Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a declarat joi, la deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei la Vicovul de Sus în Suceava, că Ucraina ar fi recunoscătoare României dacă ar recunoaște la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului și ar susține inițiativa de excludere a Rusiei din OCEMN (Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră).
„Ne-am întâlnit într-o perioadă foarte dificilă pentru Ucraina, adică în perioada când agresorul distruge toată infrastructura critică a Ucrainei, mai ales că se apropie iarna. Suntem recunoscători părții române pentru susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei.
România ne susține foarte activ în lupta împotriva agresorului, România susține ideea formării unui tribunal internațional, România ne susține pe parcursul nostru spre viitor. Am fi foarte recunoscători părții române dacă ar recunoaște la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului și ne-ar susține în inițiativa noastră de a exclude Rusie din OCEMN (Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră).
Suntem recunoscători părții române pentru disponibilitatea de a se încadra în reconstruirea Ucrainei, în special regiunea Novopetrovsk. Astăzi, împreună cu colegul meu, cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă, am deschis acest punct de trecere la frontiera noastră comună și după 24 februarie direcția spre Occident a devenit cea mai importantă pentru noi, anume, între această direcție am redirecționat exportul nostru, anume, spre Occident, în țările vecine au venit persoanele care au fost nevoite să părăsească țara.
Anume, prin aceste frontiere se întorc cetățenii noștri acasă, prin aceste frontiere trec ajutoarele umanitare voluminoase din partea țărilor Uniunii Europene”, a declarat Denys Shmyhal.
Premierul ucrainean a anunțat că este planificată deschiderea a încă șapte puncte de trecere a frontierei între Ucraina și România. “Dezvoltarea infrastructurii de frontieră va avea consecințe pozitive pentru Ucraina, fără echivoc. Va crește exportul spre România și alte țări ale Uniunii Europene. Se va mări volumul de mărfuri pe care le va obține Ucraina. Acest lucru va contribui și la intensificarea relațiilor economice dintre Ucraina și România. Sunt convins că împreună vom învinge inamicul și vom deschide o nouă etapă de dezvoltare”, a mai spus Denys Shmyhal.
Citește și: Premierul Ciucă a anunțat prețurile la energia electrică convenite în coaliție
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Ucraina are nevoie de solidaritatea României și de sprijinul pe care comunitatea internațională poate să îl acorde.
„Țara noastră a avut un rol esențial în ceea ce a însemnat asigurarea exporturilor de grâne din Ucraina și, pe cale de consecință, putem spune că țara noastră a jucat un rol important în stabilizarea fluxurilor agroalimentare la nivel european și global, perturbate de agresiunea Federației Ruse.
Putem spune, în acest moment, că, prin infrastructura din România, cea feroviară, rutieră, prin porturile de la Constanța și Galați, au fost exportate peste 6,5 milioane tone de grâne din Ucraina. Există în continuare planuri viitoare pentru a putea să facilităm deschiderea mai multor treceri de frontieră.
Și există, de asemenea, planuri la nivelul Uniunii Europene care integrează și în interiorul cărora trebuie să ne aliniem, astfel încât să avem o dezvoltare coerentă a acestor facilități”, a declarat Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă şi omologul ucrainean, Denys Shmyhal, au participat joi la deschiderea punctului de trecere a frontierei şi a biroului vamal Vicovu de Sus (România) – Krasnoilsk (Ucraina).
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: gov.ro)