Este funcțională platforma de informare pentru refugiați, creată de Code for Romania

Data:

Platformă https://dopomoha.ro/ro, pentru informarea refugiaților ucraineni care vin în România este funcțională de duminică. Portalul, în ucraineană, rusă, engleză și română, oferă informații despre cine și cum poate intra în România, deplasarea între țări și situația la granițe, plus date despre cum poate fi solicitat azil.

De asemenea, sunt prezentate centrele regionale de proceduri și cazare pentru solicitanții de azil.

Dopomoha înseamnă „ajutor” în ucraineană.

„Ajutor pentru refugiații ucraineni care au nevoie rapid de informații corecte: care este procedura de intrare în țară, care sunt metodele de solicitare a azilului în România, care sunt drepturile și obligațiile persoanelor care intră în țară, la ce resurse pot avea acces etc. Platforma este un ghid general de informare și sprijin pentru cei care vor să se adăpostească în România din cauza războiului din Ucraina și poate fi accesată prin browser de pe orice dispozitiv”, au scris creatorii portalulului, voluntarii de la Code for Romania în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor InterneOrganizația Internațională pentru Migrație și Consiliul Național Român pentru Refugiați.

Cetățenii ucraineni care au asupra lor orice tip de document de identitate pot intra în România cu statut de scurtă ședere pentru 90 de zile și pot cere azil fie imediat, fie la orice moment ulterior în timpul șederii. Cei care nu dețin niciun pașaport pot intra în România solicitând statutul de azilant la punctul de trecere a frontierei.

Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactorul-șef al PressHUB (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2022. Între 2015 și 2017, a fost redactor-șef la cotidianul România liberă, unde lucrase anterior ca reporter de investigații. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași, România. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul:

- Publicitate -spot_imgspot_img

Azi

Mai multe articole similare
Similare

Consiliera milionară de la Ministerul Digitalizării, asociată la un coafor din Londra

Oana Babagianu, consilier superior la Ministerul Cercetării, Inovării și...

Lui ÎPS Teodosie i-a fost tăiat microfonul de Ziua Marinei, pentru a-i scurta slujba

Slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului la Ziua Marinei a...

România nu există pe harta turismului european. Fără strategie, brand și identitate

Cine să viziteze România și de ce? Fără o...

Șeful de la Investiții a fost dat afară și scos din echipa de fotbal a primarului din Iași

Primarul a găsit vinovatul pentru întârzierile la marile investiții...