PODCAST | Medic de familie: Îmi vine să râd când îmi amintesc ce aberații s-au spus despre vaccinul anti COVID-19

Data:

spot_img

Valentin Pantea este, de aproximativ 20 de ani, medic de familie. Acum lucrează în satul Bicăcel, la 20 de km de Oradea. Face naveta în fiecare zi. „Dar nu e mult…nu e mult, nu mă plâng”, spune Valentin Pantea.

Doctorul menționează că are, în medie, cam 30 de pacienți/zi. „Am de la copilul nou născut, de 3-4 zile, care ajunge din maternitate acasă, și până la pacienți de 90 de ani, cu patologie variată, datorită vârstei, pacienti cu foarte multe afecțiuni și cu patologii foarte complexe.

Acum vin pacienți cu viroze, dar poate să vină și pacient hipertensiv acutizat, un pacient cardiac, un pacient cu BPOC (n.r. Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică sau bronșită cronică), cazurile sunt foarte variate!…”

Cabinetul său a funcționat și în timpul stării de alertă de la începutul pandemiei de COVID-19.

„Am lucrat, am primit pacienții în cabinet, arătam… cum să vă zic?… așa, ca marțienii (râde) Cu halatul de unică folosință pus peste tot (nr. peste haine), cu bonetă, cu mănuși, cu mască, cu vizieră… Veneau pacienții, se uitau la noi și erau șocați (râde)”, își amintește Valentin Pantea, pentru PRESShub.

Știrile aberante despre vaccin: o să crească solzi

Valentin Pantea este unul dintre acei medici de familie care încearcă să înțeleagă mentalitatea pacienților săi. Care cunoaște problemele „la firul ierbii”, care promovează vaccinarea – și a promovat-o inclusiv pe cea anti COVID 19 – și care spune că, în România, campania pentru acesta din urmă s-ar fi putut derula mult mai bine!

„Înainte de COVID, făceam vaccinare anti gripală. A fost mai greu să introduc primele vaccinuri antigripale, dar apoi pacienții cronici, vârstnici, îmi cereau ei să-i vaccinez. (…) Ei singuri au observat că dacă fac vaccin anti gripal, nu răcesc așa de mult ca înainte. Ei, când a venit vaccinul anti COVID, deja erau multe știri contradictorii pe toate canalele de informare”, își amintește Valentin Pantea.

Știrile de care vorbește doctorul se refereau la reacțiile provocate de vaccin, „că o să crească solzi și pene și mai știu eu ce altceva, că peste 7 ani de zile rămâi steril”.

„Îmi vine să râd acuma, când îmi dau seama ce aberații s-au putut scoate… Și a trebuit să stau de vorbă cu pacienții, să le explic că nu-i adevărat, că sunt numai zvonuri, că cine spune asta nu este expert, că nu vaccinează.

A trebuit să demontez fiecare zvon, fiecare minciună din asta, și-a fost destul de greu.

Oamenii erau speriați, chiar erau speriați!… Eram închiși în case, ieșeam afară cu mască, era o panică generală și oamenii veneau și mă întrebau. A trebuit să consum foarte multă energie cu fiecare în parte, a trebuit să îi liniștesc, să le zic că vaccinul este bun… Am avut oameni care s-au vaccinat, au fost de acord, am fost surprins de câteva cazuri care au prins curaj – înainte se temeau de injecție – și acum au zis: «Domnule doctor, vreau vaccinul!»”, a relatat Valentin Pantea, pentru PRESShub.

Citește și: PODCAST | De ce a eșuat campania de vaccinare anti-Covid în România

„A fost un succes fâsâit”

Medicul s-a vaccinat anti-COVID-19, la rândul său, pentru a fi un exemplu pentru pacienții săi. „Le-am spus: eu sunt vaccinat, familia mea e vaccinată, tu ce mai aștepti?”.

Dar succesul său a fost limitat: doar o cincime dintre pacienții săi s-au imunizat împotriva COVID-19. „Destul de puțini, din păcate, speram să fie mai mulți”.

Valentin Pantea nu consideră campania de comunicare un eșec, dar nici cine știe ce succes.

„Aș spune că a fost un succes cam fâsâit, dacă-mi permiteți. Se putea mult mai bine!”.

Inițial, o problemă a fost și cu platforma pentru programarea la vaccin, care nu a funcționat bine, deși în prima lună cererea pentru vaccinare, din partea populației, a fost mare. Chiar și medicii au avut dificultăți.

„La început, am fost și eu înștiințat că trebuie să îmi fac cont (de cabinet) pe platforma de vaccinare, să mă programez și eu si asistenta. Mi-aluat aproape o oră să fac contul pe platformă, a trebuit să scanez documentele de cabinet, să le trimit electronic, să le încarc pe platformă…

A fost ceva nou pentru mine, toată povestea asta cu programarea. Și după ce am făcut toate astea, am mers la un spital, la ora la care eram programați și eu, și asistenta și ni s-a spus că, din păcate, nu ne putem vaccina pentru că au primit ordin pe alte canale că întâi se vaccinează cei din spital și că noi suntem mai la urmă.

