Playsport | Biochimist: „Dacă te uiți la mușchii Simonei Halep, nu-ți mai trebuie nicio anchetă

Data:

La Institutul Național pentru Cercetare în Sport, Dorel Tocitu este șeful serviciului de Biochimie și Tehnologia Antrenamentului, doctor în biochimia efortului de înaltă performanță. Se ocupă de zeci de ani de sportivi de top sau de copii la început de drum în materie de performanță, iar în prezent face parte și din staff-ul lui David Popovici, băiatul-minune al natației mondiale.

Playsport: Domnule Tocitu, haideți să o luăm cu momentul actual! Ce are de făcut Halep?

Dorel Tocitu: Două lucruri. Unu: să răspundă în fața comisiei la întrebarea cum a ajuns substanța în corpul ei. Iar aici totul depinde de abilitatea cu care va formula discursul. E nevoie de un poet de clasă, să lege o povestire de un anume fel.

E corectă următoarea formulare? Substanța găsită la Halep duce mai degrabă către ideea că ai intenționat să-ți îmbunătățești performanțele decât să o folosești la un tratament medical.

Fără discuție! Vă întreb: cine e jucătoarea de tenis care are cea mai rapidă deplasare în teren din circuit? Simona Halep! Ce substanță s-a găsit în corpul acestei jucătoare? O substanță din categoria EPO, adică anduranță, celule roșii, oxigenare rapidă, revenire la fel. Dacă suntem doi țărani proști, care vindem gogoșari în piață, ne răspundem la aceste două întrebări și nu mai avem nevoie de nicio anchetă. La fel, circulau în presă niște fotografii cu mușchii ei. Ce anchetă îți mai trebuie? Că e de domeniul evidenței. Și e un produs din categoria modernă.

Interviul integral în Playsport!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
5 COMENTARII
  1. daca te uiti la muschii si lichenii de pe creierul acestui „doctor”(si inca in biochime) , intelegi ca el se vrea un guru, un Al Pinkerton sau chiar S.Holmes, care poate spune -cu precizie, suta la suta!- in ce razboi i s-a amputat piciorului unui veteran, doar- prin auzite- dupa scartzaitul protezei , cand acesta urca scarile… S.Halep a fost cea mai mare sportiva a Romaniei si -fiind nu prea inalta(in acest sport, un avantaj natural)-, datorita performantelor, a suscitat permanent un semn de intrebare, asa ca a fost permanent verificata, posibil chiar si „pe sest”, deci nu avea cum sa fenteze verificarile, ani si ani…Iar daca acum s-a dopat, santiunile trebuie impuse-in cel mai restrictiv si dur scenariu- de la ultima verificare oficiala, unde -stim- nu a iesit pozitiva…dar chiar si asa, indivizi cu mintea si „sufletul” tocite de gelozii perverse, tot nu o vor lasa din gheare…

  2. Un fost jucător de tenis, dezvăluiri despre Simona Halep: ”Pe mine m-a șocat”. Ce făcea românca la Olimpiadă Ciprian Porumb, fost jucător de tenis și antrenor al loturilor României la Jocurile Olimpice, a făcut dezvăluiri la GSP Live despre Simona Halep, amintind de ceea ce s-a întâmplat la Olimpiada din 2012, de la Londra.„Pe mine m-a șocat. Mi-a adus aminte de o întâmplare cu Simona Halep. La JO din 2012 eram antrenorul echipei de băieți și am stat mult în preajma lui Halep. Dintre toate jucătoarele, ea ERA CEA MAI SOLICITATA de Comisie pentru a face teste antidoping……”
    2- Simona Halep lua anticoncepționale în fiecare zi. Ce alte pastile mai obișnuia să ia sportiva. Medicul personal al tenismenei a spus totul.( Ziare.com) Fratele Simonei mi-a spus că, în decurs de 6 ani, Simona a făcut 106 teste anti-doping. Pe 21 septembrie a mai făcut un test în România, care a ieșit negativ. Pe 7 octombrie i s-a făcut alt tEST, TOT NEGATIV…’3-Sorana Cîrstea, despre calvarul controalelor anti-doping: „Îți vin acasă. Îți asumi totul”___–___ce reiese din aceste declaratii, este ca este aprope imposibil sa nu depisteze daca folosesti „ceva”, intrebarea este , care sunt circumstantele acestei situatii, despartirea destul de abrupta de Vurginia Ruzici trebuie sa aiba o motivatie serioasa, ca si despartirea(destul de neasteptata), de Toni Iuruc…

