Povestea Mădălinei, tânăra fără adăpost care a devenit poetă

Data:

De Mădălina Aldescu am aflat de la regizorul Florin Iepan, care organiza o vizionare la atelierul de animație al asociației DocuMentor. Subiectul era destinul Mădălinei, azi în vârstă de 19 ani, crescută pe străzi și fără certificat de naștere până la 9 ani.

Despre Mădălina, fata fără adăpost devenită scriitoare, a povestit Valeriu Nicolae la Radio România Cultural și Europa FM – care a sprijinit-o în campania „Urmează-ți visul!”, iar o editură timișoreană i-a publicat un volum de poezie în 2021, premiat de filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor.

Dar resorturile unui destin atât de neobișnuit se pot descifra în mai multe chei de înțelegere.

Tinerii adunați la atelierul AnimaDOK pentru a realiza animația sub îndrumarea Manuelei Marcovici au lucrat împreună cu Mădălina, acum elevă în clasa a X-a la un liceu din Timișoara. Și ei au încercat să înțeleagă de câtă voință, șansă, talent și rezistență este nevoie ca să reușești.

Citește și: Daea: „Fac balet cu mintea tot timpul pentru că o am la mine. Sunt ca panoul fotovoltaic”

Trecutul și limitele

Aș fi vrut să recuperăm din nou amintirile povestite cu emoție de Mădalina în filmul de animație printr-o călătorie prin beciurile sau adăposturile improvizate unde a locuit când cu mama, când cu tata, rareori cu amândoi, până la 14 ani – când a primit o cameră a ei la Centrul de zi „Casa Pater Berno” din Bacova, pentru copiii considerați cazuri sociale.

La telefon vocea Mădălinei e tăioasă, nu mai seamănă cu vocea candidă din film. Refuză categoric propunerea: „Voi face eu însămi acest drum, când voi crede de cuviință, este viața mea”, ripostează. Este limpede că, deși povestea a fost spusă public, există o coardă sensibilă pe care am atins-o.

Nici discuția despre premiul pe care l-a primit pentru debut cu volumul de poezie Tempeste nu are mai mult succes. Mădălina crede că, de fapt, nu a meritat premiul: „L-am primit fiindcă nu era altcineva, nu sunt pregătită să mă numesc scriitoare, e exagerat”, mi-a spus grăbită să încheie o conversație pe care o consideră „insistentă și inutilă”.

Tonul vine din lecția primită de la tatăl ei, care a învățat-o ce a putut între două joburi temporare și amarul înecat în beție: „Mădălina, trebuie să înveți să te aperi, n-ai voie să lași garda jos niciodată”, îi repeta, făcând-o să devină rezervată față de oameni.

„Am păstrat distanța impusă de circumstanțe, fiind permanent convinsă că toată lumea vrea să-mi facă rău”, mărturisea în biografia pe care și-a reconstituit-o cu o sinceritate sfâșietoare.

Poezia Mădălinei Aldescu a fost primită cu căldură de critici și de public, placheta Un suflet care zboară a fost lansată într-o librărie din Capitală în 2020, iar Radio Europa FM i-a transmis versurile recitate de actrița Oana Pellea.

Povestea completă poate fi citită pe site-ui Europa Liberă România.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea dosarului a...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...