Este funcțională platforma de informare pentru refugiați, creată de Code for Romania

Data:

Platformă https://dopomoha.ro/ro, pentru informarea refugiaților ucraineni care vin în România este funcțională de duminică. Portalul, în ucraineană, rusă, engleză și română, oferă informații despre cine și cum poate intra în România, deplasarea între țări și situația la granițe, plus date despre cum poate fi solicitat azil.

De asemenea, sunt prezentate centrele regionale de proceduri și cazare pentru solicitanții de azil.

Dopomoha înseamnă „ajutor” în ucraineană.

„Ajutor pentru refugiații ucraineni care au nevoie rapid de informații corecte: care este procedura de intrare în țară, care sunt metodele de solicitare a azilului în România, care sunt drepturile și obligațiile persoanelor care intră în țară, la ce resurse pot avea acces etc.

Platforma este un ghid general de informare și sprijin pentru cei care vor să se adăpostească în România din cauza războiului din Ucraina și poate fi accesată prin browser de pe orice dispozitiv”, au scris creatorii portalulului, voluntarii de la Code for Romania în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, Organizația Internațională pentru Migrație și Consiliul Național Român pentru Refugiați.

Cetățenii ucraineni care au asupra lor orice tip de document de identitate pot intra în România cu statut de scurtă ședere pentru 90 de zile și pot cere azil fie imediat, fie la orice moment ulterior în timpul șederii. Cei care nu dețin niciun pașaport pot intra în România solicitând statutul de azilant la punctul de trecere a frontierei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...