A fost un gust amar pentru mine, după cât m-am chinuit să fac programarea și toate lucrurile alea, și degeaba… să fiu lăsat la urmă, că așa gândesc unii, că nu sunt important. Asta a fost! Dar nu m-am lăsat și (..) m-am vaccinat. M-am vaccinat la spital”, a povestit Valentin Pantea, pentru PRESShub.

Citește și: PODCAST | Dr. Geantă: Mesajul că vaccinurile elimină COVID-19 a fost unul exagerat și înșelător

„A trebuit să mă bat cu minciunile și manipulările”

Medicul de familie consideră că unele inițiative private au fost mai eficiente decât ceea ce au făcut guvernul și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

„Vreau să reamintesc un nume: Laura Ghibu. Este medic român, face medicină (chirurgie maxilo-facială) în Suedia. Împreună cu fiica ei, a reușit să facă ceea ce nu a făcut guvernul României: un filmuleț, în care a explicat foarte frumos ce face vaccinul, ce nu face vaccinul, la ce este bun vaccinul. Mamă și fiică.

Mama, cu cunoștințele medicale, fiică – cu grafica și cu animația. Și-a ieșit un filmuleț superb! Stau și mă întreb de ce autoritățile române n-au putut să facă la fel de mult cât a făcut această doamnă doctor.

Filmulețul ăsta a fost foarte mult circulat pe Facebook și, dacă îmi amintesc bine, cred că și Ministerul Sănătății a cerut voie să-l folosească pentru a promova vaccinul”, a precizat Valentin Pantea.

Medicul a constatat că nu a văzut, din partea autorităților, o comunicare la fel de eficientă! Simplă, directă și eficientă.

Valentin Pantea a precizat, pentru PRESShub, că s-a așteptat să vadă la televizor mult mai multe anunțuri, combaterea zvonurilor, a minciunilor care circulau la acea vreme.

„Adică eu știu ce am făcut aici, în cabinet, cât a trebuit să mă bat cu minciunile si manipulările. Și n-am prea văzut asta la televizor făcut de autorități. M-așteptam ca autoritățile să poată să închidă niște canale care scoteau minciuni pe bandă rulantă.

Bun, e libertate și poți să spui ce vrei, dar trebuie să spui adevărul! Dacă spui minciuni, trebuie să plătești pentru asta! N-am văzut pe nimeni să plătească pentru că, în timpul campaniei, a promovat minciuni!”, este de părere Valentin Pantea.

Citește și: PODCAST | În Marea Britanie, cei virulent împotriva vaccinării nu au primit atenție în presă. În România, da

Campania de minciuni despre COVID, efecte și pentru alte vaccinuri

Doctorul se declară rușinat că inclusiv colegi de-ai săi au participat la amplificarea minciunilor despre COVID-19 și despre vaccinul împotriva virusului.

„Dar, așa cum nu există pădure fără uscături, avem și noi uscăturile noastre. Mă așteptam ca autoritățile să fie mai active, adică să nu lase în seama noastră, a medicilor de familie, să vorbim cu fiecare pacient în parte, să explicăm fiecărui pacient ce este adevărat, ce nu este adevărat, de ce este bun vaccinul”.

Medicul de familie este cel mai aproape de pacienți. Până la urmă, când mesajul vine de la un om care te cunoaște, care are grijă de sănătatea ta, poate că ești mai încrezător. De aceea, crede Valentin Pantea, situația s-a schimbat în bine în momentul în care vaccinarea a trecut la medicii de familie.

„Noi beneficiem de faptul că pacientul ne știe, că are încredere în noi, noi avem o altă relație cu pacientul. Noi suntem linia întâi, cei care ne întâlnim cu pacientul cel mai des și îi știm toate problemele. Iar el știe că i-am dat sfaturi bune și cred că da, a contat”, a povestit doctorul, pentru PRESShub.

Medicul a constatat, însă, că din cauza campaniei de minciuni despre COVID-19, oamenii au început să se teamă și de vaccinurile pentru alte boli.

„Din cauza manipulărilor care au fost împotriva vaccinurilor anti COVID, mie mi-a scăzut foarte mult numărul de copii vaccinați în cabinet! Pentru că lumea a extins acea neîncredere legată de vaccinul anti-COVID și la vaccinurile pentru copii.

Și veneau mămicile și îmi spuneau: «Nu vrem vaccin de-ala anti-COVID pentru copiii noștri!» Și eu trebuia să le explic: «Nu, este vaccinarea acea care se face de zeci de ani de zile, anti rujeolă, anti oreion, astea care sunt uzuale.»

Evident a fost o scădere a numărului de copii vaccinați, a trebuit să mă lupt să recuperez cazurile de copii care nu erau aduși (la vaccinare, n.r.) de frica vaccinului anti COVID”, a menționat medicul de familie.

Concluzia doctorului Valentin Pantea este una simplă, dar dură: „Avem niște autorități impotente!”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...