- 74 de persoane angajate la Poliția Locală Deva
- Peste 450.000 de lei lunar pentru veniturile de bază ale angajaților de la Poliția Locală Deva, ceea ce reprezintă aproximativ 1 la sută din bugetul local al primăriei
- Primăria Deva se află în topul angajatorilor publici, după CJ Hunedoara, Spitalul Județean de Urgență Deva și ApaProd Deva – societatea care asigură apa și canalul în localitate
- În perioada stării de urgență circa 50 de polițiști au fost cuprinși în acțiunile din stradă
- Doi polițiști locali au fost infectați cu COVID.
- Șeful polițiștilor și purtătorul de cuvânt au stat 14 zile în izolare
Structura Poliției Locale din municipiul Deva este parte integrantă a unuia dintre cei mari angajatori din municipiul Deva. Unitatea teritorial-administrativă din municipiul – reședință a județului Hunedoara reușește, în plin an 2020, să se afle în top, printre primii angajatori în sistemul de stat din localitate. Dintre cei peste 900 de angajați din Primăria Deva, aproape 10 la sută figurează doar în serviciul cunoscut sub titulatura de Poliție Locale. Bugetul public al Devei acoperă circa unu la sută dintre veniturile anuale pentru plata acestor angajați.
Ordinea publică din Deva plătită cu aproape jumătate de million de lei pe lună
Peste 450.000 de lei/lunar reprezintă doar veniturile de bază ale celor care se ocupă de siguranța cetățeanului. Un director executiv și șase șefi de serviciu coordonează tot ce înseamnă activitate de siguranță locală, în subordinea primarului: de la ordine și liniște publică, până la monitorizarea video a comunității.
„În Deva, Poliția Locală are un rol determinant pentru păstrarea ordinii publice și poate deveni un instrument eficace, în acest sens. Ca în orice instituție, există și părți pozitive și negative, atunci când analizăm în profunzime, dar este clar că, deși se poate comunica mai bine cu publicul, deși atitudinea lasă uneori de dorit, polițiștii locali din Deva se străduiesc să își perfecționeze abordările și să câștige respectul devenilor”, susține administratorul public al Primăriei Deva.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Deva, Teodor Bălan, a declarat pentru Gazeta de dimineață / PressHUB, că nu există reclamații ale cetățenilor față de acțiunile polițiștilor. Mai mult, pe tot parcursul stării de urgență, polițiștii au fost la serviciu.
„Nu au fost acceptate nici concedii de odihnă, nici concedii medicale. În afara directorului executiv, a(l) șefilor de serviciu și a(l) celor care asigură dispeceratul, toți ceilalți s-au aflat în acțiuni operative, în stradă”, a precizat Teodor Bălan.
Potrivit sursei citate, numărul celor antrenați în acțiuni operative ar fi fost de aproximativ 50 de persoane. Toți cei 50 au fost cuprinși în activități derulate de Poliția Națională, cea care în conformitate cu ordonanțele militare a și coordonat acțiunile operative.
Doi polițiști locali au (și)contractat virusul COVID19, iar alte două persoane – directorul executiv și purtătorul de cuvânt – s-au aflat în izolare la domiciliu. Ultimii doi au fost contacți direcți ai unei persoane confirmate pozitiv cu virusul pandemic. Nimeni altul decât primarul municipiului Deva, Florin Oancea, cel care a fost de altfel pacientul cu numărul101 notificat în raportările naționale și pacientul 11 în cele ale județului Hunedoara.
Teodor Bălan susține totodată că nu au existat polițiști agresați, dar nici cetățeni abuzați de polițiști. De altfel, în municipiul Deva nu au existat confruntări stradale între polițiști și cetățeni.
UAT Deva plătește, lunar, pentru cei 74 de angajați din acest sector de activitate, peste 450.000 de lei. Sumă ce presupune venituri de bază ale angajaților la Poliția Locală. Numai echipa managerială încasează 59.050 de lei. Șeful polițiștilor primește de la angajator, conform datelor publicate pe site-ul primăriei, un venit de bază de 9150, iar un șef de serviciu are 8250 de lei . Și polițiștii sunt plătiți, în funcție de încadrare între 6073 de lei și 2650.
CLICK PENTRU BIBLIOGRAFIE
CITEȘTE ȘI:
Tur de orizont: cât îi costă pe cetățeni Poliția locală
Polițiștii locali din Dumbrăvița sunt mai iuți de picior ca pompierii
În Bihor, salariile nesimțite fac casă bună cu sărăcia
Cât câștigă un polițist local la malul Dunării
În Caraș-Severin polițiștii locali nu iau mai mulți bani decât cei de la județ
Cât câștigă un polițist local din Cluj-Napoca. Agenții, supărați după ce Marcel Vela a dezvăluit salariile
Despre redacția informală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.