Premierul britanic Boris Johnson demisionează, au relatat joi mai multe mijloace de informare în masă, inclusiv BBC, informează Agerpres.ro.
Premierul a acceptat să demisioneze după un val de renunţări din cabinetul său, într-o convorbire cu liderul grupului deputaţilor conservatori fără portofoliu Graham Brady, a precizat BBC.
La rândul său, un reporter al tabloidului The Sun a informat că premierul va rămâne lider al Partidului Conservator până la alegerea unui nou şef al formaţiunii, în această vară. Însă BCC a relatat că Johnson îşi va da demisia şi din funcţia de şef al Partidului Conservator.
„Boris Johnson va demisiona astăzi (joi – n.r.) din funcţia de lider al Partidului Conservator”, a anunţat Chris Mason, editor politic al BBC.
Cine este Boris Johnson
Alexander Boris de Pfeffel Johnson Hon FRIBA (/ˈfɛfəl/,[2] născut la 19 iunie 1964) este un politician și scriitor britanic care a fost prim-ministru al Regatului Unit și lider al Partidului Conservator din 2019 până în 2022. Anterior, a fost ministru de externe din 2016 până în 2018 și primar al Londrei din 2008 până în 2016. A fost membru al Parlamentului (MP) pentru Uxbridge și South Ruislip din 2015 până în 2023, după ce anterior a fost deputat pentru Henley din 2001 până în 2008.
Johnson a urmat cursurile Colegiului Eton și a studiat limbi clasice la Colegiul Balliol, Oxford. A fost ales președinte al Oxford Union în 1986.
În 1989, a devenit corespondent la Bruxelles – și mai târziu editorialist politic – pentru The Daily Telegraph, iar din 1999 până în 2005 a fost redactor la The Spectator. După ce a fost ales în Parlament în 2001, a devenit membru al cabinetelor din umbră ale lui Michael Howard și, mai târziu, ale lui David Cameron. Johnson a fost ales primar al Londrei în 2008 și a demisionat din Camera Comunelor. A fost reales primar în 2012.
La alegerile generale din 2015 a fost ales deputat pentru Uxbridge și South Ruislip, iar în anul următor nu a mai candidat la realegerea în funcția de primar. Johnson a fost o figură proeminentă în campania de succes „Vote Leave” pentru Brexit la referendumul din 2016 privind apartenența la Uniunea Europeană.
După referendum, prim-ministrul Theresa May l-a numit ministru de externe în cabinetul său. El a demisionat din această funcție în 2018 în semn de protest atât față de Acordul de la Chequers, cât și față de abordarea lui May privind Brexitul.
Johnson l-a învins pe Jeremy Hunt în alegerile pentru conducerea Partidului Conservator din 2019 pentru a-i succeda lui May, care a demisionat după ce Parlamentul a respins în mod repetat acordul de retragere a acordului său de Brexit. Johnson a redeschis negocierile pentru Brexit și, la începutul lunii septembrie, a prorogat Parlamentul, Curtea Supremă declarând ulterior, în aceeași lună, că această acțiune a fost ilegală.
După ce a acceptat un acord revizuit de retragere a Brexitului care a înlocuit backstop-ul irlandez cu protocolul pentru Irlanda de Nord, dar nu a reușit să obțină sprijin parlamentar pentru acest acord, Johnson a convocat alegeri generale anticipate care urmau să aibă loc în decembrie 2019.
În cadrul alegerilor, el a condus Partidul Conservator la cea mai mare victorie din 1987 încoace. La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană și a intrat într-o perioadă de tranziție a negocierilor comerciale care au condus la Acordul de comerț și cooperare UE-Regatul Unit. (sursa Wikipedia)
Urmăriți PressHUB și pe Google News