  3. – Cum a fost prinsă Simona Halep dopată. „Au urmărit-o până în cameră”Americanii au dezvăluit modul cum Simona Halep a fost testată la controlul antidoping de la US Open.(…)____–-____intr-adevar, dupa terminarea partidei, agentul(probabil femeie), a insotit-o pe SH la hotel si a recoltat probele necesare, iar SH nu avea cum a se opune8, verificarea fiind total in acord cu regulile si contractul, adica recoltari de probe, oricand si oriunde…Dar ce a declansat aceasta ad-hoc verificare? Posibil un denunt, insa este -probabil- ca exista tehnologie care – de la zeci de metri(cel putin)_ analizeaza in timp real, parametrii fizici si -in general biologici- ai sportivilor, evident suprapuse(si comparate), cu cele de la alte partide ale respectivilor, in special cu cele mai recente, daca sunt disponiblie.Probabil ca se analizeaza puterea loviturilor(viteza mingii), dar si gradul de transpiratie si aparitia in vaporii(invizibili, dar nu si pentru „masinarie”) a ceva nou, iar permanentul video analizeaza viteza de reactie(deplasare), si posibil, chiar dimensiunea pupilelor ochilor…Iar daca toate acestea sunt pozitive, atunci se impune -deocamdata orientativa- preluarea de probe biologice, pentru confirmare sau infirmare, programul respectiv nefiind nici legalizat si nici finalizat, este nevoie de sute de asemenea citiri, pentru a se trage o concluzie pertinenta…In acest caz, evident, caracteristica de „orientativ”, a fost(ar fi fost) corecta, evenimentul ulterior(analizele), au dovedit ca a fost folosita o substanta interzisa…(*Aparent, SH nu a a avut nicio tentativa de eschivare, ea fiind convinsa ca nu exista niciun temei pentru a refuza, stiindu-se „curata”)

  4. Simona Halep, aproape de retragere. Un fost antrenor al tenismenei face un anunț șocant :”Adrian Marcu a răspuns: „Dacă se prelungeşte foarte mult procesul, da, normal că ar însemna asta. Mai ales dacă nu poate să facă mare lucru şi va fi o suspendare.Nu cred că va fi uşor, mai ales că până la sfârşitul anului nu joacă, pierde nişte puncte, apoi la începutul anului viitor iar nu ar juca şi iar va pierde nişte puncte. Deci dacă ajunge prin martie-aprilie la un 70-80 în clasament îi va fi foarte greu să reia toată munca asta titanică.”____–-____Da, la 32 de ani, in acest foarte consumativ sport, ii va fi imposibil sa revina chiar si in top ten, insa are toate drepturile sa incerce, mai mult, precum S. Williams, va dovedi ca are anduranta si frame-ul mental, de a incerca sa treaca bariere f. inalte, adica tentative al omului de a depasi si „ultima frontiera”…Totusi, daca va ramane cu aceasta tinichea agtzata de ea, ar fi fost mult mai bine pentru ea sa urmeze sfatul meu (prin 2018-2019, cand s-a accidentat grav, sau cel putin asa se zicea), anume sa se fi retras in culmea glorie, cand era nr. 1 mondial, si asa ar fi ramas* pentru „eternitate”, nu a facut-o, insa a facut-o australianca Ashleigh Barty, care -probabil- va face o noua demonstratie de „the best” in noul sport, mult mai putin consumator de energii si chiar cu riscuri de accidentari, mult mai mici…(*iar la o asa pozitie, putea sa-si deschida cate o academie de tenis in multe tari bogate, si cu siguranta, cativa/cateva dintre elevi/eleve , ar fi ajuns in top tenul mondial, cea ce ar fi fost un nou castig in palmaresul ei sportiv)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu: „până acum o săptămână eram un om respectat, acum sunt omul negru”  |Digi24

Cătălin Cîrstoiu: „până acum o săptămână eram un om...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...