Povestea preotului american care slujește la Iași. Încercări crunte în viață

Data:

La biserica „Sfântul Haralambie“ din Iași slujește de câțiva ani un preot american. Povestea sa este atât de frumoasă și actuală încât merită amintită.

Stephen Holley, care nu intrase în biserică până să o întâlnească pe cea care i-a devenit soție în urmă cu 50 de ani, Mary Patty, a studiat teologia baptistă, a propovăduit-o, dar a descoperit ortodoxia, apoi România. A renunțat la traiul în SUA și a ales orașul celor șapte coline, unde duce acum o viață minunată.

Dificultăți a avut de mic Stephen Holley. Părinții lui s-au despărțit când avea doar șase luni. A fost crescut de bunicii paterni. Bunicul său fusese rănit grav în război, era și alcoolic, dar acesta trebuia să aibă grijă de micuț zi de zi pentru că tatăl și bunica lui erau plecați la muncă, iar mama sa, care a avut cinci soți, era interesată de petreceri, nu de creșterea unui copil.

În prima zi de grădiniță, Stephen Holley spune că nu a înțeles de ce plângeau ceilalți copii după mamele lor pentru că el nu a simțit binefacerile unei mame.

La 21 de ani a plecat în Vietnam și a făcut parte dintr-un batalion al aviației militare. Pe Mary Patty a cunoscut-o când s-a întors de acolo și i-a promis că îi va deveni soție. Tânăra a propus ca prima lor întâlnire să aibă loc într-o duminică la biserică. El a acceptat, deși nu pusese niciodată până atunci piciorul într-un lăcaș de cult. Se întâmpla în urmă cu mai mult de 50 de ani.

Stephen Holley a studiat ulterior teologia baptisă și a ajuns preot în 1976. A slujit timp de 20 de ani în SUA. În 1996 a participat pentru prima dată la o slujbă ortodoxă și abia atunci a simțit comuniunea cu Dumnezeu. Pe data de 16 aprilie a acelui an au ales amândoi, și el, și soția, ortodoxia.

Anul următor, Stephen Holley a venit în România cu soția lui în vacanță. Au fost găzduți de „prietenul unui prieten“, părintele Radu, care își construia locuință la Păun. Împreună au mers acolo, au admirat peisajul de la etajul casei și au văzut un teren gol în stânga. Mary Patty a decis că vrea să cumpere locul și să se mute acolo.

Articolul integral poate fi citit în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Țara Lăpușului și Țara Beiușului, tradiții și obiceiuri transpuse în cuvinte | Crișana

Țara Lăpușului și Țara Beiușului, tradiții și obiceiuri transpuse...