Povestea lui Serge, francezul care de peste 30 de ani îi ajută pe oamenii de la țară

Data:

La 33 de ani de la căderea comunismului, românii au încă vie amintirea Revoluţiei şi a primilor ani de libertate. Mai rar au, însă, ocazia să afle cum i-au văzut străinii pe atunci. „Mizerie, sărăcie, frică”, aşa descrie atmosfera francezul Serge Grandvaux, ajuns prima oară în Bihor în vara lui 1990.

Impresionat de sărăcie, a revenit aici în fiecare an, mereu în satul Mişca, aducând ajutoare de la compatrioţi: haine şi alimente, medicamente şi jucării, chiar şi utilaje agricole ori cereale. După mai bine de trei decenii, încă este un binefăcător pentru săteni.

Serge Grandvaux (75 ani) îşi aminteşte dimineaţa îngheţată de decembrie când, pe drum spre liceul din oraşul francez Mouchard, unde era profesor de economie, programul de divertisment de la radio a fost brusc întrerupt. Pe un fundal de ţipete şi zgomote de arme automate, ascultătorii aflau că în România începuse o revoluţie anti-comunistă. Nu bănuia în acea dimineaţă că el însuşi va porni, peste câteva luni, într-o aventură românească.

Continuarea în Ebihoreanul.ro

Citește și: Pe urmele deținutului care a lăsat un bilet în zidurile Cazinoului din Constanța

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img
spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related