Premierul Nicolae Ciucă solicită autorităţilor competente ca orice formă de intimidare a jurnaliştilor să fie investigată, iar vinovaţii traşi la răspundere, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
„Guvernul României susţine total libertatea presei. România este o ţară democratică, în care dreptul la informare şi libertatea de expresie sunt sacre. Premierul Nicolae Ciucă solicită autorităţilor competente ca orice formă de intimidare a jurnaliştilor sa fie investigată, iar vinovaţii traşi la răspundere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de Agerpres.ro.
Jurnalista Emilia Șercan acuză Poliția Română că ar fi scurs către un site o probă depusă de ea în dosarul amenințărilor primite după ce a publicat ancheta în care îl acuza de plagiat la doctorat pe premierul Nicolae Ciucă.
Emilia Șercan a scris, într-un text publicat pe PressOne, că a primit mai multe amenințări de la persoane necunoscute, inclusiv un mesaj pe Facebook messenger de la o persoană care i-ar fi trimis mai multe fotografii private, făcute în urmă cu 20 de ani și despre care jurnalista spuen că i-au fost furate dintr-un dispozitiv electronic.
Șercan afirmă că a trimis către poliție o captură de ecran cu mesajul primit pe Facebook messenger, care includea și pozele personale, iar după o zi mesajul trimis poliției prin Whatsapp a apărut pe un site din Republica Moldova.
Jurnalista spune că a cerut o anchetă internă a poliției despre scurgerea informațiilor către site-ul din Moldova și acuză poliția că mușamalizează ancheta.
Poliția Română a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că la Poliția Capitalei au fost înregistrate trei dosare penale, sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Sectorului 4, privind infracțiunile de amenințare, de violare a vieții private și, cel de-al treilea, privind tot infracțiunea de violare a vieții private.
Potrivit Poliției Române, cele două dosare penale vizând infracțiunea de violare a vieții private au fost reunite și ulterior a fost extinsă urmărirea penală, in rem, și pentru acces ilegal la un sistem informatic, motiv pentru care în 14 martie 2022 Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 și-a declinat competența în favoarea Parchetului Tribunalului București.
Poliția Română mai susține că procurorul Parchetului Tribunalului București face cercetări „în anchetă proprie”, iar la acest moment la Poliția Română există în lucru doar dosarul penal referitor la amenințare, sub supravegherea procurorului Parchetului Judecătoriei Sectorului 4, „fiind efectuate activități specifice, în vederea identificarii autorului”.
Citește și: Freedom House România condamnă ferm acțiunea de compromitere a Emiliei Șercan