Nu întâmplător am ales cea mai bogată comună din România, aflată la o aruncătură de băț de Timișoara, Dumbrăvița. Populația de aici a crescut vertiginos în ultimii ani, construirea vilelor este în plin avânt, așadar și infracțiunile de aici au crescut, ceea ce explică existența unui post local de Poliție.
În Dumbrăvița trăiesc, oficial, 15.000 de locuitori. În realitate aici stau aproximativ 22.000 de persoane. Potrivit Legii Poliției Locale, în orice comună, oraș sau municipiu, trebuie să existe un agent la 1.000 de locuitori. La Dumbrăvița nici numărul minim de 15 nu este însă atins.
Primarul, Victor Malac, spune că are în subordine 10 polițiști. De asemenea, are 3 posturi vacante, aprobate recent de Prefectura Timiș. Însă situația nu îi este plac.
„Normal că mă nemulțumește. Legal, trebuie să existe un agent la 1.000 de locuitori. Statistica oficială este luată ca punct de referință, la noi luându-se în considerare cifrele de anul trecut. Așadar, noi am fi 15.000 de locuitori. Corect ar fi să se ia în calcul realitatea. Eu estimez că acum în Dumbrăvița sunt aproximativ 22.000 de locuitori. Comuna noastră o folosesc ca dormitor. Mulți lucrează la Timișoara, au mașinile înmatriculate la Timișoara unde plătesc și impozitul, dar eu sunt cel care trebuie să le ofer și lor pază”, a spus primarul Victor Malac.
Ce face polițistul de comună
Potrivit site-ului Poliției Locale Dumbrăvița, instituția a fost înființată în anul 2010 cu scopul de a exercita atribuțiile privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, proprietatea privată și publică, prevenirea și descoperirea infracțiunilor în următoarele domenii: Ordinea și liniștea publică, precum și paza bunurilor; Circulația pe drumurile publice; Disciplina în construcții și afișajul stradal; Protecția mediului; Activitatea comercială; Evidența persoanelor; Alte domenii stabilite prin lege.
Poliția locală își desfășoară activitatea pe baza principiilor: legalității, încrederii, previzibilității, proximității și proporționalității, deschiderii și transparenței, eficienței și eficacității, răspunderii și responsabilității, imparțialității și nediscriminării.
Existența Poliției Locale în Dumbrăvița este vitală, spune primarul, pentru că aici se comit multe infracțiuni, mai ales furturi din locuințe, fenomen pe care edilul șef susține că l-a diminuat mult cu ajutorul patrulelor de Poliție Locală care se află pe străzile comunei și ziua și noaptea.
În pandemie, la fel ca în restul țării, polițiștii locali din Dumbrăvița au ajuns în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Nu a fost deloc ușor, au patrulat în echipe mixte, dar au beneficiat de protecție. Din fericire, niciunul nu a fost infectat cu COVID-19. Primăria Dumbrăvița a cheltuit până acum 150.000 de lei pentru dezinfectarea sediului și a mașinilor, dar și pentru a cumpăra măști și mănuși. Acestea au ajuns atât la agenți, cât și la ceilalți funcționari ai primăriei.
Mai mult, Poliția Locală Dumbrăvița ajută, în pandemie, persoanele vulnerabile. Primăria Dumbrăvița a centralizat toate mesajele și solicitările venite din partea celor care au avut și mai au nevoie de sprijin. Agenții au dus alimente și alte produse celor în vârstă și celor bolnavi. Dacă situația o va impune, Polița Locală va cere sprijin voluntarilor, dar până acum au făcut față cu succes provocărilor.
Veniturile polițiștilor – mari sau mici?
În ultima perioadă, un subiect controversat a fost salariul unui polițist local. Asta după ce ministrul de Interne, Marcel Vela, s-a arătat public nemulțumit de veniturile polițiștilor locali din Timișoara. Am vrut să vedem cât câștigă și agenții din Dumbrăvița, foarte lăudați de primar.
Potrivit datelor obținute de la Primăria Dumbrăvița, agenții câștigă între 3.800 și 5.400 de lei, salariul net, în funcție de grad. În aceste sume este inclusă și norma de hrană, de 1.100 de lei. Așadar, lunar, din bugetul comunei, se cheltuiesc cu salariile polițiștilor locali înttre 38.000 și 54.000 de lei.
Potrivit legii, agenții au aceleași drepturi ca polițiștii din Ministerul Afacerilor Interne, așa că drepturile lor bănești depășesc leafa.
„Drepturile salariale ale personalului poliţiei locale se stabilesc potrivit prevederilor legale aplicabile personalului din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al primarului general al municipiului Bucureşti.
În afara drepturilor salariale prevazute la art. 34, poliţistul local mai are dreptul şi la:
a) decontarea cheltuielilor de transport în cazul deplasării în interesul serviciului;
b) încadrarea activităţii în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii;
c) asigurarea de către consiliul local al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a asistenţei juridice a poliţistului local pentru fapte săvârşite de acesta în exercitarea, potrivit legii, a atribuţiilor de serviciu, în condiţiile stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare a poliţiei locale;
d) asigurarea despăgubirilor de viaţă, de sănătate şi de bunuri în condiţiile stabilite prin Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a poliţiei locale şi în limita bugetului aprobat de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureşti”, aflăm dacă analizăm legea care reglementează activitatea Poliției Locale.
De asemenea, în cazul decesului unui poliţist local în timpul sau în legatură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar de deces egal cu 3 salarii de bază avute la data decesului.
Tot autoritățile locale au obligația de a asigura polițiștilor uniforme și echipamente de protecție adecvat misiunilor specifice pe care le îndeplinește, iar în cazul în care, ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu, i s-a degradat sau distrus îmbrăcămintea ori alte bunuri personale, are dreptul la despăgubiri corespunzătoare.
Întrebat cum vede (el) nivelul salarial al polițiștilor locali, primarul din Dumbrăvița spune că Marcel Vela a exagerat și că munca depusă de agenții din comună merită toată considerația.
„Sunt plătiți ca oricare funcționar public. Eu spun că sunt plătiți bine, dar nu exagerat, pentru ceea ce fac. Noi am mărit salariile în funcție de performanțele profesionale. Fără Poliția Locală nu te poți descurca, mai ales în comunele limitrofe orașelor mari pentru că există infracțiuni. Polițiștii noștri au mult de lucru, sunt foarte mulțumit de ceea ce fac. Chiar și la incendii ajung primii, înaintea pompierilor. Dacă este un scandal de exemplu și sună cineva la 112, prima dată este trimisă Poliția Locală și apoi vin, dacă e nevoie, jandarmii. Cum la noi se construiește continuu și sunt multe vile, au apărut și hoții din locuințe. Polițiștii locali patrulează cu 3 mașini, noaptea și ziua, și cu girofarul pornit pentru a-i intimida pe hoți. Am redus mult acest tip de infracțiuni”, a mai spus primarul din Dumbrăvița.
Mult sau puțin, acestea sunt salariile polițiștilor locali din Dumbrăvița și activitatea pe care o desfășoară. De exemplu, anual, agenții aplică 800 de sancțiuni numai celor care nu își curăță terenurile de ambrozie, spune edilul șef. Vă lăsăm pe voi, cititorii noștri, să trageți concluziile.
CITEȘTE ȘI:
Tur de orizont: cât îi costă pe cetățeni Poliția locală
În Bihor, salariile nesimțite fac casă bună cu sărăcia
Cât câștigă un polițist local la malul Dunării
În Caraș-Severin polițiștii locali nu iau mai mulți bani decât cei de la județ
Despre redacția informală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.
Secțiunea pentru atașamente