Pionii Kremlinului din România. Cum s-au activat aceștia în contextul invaziei militare ruse din Ucraina

Data:

Nicio zi fără o minciună rostogolită pe social-media despre invazia Rusiei în Ucraina. De la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea în 2014 și până în prezent, mijlocul agresiunii militare ruse în statul vecin, Kremlinul și „idioții utili” afiliați din statele Europei de Est au desfășurat o campanie susținută și coordonată de dezinformare controlată direct de laboratoarele de la Moscova, și care țintește populația rusă, publicurile țărilor vecine cu Rusia, Uniunea Europeană și nu numai. Acești „idioți utili” sunt percepuți de către designerii de propagandă ca entități utile „de folosit” atât timp cât nu sunt conștiente de consecințele înrolării acestora.

Așa că la acest efort tovărășesc, s-au alăturat și o serie de „pioni” locali ai Kremlinului, mobilizându-se mai ales pe canalele de social-media. Mesajele lor au drept scop să-i determine pe români la dezangajare și blamare a Ucrainei pentru invazia rusă.

Ideea a fost alimentată mai de mult pe rețele de socializare, iar acum a căpătat o amploare mai mare în contextul îndemnului revizionist al lui Putin adresat României, Ungariei și Poloniei să i se alăture pentru a revendica teritorii ucrainene:

Apoi, atât înainte, cât și după Marele Război Patriotic [Al Doilea Război Mondial – n.r.], Stalin a încorporat în Uniunea Sovietică și a transferat Ucrainei câteva teritorii care au aparținut anterior Poloniei, României și Ungariei. În acest proces, el a oferit Poloniei o parte din ceea ce era în mod tradițional pământ german drept compensație, iar în 1954, Hrușciov a luat, dintr-un motiv oarecare, Crimeea de la Rusia și a dat-o, de asemenea, Ucrainei. De fapt, așa s-a format teritoriul Ucrainei modern”.

Citește și: ALERTĂ Putin amenință NATO cu armele nucleare. Ordin dat duminică ministrului Apărării




Adresarea lui Vladimir Putin către națiune // 21.02.2022 – Sursa: kremlin.ru

Vom face o scurtă contabilizare a acestora:

  • Uniunea Rutenilor Subcarpatici, condusă de Mihai Lauruc, un personaj controversat mai ales că fusese implicat și într-un dosar penal, fiind arestat în 2003 pentru 30 de zile sub acuzația de înșelăciune privind calitatea mărfurilor și fals în înscrisuri sub semnătura privată. Mai târziu intră în atenția presei românești deoarece legăturile sale cu Kremlinul devin din ce în ce mai evidente.

De altfel, „uniunea” creată de acesta folosește o denumire asemănătoare cu cea a Uniunii Culturale a Rutenilor din România (reprezentată și în Parlament) cu scopul incita și deruta minoritatea rutenilor.

Pe 26 ianuarie, așa-numiții „ruteni subcarpatici” lansau un mesaj public antioccidental potrivit căruia agresiunea Rusiei la adresa Ucrainei ar fi, de fapt, o reacție de apărare față de agresiunile NATO și UE.

În eventualitatea izbucnirii războiului, Rusia, care își va juca cu disperare cartea propriei sale supraviețuiri, este sigur că va riposta nuclear împotriva bazelor americane, iar zone întinse din apropierea localităților Deveselu, Kogălniceanu, Câmpia Turzii și Cincu din România vor fi transformate în imense deșerturi radioactive”, este scenariul apocaliptic lansat de această pseudo-Uniune a rutenilor din România, inspirat din afirmația propagandistului Dmitri Kiseliov de la Rossia24 că Rusia poate transforme SUA în „cenușă radioactivă”. Și asta în condițiile în care tot această uniune militează pentru crearea entității separatiste „Rutenia Mare” pe teritoriul Ucrainei, aservită direct Moscovei. De fapt, un nou Donbass subcarpatic.




Reprezentanții URSR în frunte cu Mihai Lauruc sărbătorind 1 Decembrie la Ambasada Rusiei din București (2017) – Sursa: rutenii-subcarpatici.ro
  • Nicușor Moise, director executiv al Consiliului Mondial al Românilor și președintele Asociației „Dacia Noastră” s-a remarcat în ultima perioadă prin promovarea insistentă pe mai multe rețele de socializare (în special, Facebook și WhatsAppp) a unui articol menit să-i incite pe români împotriva Ucrainei, subliniind faptul că statul vecin nu ar merita suportul Bucureștiului pentru că nu ne-ar fi fost „un prieten adevărat” de-a lungul istoriei și pentru că nu a protejat minoritatea românească pe teritoriul său. Temele de propagandă lansate de Moise ating cote paroxistice, mai ales atunci când legitimează inclusiv anexarea Crimeii de către Federația Rusă în 2014. Același Nicușor Moise declara pentru PressHub că România ar fi fost jefuită de către Occident și, din acest punct de vedere, preferă Rusia.

