Premierul britanic Boris Johnson demisionează

Data:

Premierul britanic Boris Johnson demisionează, au relatat joi mai multe mijloace de informare în masă, inclusiv BBC, informează Agerpres.ro.

Premierul a acceptat să demisioneze după un val de renunţări din cabinetul său, într-o convorbire cu liderul grupului deputaţilor conservatori fără portofoliu Graham Brady, a precizat BBC.

La rândul său, un reporter al tabloidului The Sun a informat că premierul va rămâne lider al Partidului Conservator până la alegerea unui nou şef al formaţiunii, în această vară. Însă BCC a relatat că Johnson îşi va da demisia şi din funcţia de şef al Partidului Conservator.

„Boris Johnson va demisiona astăzi (joi – n.r.) din funcţia de lider al Partidului Conservator”, a anunţat Chris Mason, editor politic al BBC.

Citește și: Boris Johnson se teme că Rusia pregăteşte «ceea ce ar putea fi cel mai mare război din Europa, din 1945»

Cine este Boris Johnson

Alexander Boris de Pfeffel Johnson Hon FRIBA (/ˈfɛfəl/,[2] născut la 19 iunie 1964) este un politician și scriitor britanic care a fost prim-ministru al Regatului Unit și lider al Partidului Conservator din 2019 până în 2022. Anterior, a fost ministru de externe din 2016 până în 2018 și primar al Londrei din 2008 până în 2016. A fost membru al Parlamentului (MP) pentru Uxbridge și South Ruislip din 2015 până în 2023, după ce anterior a fost deputat pentru Henley din 2001 până în 2008.

Johnson a urmat cursurile Colegiului Eton și a studiat limbi clasice la Colegiul Balliol, Oxford. A fost ales președinte al Oxford Union în 1986.

În 1989, a devenit corespondent la Bruxelles – și mai târziu editorialist politic – pentru The Daily Telegraph, iar din 1999 până în 2005 a fost redactor la The Spectator. După ce a fost ales în Parlament în 2001, a devenit membru al cabinetelor din umbră ale lui Michael Howard și, mai târziu, ale lui David Cameron. Johnson a fost ales primar al Londrei în 2008 și a demisionat din Camera Comunelor. A fost reales primar în 2012.

La alegerile generale din 2015 a fost ales deputat pentru Uxbridge și South Ruislip, iar în anul următor nu a mai candidat la realegerea în funcția de primar. Johnson a fost o figură proeminentă în campania de succes „Vote Leave” pentru Brexit la referendumul din 2016 privind apartenența la Uniunea Europeană.

După referendum, prim-ministrul Theresa May l-a numit ministru de externe în cabinetul său. El a demisionat din această funcție în 2018 în semn de protest atât față de Acordul de la Chequers, cât și față de abordarea lui May privind Brexitul.

Johnson l-a învins pe Jeremy Hunt în alegerile pentru conducerea Partidului Conservator din 2019 pentru a-i succeda lui May, care a demisionat după ce Parlamentul a respins în mod repetat acordul de retragere a acordului său de Brexit. Johnson a redeschis negocierile pentru Brexit și, la începutul lunii septembrie, a prorogat Parlamentul, Curtea Supremă declarând ulterior, în aceeași lună, că această acțiune a fost ilegală.

După ce a acceptat un acord revizuit de retragere a Brexitului care a înlocuit backstop-ul irlandez cu protocolul pentru Irlanda de Nord, dar nu a reușit să obțină sprijin parlamentar pentru acest acord, Johnson a convocat alegeri generale anticipate care urmau să aibă loc în decembrie 2019.

În cadrul alegerilor, el a condus Partidul Conservator la cea mai mare victorie din 1987 încoace. La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană și a intrat într-o perioadă de tranziție a negocierilor comerciale care au condus la Acordul de comerț și cooperare UE-Regatul Unit. (sursa Wikipedia)

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fără muniție livrată de americani, frontul din Ucraina riscă să cedeze | DW

Fără muniție livrată de americani, frontul din Ucraina riscă...

Rusia trimite în Iran 24 de avioane Su-35, dar și sisteme de rachete S-400 | Aktual24

Iranul ar urmă să primească săptămâna viitoare primul lot...

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate | Nouapresa.ro

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate sâmbătă, după...