Polițiștii de penitenciare protestează împotriva modificării legii pensiilor militare de stat

Data:

Intenția Ministerului Muncii de a modifica legea pensiilor militare este iresponsabilă și inconștientă, susține Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat public.

„FSNAP dezaprobă măsura luată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) de a modifica condițiile de pensionare ale polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare și solicită clasei politice (PNL-PSD-UDMR) să-și revizuiască optica și discursul public în ceea ce privește pensiile militare de stat, deoarece mediul extern (geo-politic) este foarte diferit în prezent față de momentul negocierii PNRR.

Președintele federației sindicatelor din penitenciare, Cosmin Dorobanțu, consideră intenția ministrului Marius Budăi ca fiind una iresponsabilă și inconștientă, în contextul menținerii conflagrației de la granițele României, întrucât va determina ca mii de angajați din poliție, armată și din penitenciare să depună cereri de încetare a raporturilor de serviciu prin pensionare sau demisie.

Degeaba cumpărăm armament, muniție și tehnică militară de ultimă generație, dacă nu o să mai aibă cine să le folosească”, se arată comunicatul federației.

Citește și: Lungul drum al Alejandrei din Mexic la București. Cât de greu este pentru un migrant să învețe să fie român

Deprofesionalizarea poliției, la cote alarmante

Instituțiile de forță ale statului trec prin cea mai grea perioadă din ultimii 30 de ani, notează FSANP.

Deprofesionalizarea poliției, armatei și penitenciarelor a atins cote alarmante în ultimii ani. Peste 40% dintre polițiști, militari și polițiști de penitenciare au sub 5 ani vechime, situație care a condus la o scădere dramatică a profesionalismului, integrității și asumării în sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

„Neaplicarea legii salarizării unitare și menținerea inechităților în ceea ce privește pensiile militare de stat, lasă impresia unui complot al clasei politice împotriva polițiștilor, militarilor, polițiștilor de penitenciare și o amenințare gravă la adresa statului de drept.

Majorarea bazei de calcul folosite pentru stabilirea pensiei militare de stat de la 6 la 12 luni consecutive din ultimii 5 ani din activitatea polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare nu rezolvă problema deficitului de la pensii care atârnă asupra finanțelor publice, așa cum a considerat Comisia Europeană”, precizează Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

FSANP precizează că, în realitate, măsura care se vrea impusă de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) ar face o economie de maxim 7-8% la bugetele instituțiilor de forță ale statului, în timp ce marea evaziune nu este eradicată, iar profiturile marilor corporații nu sunt impozitate.

„Cu toate acestea, statul român face economie cu pensionarii militari și promite creșteri ale pensiilor civile care nu acoperă nici măcar jumătate din inflația reală, în timp ce, în această iarnă, românii au început să moară de frig și de foame în case”, se menționează în documentul de protest.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
2 COMENTARII
  1. Cineva ar trebui sa sesizeze DNA si Curtea De Conturi cu privire la pensionarile din ultimii ani, deoarece nu e posibil ca legea sa nu stabileasca pensia, ci directorul si adjunctii. Nu e posibil ca oameni (unii chiar mediocrii) care nu au excelat in toata cariera lor, sa aibe spor de 50% timp de 6 luni consecutive, fix inainte de pensionare, si niciodata in restul carierei. Nu e posibil ca unul care a stat la,,caldurica”toata viata, sa fie mutat la tura fix 6 luni inainte de pensionare, fapt care atrage marire de salariu si implicit a pensiei. Pe aceeasi logica oricine poate ocupa functia oricui, iar bucatarul sa mearga la,,mascati” si viceversa. Nu e posibil ca unii sa fie declarati,,apt limitat” de catre comisia de expertiza medicala, apoi imediat sa se pensioneze, iar altii sa munceasca ani buni avand aceasi clasare medicala. Nu e posibil ca unii sa aiba ore in plata fix in alea 6 luni premergatoare iesirii la pensie, iar altii sa fie impiedicati sa le aiba in plata, fiind bagati in libere de catre sefi, care se fac complici la mariri de pensii. Nu e posibil ca fosti comandanti(ofiteri) sa se angajeze dupa pensionare la fosti detinuti, sau la foste puncte de lucru cu detinutii(avand deci niste relatii care deja sunt dubioase). Cum ramane cu deontologia aia de care ne tot spuneau periodic??? Se pot verifica aceste date(Rahova, Jilava), doar daca se doreste. Se pare ca DNA doarme, Curtea de Conturi doarme, media inca doarme, iar banul public se pierde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face parte satul Viscri

Judecătoria Rupea a respins candidatura lui Mircea Pălășan, primarul...

Parlamentul European aprobă primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor

Primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor...

Cât a câștigat la nuntă tânăra speranță liberală Mara Mareș

Consilier de stat în Secretariatul General al Guvernului |(SGG),...

Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, avocatul trimis de AUR în Parlamentul European

Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, candidatul de pe...