Diana Ivanovici-Șoșoacă, fostă parlamentară din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se întreba retoric pe TikTok de ce România ar trebui să susțină Ucraina: „De ce să lupte românii mei? De ce să lupte oamenii noștri pentru un război care ne aparține? Ucraina nu e membră UE! Ucraina nu este membră NATO!” și că România ar trebui să-și ia înapoi teritoriile „furate” de Ucraina și că România ar trebui să-i primească la graniță doar pe români: „Să treacă românii din Ucraina încoa! Nu mă interesează restul! Oricum, e treaba lor cu ruşii, își împart teritorii peste teritorii!”. De altfel, senatoarea Șoșoacă se află în topul personalităților politice ale anului 2021, din perspectiva Sputnik.

Citește și: VIDEO. Traducătoarea televiziunii Welt din Germania a izbucnit în lacrimi, în direct, la discursul președintelui Ucrainei




Diana Ivanivici-Șoșoacă: „Dar de ce ne băgați voi în războiul ăsta? Dar ce treabă am eu? A! Să mă lupt cu Ucraina să-mi iau teritoriile înapoi? Da! Pentru asta cu drag!” – Sursa: TikTok (@mastyy_eu)
  • Partidul extremist și anti-semit Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), chiar dacă a condamnat invazia rusă în Ucraina prin vocea copreședintelui George Simion, nu ratează ocazia să atace prin ricoșeu și Kievul pentru că ar încălca dreptul minorității românești din Ucraina, acuzând chiar și o presupusă conspirație între oficialii români și statul vecin. Desigur că situația regională nu l-a împiedicat să organizeze protestul de duminică, 27 februarie, cu intenția explicită „să dea jos Guvernul” și să blocheze cât mai multe artere din București.

La fel, și senatorul AUR Sorin Lavric, suspectat de simpatii legionare, a lăsat să se înțeleagă dintr-o postare recentă pe pagina sa de Facebook că România ar trebui să fie atentă la destrămarea Ucrainei de către Putin și eventualele sugestii „să ne revendicăm acele teritorii pe care noi le-am pierdut odată cu instalarea comunismului”.




Senatorul AUR Sorin Lavric la protestul AUR din fața Ambasadei Federației Ruse în României – Sursa: Facebook

Să nu uităm și de Călin Georgescu, rusofil declarat și fosta propunere Sputnik și AUR pentru funcția de premier și, respectiv, președinte de onoare a partidului, care declarase recent, în cadrul unei emisiuni televizate, că „Ucraina este un stat inventat” și că „aveam mai mult de câștigat dacă întreținem niște relații mai bune cu China și Rusia”. – teză favorită a propagandei lansate de Putin.

Tot AUR a organizat pe 19 februarie la Palatul Parlamentului o conferință așa-zis europeană unde a adoptat mesaje anti-europene, pretext pentru o alianță cu partidul bulgăresc de extremă dreaptă Vâzrajdane da orientare anti-europeană și pro-rusă. Partidul extremist este condus de Kostadin Kostadinov care s-a remarcat prin propunerea de a scoate Bulgaria din UE și NATO, arestul în urma participării la un atac asupra unei comunități de romi și solicitarea ca „gunoaiele antirusești să fie exterminate ca șobolanii”.

  • Acum câteva zile au devenit tot mai vocali și câțiva reprezentanți PSD, prin tezele lansate de deputatul Daniel Ghiță (potrivit unor surse, cu simpatii puternice față de AUR) revoltat de posibila staționare a trupelor NATO pe teritoriul României: „Câtă aroganță, dispreț la adresa națiunii române! Ceri să staționeze trupele NATO pe teritoriul României. Cine plătește pentru aceste trupe ? Ceri ajutorul, iar tu umilești românii din Bucovina?! Rușine, Zelenski! Rușine! Nu respectați națiunea română!”.

Apoi, filiala PSD din 1 Decembrie – Ilfov a publicat, chiar în primele ore ale invaziei ruse în Ucraina, o postare sponsorizată pe pagina lor de Facebook, repetând aceleași teze revizioniste lansate de Putin și Nicușor Moise, plus o imagine care să înfiereze „imperiul Ucraina” format din regiuni donate și ocupate de Uniunea Sovietică. Intenția celor de la PSD este de a contribui la eforturile de subminare a oricărei solidarități cu poporul ucrainean și, implicit, a suportului popular pentru orice acțiune a NATO în raport cu Rusia.




Postarea propagandistică anti-Ucraina sponsorizată de filiala PSD 1 Decembrie (Ilfov) – Sursa: Facebook
  • ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, o altă figură din topul Sputnik pentru că „a fost cea mai pregnantă voce din Biserica Ortodoxă Română în apărarea dreptului creștinilor ortodocși la practicarea liberă a credinței lor”, s-a evidențiat în ultimul timp prin elogiul adus lui Putin că este „cel mai mare ctitor la sfântul munte Athos și la Ierusalim” și că „ nu e negru așa cum îl prezintă toată lumea”. Niciun cuvânt despre condamnarea agresorului reprezentat de statul rus, ci doar o remarcă relativ neutră că ar fi un război „în care nu a fost destulă diplomație”.

