influencerului Andrew Tate

„Capacitatea de investiții a guvernului va fi pusă sub o presiune enormă, guvernul trebuind să livreze mai mulți bani la pensii, ajutoare sociale și alte scheme de sprijin care să atenueze efectele inflației. Plus compensările de decontat din acest an, amânate în bună măsură pentru 2023. Altfel partidele din coaliție se vor eroda electoral enorm chiar înainte de alegeri.

Anul 2023 este cel mai important an din PNRR. Și ca fonduri ce trebuie absorbite, și ca reforme ce trebuie aplicate. Pe unele reforme (pensii speciale, reforma administrativă, reforma sistemului public de pensii etc.), consensul politic nu există, ceea ce pune în pericol totul. Experiența anului care tocmai se încheie arată un ritm deloc încurajator”, a menționat profesorul de economie.

PNL va fi obligat să rămână la guvernare

Acesta avertizează însă că anul 2023 este an pre-electoral, deci este puțin probabil să vedem reforme spectaculoase și curajoase.

„Mai ales într-o coaliție contra firii și contra electoratului din spate. Fiecare din coaliție va trage pentru electoratul lui. Populismul va câștiga, noi toți vom pierde, mai ales pe termen lung. Punctul cheie din prima parte a anului va fi rotativa.

Ambele partide din coaliție se tem de ea. Rămân la părerea că vor forța ruperea coaliției, după ce vor fi alocate și securizate cele mai importante sume din PNRR și după numirea procurorilor pentru un mandat de 3 ani.

PSD se va victimiza, va câștiga electoral dacă intră în opoziție înainte de anul electoral. A mai făcut asta și i-a ieșit de minune.

PNL va fi obligat să rămână la guvernare, chiar și din poziția de guvern minoritar, având Președintele în spate. Politic, anul care vine este mai complicat pentru PNL decât pentru PSD. Rotativa devine esențială”, a precizat Cristian Păun, într-o postare publicată pe Facebook.

Concluzia: anul 2023 va fi tot un an de supraviețuire, un an al inflației mari, un an al dobânzilor mari, un an al taxelor mai mari.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related