PODCAST | De ce a eșuat campania de vaccinare anti-Covid în România

Data:

Doar 42,78% dintre românii eligibili s-au vaccinat cu minimum două doze împotriva COVID-19, adică aproape 8,2 milioane de persoane. Cifra poate fi privită, în egală măsură, și ca un succes, și ca un eșec al campaniei de vaccinare coordonată de colonelul Valeriu Gheorghiță și de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Un succes, pentru că pandemia a sosit în România pe un fond istoric de neîncredere în medici și după mai multe scandaluri care au șubrezit și mai mult sistemul de sănătate, precum Colectiv sau Hexipharma.

S-a adăugat o uriașă campanie de dezinformare și fake-news, care nu a fost specifică doar României, dar care a avut o răspândire largă aici, prin care Sars-COV 2 a fost considerat fie doar „o gripă ușoară”, fie o minciună cu totul.

Iar propaganda anti-vaccin a folosit teme vechi, precum inocularea cu cipuri, și noi, precum faptul că se dorește diminuarea populației sau că cei vaccinați vor muri de diferite boli ascunse.

Citește și: PODCAST | Dr. Geantă: Mesajul că vaccinurile elimină COVID-19 a fost unul exagerat și înșelător

Un eșec, pentru că nu s-a atins nivelul recomandat de 70% pentru imunizarea populației prin vaccinare și cu atât mai puțin nivelul unor țări occidentale (de exemplu, în Marea Britanie vaccinarea a depășit 90% din populație).

PRESShub a discutat cu mai mulți specialiști și medici implicați direct în campania de vaccinare pentru a afla de la aceștia ce s-a făcut bine și ce s-a greșit. Dezbaterea a mizat mai ales pe tema eșecului, pentru că acesta este mai important pentru a repara erorile pentru viitor.

În primul episod al podcastului „De ce a eșuat campania de vaccinare anti-Covid în România”, proiect susținut de Science+, am discutat cu dr. Marius Geantă, președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, pionier al medicinei personalizate în România și Sud-Estul Europei, președinte al Grupului „Educație și Curricula” din cadrul Consorțiului Internațional pentru Medicina Personalizată (ICPerMed), membru al Board-ului FH Europe și membru al Steering Board Inequalities Network – European Cancer Organisation.

În episodul al doilea, PRESShub vă prezintă viziunea lui Ștefan Dascălu, imunolog, doctorand – și, in curand, doctor – în Științe Biologice Interdisciplinare, specializare imunologie  la Universitatea Oxford, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

În episodul al treilea, PRESShub a discutat cu Valentin Pantea care este, de aproximativ 20 de ani, medic de familie. Acum lucrează în satul Bicăcel, la 20 de km de Oradea. Face naveta în fiecare zi. „Dar nu e mult…nu e mult, nu mă plâng”, spune Valentin Pantea.

Valentin Pantea este unul dintre acei medici de familie care încearcă să înțeleagă mentalitatea pacienților săi. Care cunoaște problemele „la firul ierbii”, care promovează vaccinarea – și a promovat-o inclusiv pe cea anti COVID 19 – și care spune că, în România, campania pentru acesta din urmă s-ar fi putut derula mult mai bine!

„Înainte de COVID, făceam vaccinare anti gripală. A fost mai greu să introduc primele vaccinuri antigripale, dar apoi pacienții cronici, vârstnici, îmi cereau ei să-i vaccinez. (…) Ei singuri au observat că dacă fac vaccin anti gripal, nu răcesc așa de mult ca înainte. Ei, când a venit vaccinul anti COVID, deja erau multe știri contradictorii pe toate canalele de informare”, își amintește Valentin Pantea.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
4 COMENTARII
  1. Și s-a dovedit că scepticii au avut dreptate. Evident nu exagerările cu cip-uri, sau alte prostii. Dar s-a văzut ca cei vaccinați au fost cel puțin ca și cei nevaccinați expuși la infectare. Și nu cu „o formă mai ușoară”, așa cum am fost mințiți. O analiză pertinentă în direcția asta, de ce nu faceți? Ați fi mai credibili dacă ați analiză ambele variante! Sau ați fost plătiți doar pentru un singur punct de vedere?!

  2. Buna ziua, am o mare problema cu cifrele. Toate statisticile legate de vaccinarea in Romania au folosit numarul populatiei 19,5 milioane de oameni. Ori in nici un caz nu sunt 19 milioane de cetateni rezidenti, nici daca calculam pe cei sezonieri, sau cei care s-au intors in 2020 din cauza pandemiei. Maxim in Romania locuiesc 15 milioane, daca. Chiar daca si anul acesta se va rotunji iarasi din pix in sus dupa recensamant. Stim, care sunt politicile care au nevoie de umflarea populatiei cu multe multe milioane.
    Dar in cazul vaccinarii, vorbim DOAR de cetateni rezidenti. In acest sens, proportia de vaccinare de fapt este 60% si nu 42%.
    Va rog mult, in cazul acesta sa fiti mult mai atent cu acest aspect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...