Planuri pentru un grup de luptă NATO în România. Ce ar însemna acest lucru în contextul crizei ucrainene

Data:

Miniștrii apărării din țările NATO au discutat, în contextul noilor tensiuni Rusia-Ucraina, despre înființarea de noi grupuri de luptă pe Flancul Estic al alianței. O astfel de prezență înaintată consolidată va fi și în România, mai lipsește doar o decizie oficială, scrie Romania.europalibera.org.

Aliații NATO au discutat dacă și unde să înființeze noi grupuri de luptă permanente, după ce Statele Unite au avertizat că o nouă invazie a Rusiei în Ucraina poate avea loc „în orice zi”, din cauza acumulărilor masive de trupe rusești la granița cu Ucraina.

Anunțul oficial a fost făcut miercuri de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și reiterat la conferința de joi.

„În contextul evenimentelor din Ucraina și în jurul acesteia, a prezenței trupelor rusești în Belarus, luăm acum în considerare următorii pași, inclusiv grupuri de luptă în România și în sud-estul Alianței”, a spus șeful NATO, pe 17 februarie.

El a vorbit în acest context și despre „noua normalitate”, care înseamnă că „Rusia a demonstrat că este într-adevăr dispusă să conteste unele dintre principiile fundamentale pentru securitatea noastră: dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria cale și dreptul aliaților NATO de a se apăra și de a se proteja reciproc”.

„De fapt, (Rusia, n.red.) a sugerat un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic care încalcă aceste principii. Și a folosit forța, cea mai mare concentrare de forțe de luptă de la sfârșitul Războiului Rece, pentru a susține și a încerca să intimideze alte țări din Europa, pentru ca, într-un fel, să respecte sau să accepte cererile Rusiei”, a adăugat secretarul general al NATO.

Citește și: VIDEO Manevrele militare lansate de Rusia. Exercițiile privind simularea unui atac nuclear s-au încheiat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

În Constanța, colectarea gunoiului se va face doar noaptea

Colectarea gunoiului în municipiul Constanța se va face pe...

Încă un beneficiu pentru polițiști: vor fi plătiți să facă școală

Ministerului Afacerilor Interne a anunțat marți că, în vederea...

Prețul lemnului de foc va fi plafonat la 500 lei/mc, până la 31 martie 2023

Guvernul va plafona prețul lemnului de foc la 500...