Un banal proces de extrădare între România și Republica Moldova bate pasul pe loc, după ce cele două țări nu se pun de acord în ceea ce privește „garanțiile de reciprocitate”. Procurorul general și ministrul Justiției s-au implicat în caz.
Pe scurt, la începutul lunii august, Dorin Statulat, cu dublă cetățenie română și moldoveană, a fost prins de Poliția din România după ce a fost dat în urmărire prin Interpol, fiind acuzat de comiterea unui crime în Republica Moldova. Stratulat ar fi lovit în cap și apoi împușcat un prieten, pe 8 august 2022.
Din motivarea arestării în vederea extrădării rezultă că Ministerul Justiției din România, prin Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară, a trimis o adresă la dosar privind concluziile „examenului de regularitate”.
Procurorii, prin Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, nu au fost de acord cu cele susținute de MJ în adresă și au cerut instituției „reaprecierea poziţiei comunicate prin adresa din august 2022, în sensul solicitării autorităţilor judiciare moldovene a garanţiilor de reciprocitate pentru fapte similare, săvârşite de cetăţeni cu dublă cetăţenie (moldoveană şi română)”.
Din motivare mai rezultă că la dosar au fost depuse un număr de trei adrese din partea „Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti privind corespondenţa informală purtată de procurorul general al României şi ministrul justiţiei pentru a fi avute în vedere la judecarea termenului de astăzi”.
Citește și: A venit momentul ca Bruxelles-ul să blocheze banii europeni pentru România?
Cererea de extrădare, restituită
Avocatul lui Stratulat a prins imediat ideea din zbor și a arătat că „atâta timp cât nu există reciprocitate şi România nu extrădează cetăţenii români şi nici Republica Moldova nu extrădează cetăţeni moldoveni, în opinia apărării este clar că, în baza reciprocităţii nici România şi nici Republica Moldova nu procedează la extrădare”, se mai arată în motivare.
Judecătorul cauzei, după ce a analizat documentele de la dosar, a ajuns la concluzia că „la acest moment, potrivit relaţiilor furnizate de către Ministerul Justiţiei din România, nu există reciprocitate şi conform adresei depuse la dosar, respectiv corespondenţa purtată de Ministerul Justiţiei din România cu autorităţile judiciare din Moldova, solicitându-se exprimarea unui punct de vedere dacă se acordă reciprocitate sau nu”.
Procurorul din sală a dezvăluit ce se afla în adresa MJ: „(…) în cuprinsul adresei emisă de către Ministerul Justiţiei din data de 25.08.2022, se menţionează faptul că se restituie cererea de extrădare a numitului Stratulat întrucât nu există la acest moment reciprocitate între România şi Republica Moldova”.
Mai mult, în încheiere se arată că „se poartă corespondenţă între Ministerul Justiţiei şi Republica Moldova, chiar ministrul justiţiei în calitate de reprezentant la autorităţii centrale române în domeniul cooperării judiciare în materie penală, a precizat că Ministerul Justiţiei din România va adresa Ministerului Justiţiei din Republica Moldova o nouă cerere prin care se va solicita acestuia să îşi precizeze poziţia instituţională oficială, în sensul acordării reciprocităţii pentru extrădarea propriilor cetăţeni în baza Convenţiei multilaterale aplicabile privind extrădarea”, se mai arată în document.
Citește și: VIDEO Recorder, Prețul tăcerii: Cum cumpără partidele liniștea în presă
Mama avocat, bunicul general
Avocatul lui Stratulat a mai arătat că acesta „are domiciliu stabil în România, în Otopeni, precizând că va depune acte doveditoare în acest sens, poate cu o altă ocazie, este căsătorit, are un copil minor.
De asemenea, arată că persoana solicitată provine dintr-o familie organizată, mama sa fiind avocat în Republica Moldova, tatăl ofiţer de poliţie, iar bunicul său a fost general în poliţie, este absolvent de studii superioare, persoana solicitată nu a avut niciodată probleme cu legea penală”.
Chiar în timpul ședinței de judecată a ajuns la dosar o adresă din partea Procuraturii Republicii Moldova. Judecătorul notează în încheiere că „în raport de corespondenţa purtată de autorităţile judiciare din Republica Moldova şi autorităţile judiciare române Curtea constată că nu au intervenit modificări în ceea ce priveşte cerinţele privind arestarea provizorie în vederea extrădării a persoanei solicitate, în condiţiile în care deşi are şi cetăţenia română autorităţile judiciare din Republica Moldova şi-au exprimat acordul de reciprocitate dintre Republica Moldova şi România în vederea extrădării, oferind astfel garanţii de reciprocitate”.
Înalta Curte decide rejudecarea cazului
În aceste coondiții, Curtea de Apel București a decis să continue procesul de extrădare. Stratulat a atacat decizia CAB la Înalta Curte. Pe 6 septembrie, instanța supremă a decis să-l păstreze în arest preventiv pe Stratulat, dar i-a admis contestația în ceea ce privește extrădarea pasivă și a decis ca procesul să fie rejudecat de Curtea de Apel București.
Problema este că arestările preventive în vederea extrădării nu pot fi prelungite mai mult de 45 de zile, termen care urmează să expire pe 6 octombrie.
Potrivit jurnal.md, omorul a fost comis în noaptea de 8 spre 9 august, în satul Zubrești, după un chef nocturn acasă la Dorin Stratulat. Printe invitați era și un prieten bun al suspectului – Ion Rusu, în vârstă de 29 de ani. O zi mai târziu, trupul neînsuflețit al tânărului a fost găsit într-o pădure de la marginea satului Zubrești.
Principalul suspect a fugit din țară la scurt timp după toate cele întâmplate. Acesta este fiul fostului polițist Ion Stratulat, împușcat mortal în septembrie 2011 pe o terasă din capitală de către kickboxerul Ion Șoltoianu. Suspectul este nepotul generalului Nicolae Alexei, socrul lui Ion Stratulat.
Citește și: Sunt arestați elvețienii, dacă încălzesc locuințele la peste 19 grade? Fals.
Cazul Cristian Rizea
România nu reușește să-l aducă în țară pe Cristian Rizea, fost deputat PSD, condamnat de instanța supremă la 4 ani și 8 luni închisoare pentru fapte de corupție. Fugit în Moldova din 2017, Rizea nu eset extrădat în România, chiar dacă a rămas fără cetățenia Republicii Moldova.
Cristian Rizea a fost lipsit în 2021 de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova. Deocamdată acest dosar este pe rol, fapt ce împiedică extrădarea lui în România.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
[…] Procurorii, prin Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, nu au fost de acord cu cele susținute de MJ în adresă și au cerut instituției „reaprecierea poziţiei comunicate prin adresa din august 2022, în sensul solicitării autorităţilor judiciare moldovene a garanţiilor de reciprocitate pentru fapte similare, săvârşite de cetăţeni cu dublă cetăţenie (moldoveană şi română)”, scrie PressHub […]
[…] Procurorii, prin Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, nu au fost de acord cu cele susținute de MJ în adresă și au cerut instituției „reaprecierea poziţiei comunicate prin adresa din august 2022, în sensul solicitării autorităţilor judiciare moldovene a garanţiilor de reciprocitate pentru fapte similare, săvârşite de cetăţeni cu dublă cetăţenie (moldoveană şi română)”, scrie PressHub. […]