Revenind la îndemnurile cunoscutului campion mondial la șah, Garry Kasparov, opozant declarat al regimului autocratic impus de Vladimir Putin, nu pot decât să adaugă că mașinăria de propagandă pro-Kremlin poate fi diminuată și printr-un efort comun constant, prin care nu doar să o interzicem, dar și să-i expunem pe principalii „idioți utili” și „pioni” care acționează astăzi cu nonșalanță în spațiul informațional al lumii democratice.


Nicolae Țîbrigan este cercetător al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.


Proiectul abordează răspândirea populismului și radicalizarea cetățenilor slab informați, precum și influența analfabetismului mass-media asupra înțelegerii politicii și a interesului cetățenilor în probleme din sfera politicului. Activitatea editorială se concentrează cu precădere pe Republica Moldova, dată fiind poziția ei la confluența debitelor informaționale venind dinspre Est și Vest.

Proiectul face uz de un hub jurnalistic, capabil să ofere reacții rapide în încercarea de a demitiza procesul de dezinformare prin verificarea informațiilor vehiculate cu ajutorul următorilor parteneri: PressHubReport.md la nivel local și regional, HotNews la nivel național și Euractiv pentru atingerea audienței la nivel european. 

spot_imgspot_img
Nicolae Tibrigan
Nicolae Tibrigan
Nicolae Tibrigan este licențiat în Sociologie la Universitatea din București, absolvent al masterului Studii de securitate din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. În prezent este doctor în Sociologie și cercetător la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Din 2017 este expert-colaborator în cadrul think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), coordonând o serie de proiecte de demascare a dezinformării digitale din spațiul informațional de limbă română. Se axează pe activități de cercetare și analiză a securității informaționale, combaterii dezinformării digitale și comunicării strategice. Domenii de interes: sociologie politică, război informațional, sociologia identității colective, studii de securitate, analiza informațiilor. Este autor a numeroase articole apărute în publicații de specialitate ce tratează subiecte legate de relațiile între România și Republica Moldova, zona extinsă a Mării Negre, spațiul ex-sovietic
15 COMENTARII
  1. Pionii Kremlinului din România. Cum s-au activat aceștia în contextul invaziei militare ruse din Ucraina - Ziare Online 24 - Stiri Online - Stiri locale Romania

    […] Întregul material semnat de Nicolae Țîbrigan, cercetător al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, îl puteți citi pe PressHub. […]

  2. Situația actuală, așa cum a rezultat după cel de al doilea război mondial și în anii după, există ca atare – iar hărțile alea nu mint, sunt dureros de adevărate, dincolo de aspectul propagandistic – dar nu poate fi schimbată după Actul final de la Helsinki. Efectiv Polonia fost mutată spre vest, României i-au fost luate Bucovina de nord, insula Șerpilor și Basarabia. Cum și când au fost ciopârțite și distribuite nu mai are importanță, nu mai avem dacât să sperăm că ne vom întâlni cu ele în UE, mai devreme sau mai târziu. Se pare că Ucraina va intra mai repede dar asta vândă imbold și Moldovei.

  3. Identic functiona si masinaria comunista de terfelire a dusmanului de clasa – inventam tineta, punem portretele si siglele iar apoi cream reflexe publice. Mai intai voi, adica cei multi platiti, putini convinsi, apoi, in virtutea reflexului, cat mai multa lume. Apoi interzicem aparitia dusmanilor, pentru ca, nu-i asa, ei nu vor binele public. Pe moment le blocam siteurile, ii stigmatizam, apoi, daca nu, activam ceva lege sa le facem dosar penal.
    Nu ar fi mai democratic sa lasati lumea sa decida? Spuneti-va punctul de vedere, dar nu umblati cu stampile stigmatizante. A fi putinist in balanta asta de gandire si penalizare abuziva este ca si cum ai pune egal intre occidental cu homosexual.

  4. Toți acețti trădători, prieteni cu Putin trebuie evidențiați zilnic pentru a pătrunde în memoria românilor și a fi evitați/izolații de societate. BOR trebuie să ia măsuri cu ÎPS Teodosie, făcându-l simplu călugăr și trimis la penitență într-o mânăstire, pentru-că, chiar la începutul războiului Teodosie îl lăuda pe Putin și ne cerea să-l privim ca un ctitor. Ctitor de războaie și criminal lăudat de Teodosie.

  5. România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă ale Kremlinului. Întrebăm din nou: ”Contributorul” Sputnik din Primăria Cluj-Napoca, Ionuț Țene, când va fi interzis de primarul Emil Boc? - ZiardeCluj.ro

    […] Presshub.ro: Pionii Kremlinului din România, colegii de gargară patriotardă ai lui Ionuț Țene. Cum s-au activat în contextul invaziei militare ruse din Ucraina […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sondaj Avangarde pentru Digi24. Piedone ar câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan, pe locul 2

Alegerile pentru Primăria Capitalei. Un sondaj realizat de Avangarde,...

Ce cred rușii despre adevărații vinovați pentru atacul terorist din Moscova | Aktual24

Un sondaj realizat în capitala Rusiei de jurnaliștii de...

Patronul Fermei Dacilor scapă de arestul la domiciliu

Patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, scapă de arestul la...